Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felsorakozni az MTA mellett nem kell félnetek, jó lesz

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vasárnap tüntetést tartanak az MTA mellett. Azt hiszem, a Mérce olvasóinak bővebben nem kell bemutatni az ügyet. A kormány el akarja venni az egyik utolsó nagy független intézmény lényegét, a kutatóhálózatait, hogy utána erőforrásaitól kigyomlált halott virágként hervadhasson a Széchenyi által alapított Tudományos Akadémia.

Voltunk már sok tüntetésen, és nem várhatjuk a vasárnapitól sem, hogy most itt megállítjuk ezt a kormányzásnak nevezett szélsőjobboldali, nagytőkét kiszolgáló rablóhadjáratot.

Hogy miért került be ide a nagytőke szó? Mert mint a Magyar Narancs cikkéből kiderült, valahogy az MTA szétverése is pont úgy lesz megcsinálva, hogy a nemzetközi és hazai nagytőkét szolgálja a folyamat. Persze nincs ebben meglepő a rekordalacsony társasági adó és a rekordmagas multiknak járó támogatás országában, ahol a külügyminiszter szerint az a jó az országnak, ha alacsony a dolgozók bére.

Persze hallom az érveket, hogy az MTÁ-sok hol voltak az elmúlt 9 évben, miért legyünk szolidárisak, ha ők se azok? Egyrészt számtalan MTÁ-st ismerek, aki ott volt, és szolidáris volt Sándor Máriától a Tanítanékig. Másrészt számos MTA-s kutató járult hozzá az igazság feltárásával ahhoz, hogy jobban értsük az országot, ami körülvesz minket, harmadrészt pedig, hát az nem szolidaritás, amit úgy mérünk, hogy csak akkor, ha a másik is. Az önzés kapzsiság, és az esetünkben önfelmentés.

Igen, nem valószínű, hogy vasárnap megállítjuk a kormány tervét. Sőt azt se tudjuk egyáltalán, mi történik, ha vasárnap sokan kimegyünk. De mégiscsak van pár indok, ami miatt érdemes.

Ha vasárnap sokan megyünk ki tüntetni, akkor az üzenet lehet a szervezőknek, hogy folytatni kell.

Márpedig tudjuk: igazán nagy tömeg akkor lesz az utcán, ha előtte van kint kisebb tömeg, és ha az emberek elhiszik, ezek nem fogják feladni.

Most pedig egy igazán nagy tömeg eléggé rosszul érintené a kormányt, és ezért ha csak egy hajszálnyit is, de esélyt ad az MTA megmentésére.

Egyrészt ősszel önkormányzati választások lesznek, méghozzá Budapesten és a nagyvárosokban szoros lehet az eredmény. Egy erős tüntetéssorozat nagyon rosszul jönne a kormánynak, hiszen ha nem is több százezer, de több tízezer szavazót elvihetne egy ilyen ügy, ezek a szavazók pedig városok és kerületek sorsait dönthetik el.

Másrészt a Fidesz most próbál a Néppártba visszakerülni, vagyis felfüggesztését feloldani, ezért nem nagyon akarhat balhét, hiszen ha egy CEU-szintű új ügy kirobbanna, akkor megint magyarázkodnia kéne a kormánypártnak.

Tehát ezért érdemes kimenni vasárnap délután 14 órakor a Fővám térre, hogy megüzenjük Brüsszelnek, és megüzenjük Budapestnek, meg Pécsnek, meg Szombathelynek, meg Hódmezővásárhelynek, hogy az MTA kutatóhálózatainak az MTA-nál kell maradnia, hogy megüzenjük a kutatóknak, hogy a tiltakozást tovább kell folytatni. Hátha akkor a kormány is meghallja, hogy ezt nem akarjuk.