Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízezren tüntettek az Egyesült Államokban a tanárokért

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szerdán tanárok, diákok és civilek egyaránt tüntettek a Dél-Karolina állambeli Columbia városában és hivatalos tanítási nap lévén többen is kivettek egy napot a szabadságukból, hogy ott lehessenek.

Azért döntöttek a demonstráció mellett, mert úgy érzik, hogy a republikánus vezetésű állam rendkívül elhanyagolja az oktatási szférát. A tanárok jogaiért kiálló szervezet, az SC for Ed úgy gyűjtötte össze az embertömeget, hogy mindössze másfél héttel az esemény előtt hirdették azt meg. Az állami kongresszus előtt körülbelül tízezer ember gyűlt össze és hét, közeli iskolai kerületben szünnapot kellett elrendelni, mert nem találtak elég helyettesítő tanárt.

Az SC for ED azt szeretné elérni, hogy

  • tíz százalékkal növekedjén a tanárok bére
  • ne szenvedjenek hátrányos megkülönböztetésben a munkahelyükön azok az oktatók, akik nyilvános bírálatot fogalmaznak meg
  • az állam több lehetőséget biztosítson a mentálhigiénés tanácsadás igénybevételére.

Az SC for ED szerint az adóbevételek átcsoportosításával több pénz jutna az oktatási szférába: például a rakétakészítéshez szükséges alapanyagokon van jelentős adókedvezmény, aminek jobb felhasználási helyet is lehetne találni.

A törvényhozásért felelős szervek elvileg már azon dolgoznak, hogy megemeljék a tanárok bérét – jelenleg az iskolák sokszor kénytelenek szakképzettséggel nem rendelkező oktatókat foglalkoztatni, ugyanis a mostani rendszerben nehéz megtartani az oktatókat.