Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mecsetgyújtogatással is dicsekedett a kaliforniai zsinagógában lövöldöző terrorista

Ez a cikk több mint 4 éves.

Elfogták a kaliforniai hatóságok azt a 19 éves fiút, aki szombaton délutá,n a Pészach utolsó napján tartott zsinagógai istentiszteleten kezdett el lövöldözni. John Earnest egy, az Egyesült Államokban nagyon gyakori, AR-15-ös gépfegyverrel rontott be a Poway városkájában, a Chabad mozgalom által fenntartott zsinagógába, ott pedig véletlenszerűen kezdett lövöldözni. Az egyik helyszínen tartózkodó hívő, Lori Gilbert-Kaye a helyszínen meghalt.

A San Diego megyei seriff jelentése szerint a támadót azért foghatták ilyen gyorsan el, mert a zsinagógában éppen akkor egy szolgálaton kívüli fegyveres határőr is tartózkodott, és a lövöldözés után az autójába már éppen beszálló támadóra többször rálőtt. Igaz, ezek a lövések csak a gépkocsin látszottak, de a támadás bejelentése után az autópályarendőrség gyorsan megállította a 19 éves Earnestet.

Az esettel kapcsolatban jelenleg egy fiatal lányt és két férfit, köztük a közösség rabbiját ápolják kórházban könnyebb sérülésekkel, amelyeket mindannyian a Gilbert-Kaye-re leadott lövések repeszeitől szereztek.

A terrortámadás indítéka valószínűleg antiszemitizmus, és William Gore, San Diego megye seriffje ehhez azt is hozzátette, hogy John Earnestet egy egy hónappal ezelőtti mecsetgyújtogatás ügyében is vizsgálat alá helyezték, miután azt állította a kihallgatóinak, azt is ő tette. A 19 éves Earnestnek azonban korábban sohasem volt még dolga a rendőrséggel.

John Earnest még a mecset felgyújtása előtt kiáltványt is közzé tett a főleg fiatal szélsőjobboldaliak által látogatott anonim internetes fórumon, az 8Chanen, ebben Brenton Tarrantot, az új-zélandi terroristát dicsőíti és megígéri neki, hogy kvöetni fogja a példáját.

Donald Trump elnök Green Bayben, Wisconsinban tartott kampány-naggyűlésére indulva, a Fehér Ház előtt „gyűlöletbűncselekménynek” nevezte a lövöldözést, ugyanakkor méltatta a zsinagógában gyorsan és határozottan fellépő határőr szerepét.

A Poway-i Chabad zsinagóga elleni támadás éppen pontosan 6 hónappal követte a Pittsburghi Élet fája zsinagógában történt, sokkal súlyosabb terrorcselekményt, amely során az újnáci, fehér felsőbbrendűséget valló Robert Bowers összesen 11 emberrel végzett a zsinagógában egy fegyveres támadás során.

A vizsgálóbírók még 2018 novemberében halálbüntetést kívántak elérni Bowers számára tetteiért, több rabbi azonban kategorikusan kijelentette, elfogadhatatlannak, vallási meggyőződésükkel ellenkezőnek ítélnék meg, ha a zsinagógai támadás miatt kivégeznék őt.

(CBS News)

Címlapkép: AJ+, Twitter