Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Muszlim- és zsidóellenes neonáci gyilkolt Pittsburghben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Máris azonosították azt a pittsburghi férfit a amerikai hatóságok, aki a pennsylvaniai városban, „Minden zsidónak meg kell halnia!” felkiáltással nyitott tüzet az Etz Hájim (Az Élet Fája) zsinagógában.

A támadásban legalább 11-en meghaltak, további 6 ember, köztük három a helyszínre kiérkező rendőr megsérült, utóbbiak akkor, amikor a zsinagógából még mindig felfegyverkezve kirontó terrorista menekülés közben rájuk lőtt. A férfit végül élve elfogták, és őrizetbe is vették.

Bowersről hamar kiderült, kifejezetten a menekültek, muszlimok és a zsidók elleni gyűlöletből szánta rá magát a terrortámadásra.

Robert Bowers a lövöldöző, és célpontja, a pittsburghi „Élet Fája” zsinagóga / Fotó: CNN Breaking News, Twitter, Associated Press, Pennsylvania Department of Transportation

A sajtó az amerikai szélsőjobboldal ellen küzdő Southern Poverty Law Center segítségével hamar megtalálta a terrorista profilját a Gab nevű, Facebook-szerű közösségi médián, ahová hozzá hasonló neonácik és újfasiszták járnak eszmét cserélni. A 46 éves férfi itt rendszeresen írt kedvenc összeesküvés-elméletéről, amely szerint a zsidók szervezik a muszlim bevándorlást az Egyesült Államokba. Olyan eszméket is terjesztett, melyek szerint a zsidók irányítják az amerikai kormányt. Profilján azt a feliratot szerepeltette, mely szerint

„A zsidók a Sátán gyermekei”

A támadás előtt egy órával arról posztolt, hogy a Hebrew Immigrant Aid Society (HIAS) nevű zsidó globális nonprofit civil szervezet, amely a már az USA-ban menedéket találtaknak segít a minél problémamentesebb beilleszkedésben, valójában a „fehér faj elpusztításán” munkálkodik.

Azt írta róluk:

„A HIAS szeret megszállókat hozni az országba akik meggyilkolják népünket. Nem bírok ülni és nézni, ahogyan népemet lemészárolják. Cs.szd meg, mit gondolsz rólam, én megyek és cselekszem!”

Forrás: The Epoch Times Online

A terroristáról az is kiderült, olyan szélsőséges jobboldali, hogy Donald Trump elnököt is gyűlöli, mivel szerinte „globalista, nem pedig nacionalista” és „addig nem lehet Amerika nagy, amíg b.bsiktől fertőzött.”

A Gab egy olyan közösségi médiaoldal, amelyet az altright szélsőjobboldali mozgalom tagjai azután alapítottak, hogy kedvenc, a bevándorlók és a baloldal ellen rendszeresen uszító (ugyanakkor maga is meleg és zsidó származású) brit botrányhősüket, Milo Yiannopoulost tevékenysége miatt kitiltották a Twitterről 2016-ban, miután arra buzdította követőit, minél többen szóban bántalmazzanak egy fekete bőrű amerikai színésznőt, Leslie Jonest. A Gab alapítója Andrew Torba amerikai szélsőjobbos politikai aktivista volt.

A honlap most a sajtónak megerősítette, Bowers profilja valódi, és azt írták, ők „elítélnek mindenféle terrorizmust”, és hogy a profilt a gyanúsított személyazonosságának nyilvánosságra kerülése után törölték, de minden, rajta lévő adatot lementettek a nyomozás elősegítéséhez.

A megtámadott zsidó közösség a városban nagyon régi, és itt hirdették meg a reformjudaizmus 1885-ös ún. „pittsburghi platformját” is. Az irányzat modern vallásértelmezéséről, liberalizmusáról és Izrael-kritikusságáról is ismert (Izraelben a reform-irányzat házasságait és rabbijait sem ismerik el), és globális, humanista meggyőződésükből segítenek a menekülteknek is.

Donald Trump elnök a félidős választások kampányában, annak Illinois állambeli állomásán reagált a pittsburghi támadásra, azt „gonosz antiszemita támadásnak” nevezte, amely „támadás mindannyiunk, támadás az emberiség ellen!”

Azt is hozzátette ehhez, hogy emberiesség elleni bűneiért a gyanúsított, „és mindenki, aki más csoportokra támad … a legvégső árat kell megfizesse, vissza kell hoznunk a halálbüntetést! Soha többé!”

A terrorista által bejegyzéseiben említett, és minden bizonnyal célpontnak szánt szervezet, a HIAS közleményben reagált a szörnyű támadásra, amelyben azt írják, lesújtotta őket a tragédia, ugyanakkor az 1881-ben alapított szervezet egyike annak a 9-nek, amelyek menekültek letelepítésével hivatalosan is foglalkoznak az USA-ban, és

„A zsidó értékeket és történelmet követve továbbra is megmentjük azokat, akiket azért üldöznek, életük azért forog veszélyben, amilyenek ők.”

De reagált Barack Obama volt elnök is, ő az antiszemitizmus növekvő hatása elleni küzdelemre szólított fel, és arra, hogy végre szigorítsák a fegyverviselés törvényeit azok számára, „akik ártatlanokat akarnak bántani.”

A támadás körülményeit, és azt, hogyan tarthatott Bowers nyilvánosan is vállalt extrém eszméi ellenére is komoly lőfegyvert magánál az elvileg létező ellenőrzések ellenére, még vizsgálják a hatóságok.

A terrortámadás az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb antiszemita bűncselekménye az atlantai zsinagóga elleni, 1958-as bombatámadás óta.