Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hunyadi János nevét is fegyverére írta az Új-Zélandon gyilkoló fasiszta terrorista

Ez a cikk több mint 5 éves.

Frissítés, 13. 10 Hunyadi Jánosra és Szilágyi Mihályra is hivatkozott a terrortámadás elkövetője.

Az új-zélandi terrormerénylet elkövetője, Brenton Tarrant Twitteren megosztott kiáltványában „fehér népirtásról” beszél, szerinte a muszlimok világszerte a fehér faj kiirtására szövetkeztek, célja akciójával a félelem légkörének megteremtése volt, azt szerette volna üzenni, hogy „a világ sehol sem biztonságos”.

A dokumentum szerint Tarrantnak a 2011-es norvég szociáldemokrata fiatalok elleni terrortámadás elkövetőjével, Anders Breivikkel is volt kapcsolata, a fasiszta ikon Breivik szerinte „áldását adta” az akcióra.

A magát etnikai nacionalistának és fasisztának tartó támadó a dokumentumban európaiságát hangsúlyozza, Új-Zélandra csak ideiglenesen költözött.

A támadó fegyverről nyilvánosságra került képekből kiderül, a támadó többek közt Hunyadi János és Szilágyi Mihály nevét írta fel gépfegyverére, vélhetően a 15. századi magyar vezetők Oszmán Birodalommal folytatott hadviselésük miatt.

(The Guardian)

Frissítés, 10:35: Brenton Tarrant ausztrál rasszista aktivista volt az egyik, azóta megnevezett támadó az új-zélandi Christchurch mecseteiben történő mészárlásban, közölte sajtótájékoztatóján a a helyi rendőrség. Tarrant 75 oldalas kiáltványt hagyott hátra, amelyben arról vall, hogy a támadással „a félelem légkörét” akarja megteremteni, azzal a céllal hogy „erőszakhullám” induljon be az új-zélandi és ausztrál muszlimok ellen.

Ő volt az is, aki élőben közvetítette a lövöldözést az interneten.

Azóta törölt Twitter fiókján pedig rengeteg gépfegyveres képet találtak. Tarrant a kiáltvány szerint a 2017-es londoni, Finsbury parki muszlimellenes terrorista hatására szánta rá magát a támadás kitervelésére. Az utóbbi terrortámadás elkövetője, az angol Darren Osborne nemrégen jelent meg a brit bíróság előtt, ahol életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Osborne azt vallotta, Jeremy Corbyn ellenzéki vezető volt a célpontja, akiről köztudott volt, hogy az észak-londoni kerületben lakik.

A mostani támadás során a halálos áldozatok száma azóta 49 főre emelkedett.

(The Guardian)

Terrortámadás történt magyar idő szerint 4 óra (új-zélandi idő szerint 13 óra) körül az új-zélandi Christchurch-ben. Két mecsetet ért támadás, a rendőrség autóra szerelt bombákat is hatástalanított: jelenlegi információk szerint 30 embert öltek meg az Al Noor mecsetben, és tízen haltak meg a Linwood-mecsetnél.

Pénteki imára gyűltek össze a Christchurch két mecsetében, amikor a támadók tüzet nyitottak, egyikük élőben közvetítette az eseményeket.

Az ausztrál miniszterelnök a hajnali órákban közölte, az egyik támadó ausztrál állampolgár, és elítélte a támadásokat, mint szélsőjobboldali terrorizmust.

Az új-zélandi rendőrség vezetője sajtótájékoztatóján arról beszélt, a fegyveres támadás mellett autóra szerelt pokolgépek is voltak, de ezeket a rendőrség hatástalanította. Mike Bush ekkor azt is mondta, hogy 4 támadó követte el a mészárlást, akiket a rendőrség elfogott. Utóbb azonban a hivatalos közleményben ezt a számot 4-ről 3-ra változtatták, nincs információ arról, a szám miért változott, illetve keresnek-e még további elkövetőket.

A támadás után a rendőrség lezárta Christchurch központját, a városban az iskolák nem nyitottak ki, a rendőrség arra kéri az új-zélandi muszlim közösséget, ne menjenek ma mecsetbe.

Jacinda Ardern miniszterelnök azt mondta, hogy „ez Új-Zéland legsötétebb napja”, a támadásokat „példátlan erőszakos cselekménynek” nevezve. Beszélt arról is, hogy a támadók a bevándorlókat és a muszlimokat vették célba, ennek kapcsán a miniszterelnök azt mondta: „ők is új-zélandiak, összetartozunk”.

Kifejtette azt is, Új-Zélandon nincs helye olyanoknak, akik a bevándorlókat vagy a muszlimokat támadják.

Magyar idő szerint 8 órakor az új-zélandi rendőrség ellenőrzött detonációt hajtott végre Auckland legnagyobb vasútállomásán, a Britomart Közlekedési Központban. Egy gyanús csomagot robbantottak fel.

Cikkünk folyamatosan frissül

Forrás: The Guardian