Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Irracionálisan keveset keresnek a betegszállítók, 50 százalékos alapbér-emelésre lenne szükség

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nemrég az összes betegszállító felmondott a hatvani kórházban, mivel a fizetésük rendkívül alacsony, ellenben rengeteget kell túlórázniuk. Ezzel kapcsolatban az ATV kérdezte Soós Adriannát, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökét, aki többek közt jelezte, hogy a beteghordozók már a felmondási idejüket töltik, a kórház pedig úgy gondolja, hogy ezen idő alatt pótolni tudják majd a távozó munkaerőt.

Korábban ebben a kórházban próbálták meg a betegszállítókat átképezni műtőssegédnek, mert abból is hiány volt az intézményben, ám ehhez komolyabb átképzésre lenne szükség, mivel a megfelelő szakmai hozzáértés hiánya komoly vészhelyzetet rejt magában. A FESZ elnöke hozzátette, hogy a létszámhiány miatt eshet meg az, hogy a betegek nincsenek időben elszállítva a szükséges vizsgálatokra vagy kezelésekre, de olyan is előfordul, hogy halottakat szállítanak, majd be kell menni a műtőbe, ami – talán mondani sem kell – különösen veszélyes.

Soós Adrianna emellett arra is emlékeztetett, hogy a betegszállítók havonta kár 300 óránál is többet dolgoznak, nagyon sok a túlórájuk, ami ráadásul nincs is rendesen kifizetve.

A beteghordozók alapbére a nettó 100 ezer forintot sem éri el, 30 éves munkaviszony után pedig még mindig csak 170 ezer forint az alapbérük a bértábla szerint.

Soós Adrianna ezért hangsúlyozta, hogy a betegszállítók alapbérét legalább 50 százalékkal kellene emelni, illetve a túlórák rendes kifizetését is garantálni kellene.

A szakszervezet jelezte, hogy a probléma országos szintű, van olyan intézmény, ahol a betegszállítók sztrájkolni terveznek.

Az EMMI ugyanakkor közölte, hogy az egészségügyi szakdolgozók, köztük a betegszállítók bérét 2022-ig négy lépcsőben kívánják emelni.

Az alacsony bérek és túlterheltség miatt fellépő munkaerőhiány krónikusnak mondható a magyar egészségügyi rendszerben: az elmúlt hónapokban számos egészségügyi intézményben léptek fel ellátási problémák ápoló-, szakdolgozó- vagy orvoshiány miatt: a nyáron egy hónapig a Bács-Kiskun Megyei Kórház intenzív osztálya nem fogadott betegeket, ősszel az ajkai kórházban mondtak fel tömegesen az ápolók, a Honvékórházban pedig szakorvos-hiány probléma merült fel. Emellett számos olyan település van, ahol hosszú évek óta nincs betöltve a háziorvosi státusz.

És épp tegnap derült ki, hogy a Péterfy kórház baleseti sebészetén nem tudtak műteni, mert elfogytak a műtőssegédek.

via ATV/medicalonline.hu