Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felmondott az összes betegszállító a hatvani kórházban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az összes betegszállító felmondott a hatvani Albert Schweitzer Kórházban, értesítette egy néző az Rtl Klub Híradóját. A hírt a kórház is megerősítette, a dolgozókat májusig kell pótolniuk.

A felmondások oka, hogy a betegszállítók nagyon keveset keresnek, sokan kevesebb mint nettó 100 ezer forintért dolgoznak, emiatt többletmunkára kényszerülnek – mondta a Híradónak a Független Egészségügyi Szakszervezet vezetője. A dolgozók fertőzéseknek is ki vannak téve, amiért semmilyen kompenzációt nem kapnak.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő elmondta, a betegszállító-hiány nem új, korábban a kórházban műtőssegéd-hiány lépett fel, ekkor a betegszállítókat négy kivétellel átképeztek műtőssegéddé.

A csoportos felmondások hírét a kórház is megerősítette: a dolgozók szerződése május elejéig tart, a kórház úgy nyilatkozott, pótolják a hiányt.

A szakszervezet szerint a probléma országos szintű, van olyan intézmény, ahol a betegszállítók sztrájkolni terveznek.

Az EMMI ugyanakkor a Híradónak elmondta, az egészségügyi szakdolgozók, köztük a betegszállítók bérét 2022-ig négy lépcsőben kívánják emelni.

Az alacsony bérek és túlterheltség miatt fellépő munkaerőhiány krónikusnak mondható a magyar egészségügyi rendeszerben: az elmúlt hónapokban számos egészségügyi intézményben léptek fel ellátási problémák ápoló-, szakdolgozó- vagy orvoshiány miatt: a nyáron egy hónapig a Bács-Kiskun Megyei Kórház intenzív osztálya nem fogadott betegeket, ősszel az ajkai kórházban mondtak fel tömegesen az ápolók, a Honvékórházban pedig szakorvos-hiány probléma merült fel. Emellett számos olyan település van, ahol hosszú évek óta nincs betöltve a háziorvosi státusz.

Címlapkép: MTI/KOMKA PÉTER