Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Munkaerőhiány miatt egy hónapig nem fogad betegeket a kecskeméti kórház intenzív osztálya

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egy hónapig nem fogad betegeket a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház intenzív osztálya, ezért a súlyosabb állapotban lévő betegeket más városokba irányítják át ez idő alatt – értesült az RTL Híradó.

A műsor stábjának birtokába jutott egy határozat, amelyet az országos tisztifőorvosi helyettes államtitkár adott ki, ebben azt írják, a kórház igazgatójának kérésére egy hónapon keresztül, azaz 2018. július 26-ától 2018 augusztus 27-éig „a kórház intenzív kapacitásainak telítődése esetén” például a ceglédi, kiskunhalasi vagy dunaújvárosi kórházba vigyék a betegeket

Az indoklás szerint munkaerőhiány miatt fordult az igazgató az Emberi Erőforrások Minisztériumához.

A fenntartó Állami Egészségügyi Ellátóközpontot is kereste az RTL stábja, ők már „műszaki átalakításokra és felújításokra” hivatkozva magyarázták a bezárás okát.

Az RTL Híradó megkérdezte az esetről a Független Egészségügyi Szakszervezetet, akik bár a konkrét esetről nem tudtak nyilatkozni, azt megerősítették, hogy a kecskeméti kórház munkatársai korábban már többször számoltak be súlyos munkaerőhiányról az intézményben, illetve arról, hogy emiatt a szabadságok egy részét is csak papíron atják ki. Soós Adriána, az érdekképviselet elnöke szerint a helyzetre munkaerő-átcsoportosítás helyett béremelés lehetne a megoldás.

 

Annyit mindenesetre az intézmény honlapjára tévedve is meg lehet állapítani, hogy az ország sok más kórházához hasonlóan a kecskeméti is számos osztályra keres rezidenseket szeptemberi jelentkezési határidővel.

A rezidensek fejlődését a hazai egészségügyben nehezítő körülményekről, illetve arról, hogy a medikusok  közül hányan fontolgatják az elvándorlást, itt írtunk bővebben. Idén januárban a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatásából az derült ki, hogy az ötöd- és hatodéves hallgatók 40 százaléka tervez külföldi munkavállalást, minden 25. fiatal pedig már abban is biztos, hogy nem orvosként képzeli el a jövőjét. Az országot elhagyni kívánók kétharmada az orvosi munka- és életkörülményeket, valamint a bérezést jelölte meg döntése fő okaként.

(RTL Klub, via Medical Online)