Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rezidensek 30 százaléka senkitől nem kap visszajelzést a munkájáról

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Medical Online számolt be arról, hogy aggasztó adatok láttak napvilágot a Magyar Kórházszövetség XXX. Kongresszusán, Egerben.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) Emberi Erőforrás-fejlesztési Főigazgatósága készítette a felmérést, amelyből többek közt az derült ki, hogy a rezidensek mindössze 45 százaléka kap visszajelzést tutorától a gyakornoki munkájáról, 38,8 százalékuk a rezidenskollégáktól,

30 százalék viszont senkitől, semmilyen visszacsatolást nem kap a képzés során elvégzett feladatairól, vagyis arról, hogy mit és hogyan csinál.

A rezidensek több mint felének nem kell beszámolnia az elvégzett munkájáról sem. Mindez Páva Hanna, az ÁEEK főigazgató-helyettese szerint komoly minőségi és betegbiztonsági kockázatot jelent.

És nem ez az egyetlen aggodalomra okot adó megfigyelés mostanában.

Mint arról már a Mérce is beszámolt, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársai legfrissebb kutatásukban azt vizsgálták, hogy a magyarországi orvostanhallgatók közül hányan készülnek külföldre. Mint kiderült:

az ötöd- és hatodéves hallgatók 40 százaléka tervez külföldi munkavállalást, minden 25. fiatal pedig már abban is biztos, hogy nem orvosként képzeli el a jövőjét.

Az országot elhagyni kívánók kétharmada ráadásul az orvosi munka- és életkörülményeket, valamint a bérezést jelölte meg döntése fő okaként.

Az utóbbi időben több olyan vészjelzés is érkezett, miszerint az egészségügy egyik legégetőbb problémája az orvoshiány (kivéve Rétvári Bence államtitkárt, mert szerinte minden rendben van), így különösen aggasztó, hogy az orvoshallgatók, és a rezidensek képzése sem nevezhető zökkenőmentesnek, ráadásul az elvándorlás is sokukat már azelőtt foglalkoztatja, hogy elkezdenének dolgozni.

(via Medical Online)