Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

19 olyan település van Magyarországon, ahol 14 éve nincs háziorvos!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Alig néhány napja Rétvári Bence államtitkár még azzal büszkélkedett, hogy a háziorvosok helyzete évről évre jobb, és egyre több üres praxist tudnak betölteni.

A valóságon ez azonban nem sokat változtat: 2000 és 2016 között nagyjából négyszázzal csökkent a háziorvosok száma Magyarországon. És ennél is sokkal nagyobb baj, hogy vannak olyan praxisok, amiket több mint egy évtizede nem sikerül betölteni.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint jelenleg közel 300 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van Magyarországon, ami ugyan valóban kevesebb, mint mondjuk tavaly augusztusban volt: akkor ugyanis 317 olyan körzet volt, ahol tartósan nem találtak háziorvost (ez az elmúlt évek legnagyobb hiánya volt).

De például nem sikerült csökkenteni az elmúlt hónapokban a házi gyermekorvosok hiányát: ugyanúgy 65 tartósan betöltetlen praxis található az adatbázisban, mint fél évvel korábban. Főként egyébként vegyes praxisok (tehát felnőtt és gyermek közösen) állnak üresen.

Mindez leginkább azért probléma, mert mindeközben a betegek száma nem csökkent, hanem jelentős mértékben nőtt: míg 2000-ben 47,5 millió esetet láttak el a háziorvosok, addig 2008-ban már 50 millió, 2016-ban pedig 55 millió esettel foglalkoztak – vagyis kevesebb háziorvosra több beteg jutott, jelentősen megterhelve az ellátórendszert.

Ami pedig különösen aggasztó: jelenleg 19 olyan település van, ahol 2004 óta nincs betöltve a háziorvosi praxis. Ezek közül 8 (7 vegyes és 1 gyermek) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található.

Borsod különösen rosszul áll háziorvosok tekintetében, minden hetedik tartósan betöltetlen praxis ebben a megyében található.

Megoldás lehetne az egyre égetőbb problémára az, hogy a kormány támogatja a háziorvosok praxisvárlását és letelepedését, csakhogy úgy tűnik, ez a módszer kevéssé motiválja a háziorvosokat arra, hogy olyan körzetekben vállaljanak praxist, ahol hosszú ideje nem dolgozik senki. Tavaly a Magyar Nemzet jelezte, hogy az erre a célra szánt keretösszeget sem 2015-ben, sem 2016-ban nem sikerült elkölteni.

Fontos megemlíteni, hogy hasonlóan nagy a probléma a fogorvosok esetében is: jelenleg 233 tartósan betöltetlen praxis van az országban – tavaly márciusban 234 ilyen körzet volt. A legrosszabb e tekintetben Budapesten a helyzet, ahol 33 tartósan betöltetlen praxist tart számon az adatbázis, ezek kétharmada pedig a VIII. kerületben található.

Összesen 26 olyan tartósan betöltetlen fogorvosi praxis van, amely több mint 10 éve áll üresen az országban.