Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rétvári nem a grafikonok embere: attól nem lesz több háziorvos, hogy egy államtitkár ezt mondja

Ez a cikk több mint 6 éves.

Újabb államtitkárt tréfált meg az MTI. Rétvári Bence pont ma beszélt arról, hogy évről évre növekszik a háziorvosok száma, csakhogy egy grafikon rámutatott: valójában érről évre csökken.

Évek óta válságban van a háziorvosi szakma, ezt jó eséllyel érzékelheti testközelből bárki, aki ma elmegy egy rendelőbe. Tudjuk, hogy tömegesen vándorolnak el az országból az orvosok, de olyat is láttunk már, hogy inkább az Ikeába igazolnak át kórházi dolgozók egy élhetőbb fizetésért. Az egészségügy egyik legsúlyosabb problémája az egyre fojtogatóbb munkaerő-hiány.

Most pedig kiderült, 2000 óta pontosan mennyivel csökkent a háziorvosok száma Magyarországon: a kétezres évek elején még 5159-an praktizáltak, majd fokozatosan csökkent a számuk, egészen addig, hogy 2016-ban már csak 4755 háziorvos dolgozott Magyarországon. A szakma egészére az elöregedés jellemző, az orvosok 44 százaléka elmúlt hatvan éves, 11 százalékuk pedig hetven felett van.

Fél éve derült ki, hogy minden régiót érint a háziorvoshiány, de Nógrádban, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Békésben, Somogyban és Tolnában a legrosszabb a helyzet. Az is ekkor vált világossá, hogy 352 háziorvosi hely maradt tartósan betöltetlen, és ez a szám csak emelkedni fog, ahogy a fiatalok közül egyre kevesebben választják ezt a pályát. Azért, hogy a tartósan betöltetlen helyekre kerüljön orvos, a kormány múlt márciusban is pályázatot írt ki, bár ez a korábbi években sem lendítette fel a hajlandóságot.

Mindeközben viszont Rétvári Bence pont ma reggel azt nyilatkozta az M1 műsorában, hogy „az utóbbi évek pályázataival sikerült elérni, hogy félmillió embert helyben élő háziorvos lásson el, 137 ezret fogorvos lásson el”. Az EMMI államtitkára szerint „évről évre növekszik az érdeklődés, egyre több praxist tudnak betölteni”. Csakhogy a számok ellentmondanak neki, világosan azt mutatják ugyanis, hogy az érdeklődés nemhogy nem növekszik, ellenben rohamosan csökken.