Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rétvári szerint „magas színvonalon” folyik az ellátás az ajkai kórházban, ahol tömegesen mondtak fel a dolgozók

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szeptember elején röppent fel a hír, hogy az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályának összes ápolója felmondott. A múlt héten felmondtak az osztály altatóorvosai is. A felmondások mögött sajtóinformációk szerint legfőként a túlterheltség áll, épp ezért a jobbikos Rig Lajos, aki maga is az egészségügyben dolgozott, írásbeli kérdéssel fordult az EMMI-hez, hogy árulja el, mekkora is a baj.

A tárca képviseletében Retvári Bence államtitkár válaszolt a jobbikos képviselő kérdéseire. A válasz zöme azt taglalja, mennyi fejlesztésre is költött a kormány az elmúlt években, de azt is megállapítja,

hogy minden rendben van az ajkai intézményben.

Rétvári szerint a kórház intenzív osztályának nővérállománya biztosított, a „betegellátás zavartalan és folyamatos”.

„[A]z ellátás továbbra is a megszokott magas színvonalon folytatódik” – vonja le a következtetést az államtitkár.

A Rétvári által lefestett már-már idilli kép mögött azonban a valóság ennél sokkal szomorúbb. A 24.hu úgy tudja, nyugdíjból visszahívott ápolókkal és magáncégek által közvetített „bérnővérekkel” próbálja a kórház biztosítani a munka folytonosságát.

Azt is érdemes hozzátenni, hogy a legtöbb távozó egészségügyi dolgozó felmondási ideje szeptember végén jár le, úgyhogy a szakemberhiány várhatóan csak fokozódni, nem mérséklődni fog az elkövetkező hetekben.

A kórház egyik dolgozója, neve elhallgatását kérve számolt be a felmondások után uralkodó kórházi állapotokról az Ajkai Szónak:

Mi mosolygunk és robotolunk, 2 percnél többet alig engedhetünk meg a betegeknek, ha telt osztály van. Egy átlagos napon jó, ha van két szakképzett nővér és egy segédápoló 30 javulásra váró betegre. 1-2 osztályon pedig a nyugdíjas „ex kollegát” hívják vissza, hogy „működő” osztály lehessen papíron legalább. Röviden ennyit arról, hogy bőven van nővér…

Emellett a kórház rendes dolgozói és a Székesfehérvárról kiközvetített ápolók bére között jelentősebb különbségek lehetnek, utóbbiak javára. Ez az amúgy is túldolgoztatott és alulfizetett ajkai nővérek között további feszültségek forrása lehet, hiszen ha nincs pénz magasabb bérekre, akkor hogyan van pénz drágább „bérápolókra”?

Mindeközben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ arra hivatkozott, hogy a felmondó altatóorvosok elfogadhatatlanul magas bérköveteléssel álltak elő.

Ennyiből már jól látszik, hogy amit Rétvári „zavartalan” és „magas színvonalú” betegellátásnak hív, az valójában egy nyögvenyelős toldozgatás, de a valódi problémák – a szakemberhiány, az alacsony bérezés, a túlterheltség – megoldására átfogó gyógyír nem készült. És ez nem csupán a Veszprém megyei városban, de országszerte akkut jelenség – korábban a Honvédkórház sürgősségi  osztályán fennálló orvoshiány következményeiről számoltunk be. Mindez a valóság, és vele szembeállítva Rétvári győzedelmes nyilatkozata szomorú bizonyítványt állít ki a kormány egészségpolitikájáról.

(Fotó: Fotó: MTI / Kovács Tamás)