Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eldőlt: felfüggesztették a Fideszt az Európai Néppártban – percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Fidesz időleges felfüggesztéséről szavazott ma az Európai Néppárt 260 delegáltja, miután a német CDU és CSU konzervatív pártszövetségének vezető politikusai a teljes kizárás helyett ezt a lehetőséget lengették meg a sajtónak tegnap este.

Ehhez képest a végső döntés (méghozzá elég nagy aránnyal) a Fidesz tagságának ideiglenes felfüggesztése lett.

A döntés utáni sajtótájékoztatót Jávor Benedek élőben is közvetítette:

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Köszönjük, hogy velünk követtétek végig a mai napon az Európai Néppárt döntési folyamatát, ami – mint most már tudjuk – a Fidesz felfüggesztéséhez vezetett.

Délután óta tudósítunk az eseményekről percről percre, méghozzá három szerkesztővel és rengeteg külső segítséggel (amit innen is köszönünk!). Így tudtunk többek közt elsőként beszámolni arról is, hogy mi lett a végeredménye a szavazásnak, és így  igyekeztünk rávilágítani arra is, hogy hol csúsztat a Fidesz, amikor önkéntes felfüggesztésről beszél.

Most viszont lezárjuk az élő közvetítésünket, természetesen ha bármi fontos történik még, azt azonnal befrissítjük.

Még egyszer köszönjük a figyelmet, és mivel a Mérce az olvasók támogatásából tartja fent magát, pártoktól, oligarchától, nem fogadunk el pénzt, ezért azt kérjük tőletek, ha értékelitek a munkánkat, támogassatok minket. Ezt is köszönjük!


Mindkét néppárti, határontúli magyar párt élesen cáfolta az Euronews korábbi értesüléseit az Azonnalinak. Mindkét politikai formáció közölte, egyáltalán nem kívánják otthagyni a jobboldali pártcsaládot, noha kiállnak a Fidesz mellett az őt ért kritikákkal szemben.

Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke ehhez hozzátette:

„Olyan rég a Néppártban vagyunk, hogy igazából más alternatívánk nincs, és nem is keresünk.”

„[A]ztán meglátjuk.” – tette hozzá az atv.hu-nak adott nyilatkozatában Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, megerősítve azt, hogy a párt a Fidesz tagságának a felfüggesztése alatt is az EPP tagja marad. A nyilatkozatról akarva, akaratlanul az alábbi mém jutott eszünkbe.

„Kell több? Nem mond ez eleget?”*

A fotót köszönjük szerzőnknek, Fényes Csongornak!

*Egyébként az idézet az Áprily Lajos által fordított Anyeginből származik, Tatjana levelének második sora. De a harmadik-negyedik is vonatkoztatható a helyzetre.

Közzétette honlapján hivatalos állásfoglalását az Európai Néppárt. A közleményben úgy fogalmaz az európai pártcsalád:

Az EPP Politikai Közgyűlésén lefolytatott szavazást követően a Fidesz tagjai azonnali hatállyal, 190 igen és 3 nem szavazat ellenében felfüggesztésre kerültek, miután azt közösen előterjesztette az EPP Elnöksége és a Fidesz.

A közlemény értelmében tehát nem az történt, amit Orbán Viktor állít, hogy a Fidesz függesztette fel egyoldalúan jogainak gyakorlását, a javaslat ugyanis közös volt, azt a Néppárt elnöksége is támogatta és előterjesztette.

Joseph Daul, a Néppárt elnöke a közleményben elmondta, hogy az EPP az értékek pártja, és ezt minden tagnak figyelembe kell vennie. Szerinte ma a belső demokrácia megszólalt azzal, hogy a 13 párt kérésére megszavazták a Fidesz felfüggesztését. Illetve kifejtette azt is, hogy nem köthetnek kompromisszumot a jogállamiság, a sajtószabadság, az akadémiai szabadság, vagy a kisebbségi jogok kérdésköreiben, és az EU-ellenes retorika is elfogadhatatlan.

A közleményben megerősítették azt is, hogy a Fideszt vizsgáló „bölcsek tanácsa” tagjai Herman van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Hans-Gert Pöttering lesznek.

A hvg.hu írta meg, hogy a CEU közleményt adott ki, miután kiderült, hogy a Néppárt felfüggeszti a Fidesz tagságát.

A közleményben a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff úgy fogalmaz:

„az ajtó nyitva áll, de hogy eljutunk-e a megoldásig, attól függ, hogy a magyar kormányzat végigtárgyal-e és ratifikál-e egy olyan nemzetközi megállapodást, ami garantálja, hogy a CEU amerikai diplomákat kiállító intézményként szabadon folytassa tevékenységét Budapesten.”

A CEU várja, hogy együtt dolgozhasson a háromtagú bölcsek tanácsával, amelyet azért nevezett ki a Néppárt, hogy megbizonyosodhasson arról, hogy a magyar kormányzat betartja-e vállalásait. Mindez azonban nem változtat a CEU bécsi tervein (magyarán a költözésen).

„A CEU kampuszt nyit Bécsben, amely 2019 szeptemberében kezdi meg működését. A CEU köszönettel tartozik Bécs városának és Ausztria kormányzatának a meleg fogadtatásért és a konstruktív hozzáállásért” – fogalmaznak.

Kedden még Orbán Viktor írt levelet a bajor kormánynak, amelyben a magyar kormány nevében biztosította őket arról, hogy a Manfred Weber által felvázolt konstrukcióban biztosítottnak látja a CEU működését és maradását Budapesten.

A CEU közleménye teljes terjedelmében itt olvasható.

A BBC értesülései szerint mivel a Fidesz felfüggesztése azonnali hatályú, így már az Európai Néppárt kormányfőinek csütörtöki csúcstalálkozóján sem vehet részt Orbán Viktor.

A néppárti csúcson részt vesz viszont Angela Merkel német és Sebastian Kurz osztrák kancellár is.

Jávor Benedek négypontos Facebook-posztban magyarázza el, hogy a kormányzati kommunikációs trükkökkel szemben mi is a helyzet a Fidesz felfüggesztésével kapcsolatban.

Mint írja:

  1. Orbán blöffjátéka véget ért, lenézte és alábecsülte azokat a kereszténydemokrata értékeket valóban komolyan vevő pártokat (a „hasznos idiótákat”), akik ma ritka nagy pofont (sallert és kokit) osztottak ki neki.
  2. Ami most történik, akármit ír a magyaridőknemzet, nem Orbán terve. Az ő terve a Néppárt jobbra húzására ma megbukott. Még vakargathatják egymást a Néppárt tényfeltáró delegációjával, de ez a hajó elment, Orbán mostantól a B, C és D terveket hajtja végre, kényszerből.
  3. A Néppárt továbbra sincs túl ezen a vajúdáson.Továbbra is rájuk vetül a Fidesz kínos, kellemetlen és vészterhes árnyéka, amit maguk előtt görgetnek teherként az egész választási kampányban.
  4. Akinek az EPP pedig mindezt köszönheti, Manfred Weber, hatalmas koloncot hurcol ezzel a lábán, és a Fidesz története jó eséllyel a bizottsági elnöki pozícióba kerül neki végül.

Egy ember a sztrádán halad és hallgatja a közlekedési híreket:
– Figyelem, az autópályán egy őrült sofőr szemben megy a forgalommal!
– Egy? Mindenki szembe jön velem!

Ez a vicc jutott eszébe Sneider Tamásnak a Fidesz felfüggesztéséről. A Jobbik elnöke Facebook-posztjában azt üzente Orbán Viktornak,

„hogy Európa nem tolerálja tovább a hazug, korrupt, kétkulacsos politikáját.”

A vicc pedig arról jutott eszébe, hogy hogyan fogja lekommunikálni „az állami propagandagépezet, hogy nem is úgy volt az”…

Orbán Viktor most éppen azt igyekszik eladni, hogy valójában nem is a Néppárt döntött a Fidesz felfüggesztéséről, hanem ők, önként döntöttek emellett az út mellett (ami egyrészt ebben a formában de facto nem igaz, de amúgy is, elnézve, hogy mivel is jár ez a felfüggesztés, őszintén szólva érthetetlen is, hogy már miért vállalt volna a nagyobbik kormánypárt egy ilyen helyzetet).

Mindegy is igazából, de azért azt jegyezzük meg, hogy Orbán önkéntes magyarázatáról egy vonatkozó Örkény Egyperces (1949) jut az ember eszébe a legkönnyebben:

„Rajk László külügyminisztert, a párt régi harcosát, saját kérésére halálra ítélték. A kivégzés a kölcsönös egyetértés és bizalom jegyében folyt le, kisszámú meghívott előtt.”

A találatért Füzessi Károlyt illeti a dicséret!

A felfüggesztésről szóló döntés Joseph Daul néppárti elnök szerint azt jelenti, hogy a Fidesz

  1. Nem vehet részt a Néppárton belüli gyűléseken, találkozókon
  2. Nem szavazhatnak a Fidesz delegáltjai néppárti szavazásokon
  3. Nem javasolhatnak saját jelölteket semmilyen pozícióra (így az új Európai Bizottságba sem majd)

Ezek alapján, amennyiben igaz lenne, amit Orbán állít, és amivel lassan a teljes propagandamédia tele is van – nevezetesen hogy a Fidesz ezt kérte volna önmagára, akkor igen-igen szigorúak lennének magukkal.

Természetesen nem ez történt, sőt, a Fidesz a legutolsó pillanatban egyezett bele a határozat enyhén módosított szövegére, amelyet nélkülük is simán elfogadtak volna.

Ha visszanézünk annak a folyamatnak az elejére, amely a Néppárt mai döntésével végződött, a Fidesz tagságának felfüggesztéséről senki se várta azt, hogy a végén döntés születik. Se itthon, a kormánypárti és a kormánytól független média, se a nemzetközi sajtó egy centet se rakott volna arra, hogy ez a folyamat akár felfüggesztéssel végződik, még akkor se, ha az eredeti indítvány a kizárás volt.

Most a Fidesz azt próbálja kommunikálni, hogy mindig is Eurázsia pártján álltak, nincs kizárás, nincs felfüggesztés, ők kérték ezt a döntést.

Csakhogy Gulyás Gergely még arról beszélt ma délután a döntés előtt, ha felfüggesztik őket, akkor kilépnek a Néppártból. A Néppárt elnöksége pedig két döntési pontot nyújtott be a Néppárt közgyűlése elé. Függesszék fel a Fideszt, és jöjjön létre egy bölcsek tanácsa, ami kivizsgálja a Fidesz mulasztásait. Ez a kettő pedig el lett fogadva, tehát amit a CDU elnöke javasolt, és amit Weber tolmácsolt a közgyűlés előtt, hogy ebbe mentő körülményként úgymond kompromisszumos javaslatként bekerült annyi, hogy a Fidesz is hozzájárul ehhez (még egyszer, mert ezt sokat fogjuk hallani, nem a Fidesz függesztette fel magát, hanem hozzájárult a felfüggesztéshez), az a döntés megszületése szempontjából lényegtelen.

Hogy ez hosszú távon mit jelent, az kérdéses. Akár a Fidesz kizárásával is járhat, ha a felállított bölcsek tanácsa úgy dönt. Sajtóhírek szerint ez a vizsgálat 6 hónapig fog tartani.

Ellenben rövid távon, ha az új Bizottság és Parlament felállásáig elhúzódik a dolog, konkrét következményei is lesznek a dolognak. A Fidesz nem tud az európai  kulcspozíciókba embereket delegálni, és kérdéses, hogy egyáltalán betudnak-e majd képviselői ülni a Néppárti frakcióba (erről a frakciónak külön kell döntenie). De Orbán elesik azoktól a kulcstárgyalásoktól is az Európai Tanács ülései kapcsán, ahol a pártcsaládok vezetői előre egyeztetik álláspontjukat.

Tehát ez nagy vereség Orbán számára. De nem az ország számára, ugyanis az Európai Néppárt nem Magyarországot büntette, hanem a Fideszt.

A Demokratikus Koalíció egyelőre egy szűkszavú reakcióval állt elő:

Dobrev Klára, a párt EP-listavezetője korábban élőben jelentkezett be Brüsszelből.

„Nekünk európai magyaroknak most az a legfontosabb dolgunk, hogy megmutassuk, hogy Európában akarunk maradni” – mondta még a végső döntés előtt.

A párt (az MSZP-hez hasonlóan) aláírásokat gyűjt, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon.

Az Index kérdésére Orbán elárulta, csak annak kell szerinte „felelnie”, akit a Néppárton belül megtámadtak, „a KDNP kizárását pedig senki sem kezdeményezte.”

Így Orbán megerősítette, a KDNP szerinte is marad az Európai Néppárt tagja.

A sajtótájékoztató ezzel a kérdéssel véget is ért.

„Az igazság pofonegyszerű: az Európai Néppárt ma hatalomféltésből behódolt a Fidesznek, és kibújt a valódi döntés meghozatala alól” – írja a Momentum közleményében.

Mint fogalmaznak: „az érdekek nyertek az értékekkel szemben – és ez hosszú távon egyenes út az európai álom elbukása felé.”

A párt álláspontja szerint

a Néppárt gerinctelen, gyáva döntése Európa válságának tűpontos látlelete. A brüsszeli elit mandátumok számolásával, technikai kompromisszumokkal, a politikai kockázat bármi áron való kerülésével van elfoglalva, amíg Európa ellenségei, az Orbánhoz, Salvinihez, Le Penhez hasonló szélsőséges populisták pedig végtelenül káros, de kétségkívül karakteres üzenetekkel bomlasztják szét kontinensünk egységét.

A teljes közlemény ide kattintva elolvasható.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke egy másik problémára is felhívta a figyelmet saját Facebook-posztjában. Mint írja:

„Európának elege lett abból, hogy a magyar kormányfő EU-s pénzekből vált Magyarország leggazdagabb emberévé. Hogy azt a 12 ezer milliárd forintot, amit Magyarország 2004 óta kapott az EU-tól, ellopták, vagy elherdálták. Elios, Mészáros néven futtatott Orbán-vagyon , kisvasutak, vadászházak, kilátók, ésatöbbi. Európának elege lett, ezért pedig súlyos árat fizetünk mindannyian: jóval kevesebb EU-pénzhez fog jutni Magyarország a jövőben.

Orbán Viktor és a Fidesz a felfüggesztés ideje alatt gyakorlatilag küszöbön kívülre kerül pártcsaládjában. Kimondhatjuk, hogy amíg ő a magyar kormányfő, Magyarországnak egyre rosszabb lesz az érdekérvényesítő képessége az Európai Unióban. Az EU-s választásokat követően Orbán Viktor miatt elzárhatják az EU-s pénzcsapokat, ami nélkül nincs magyar gazdasági növekedés: válsághelyzet elé nézünk.”

A miniszterelnök most arról beszél, 13 tagpárt ki akarta őt zárni, ehhez képest most „kompromisszumot” ért el, annak ellenére hogy „megtámadták” a pártját, és délután még úgy ült le a tárgyalóasztalhoz, hogy ha mindez megtörténik, elhagyják a pártot.

Most pedig, annak ellenére hogy végül felfüggesztették, Orbán ismét azt állítja, „megvédte” a „Néppárt keresztény szárnyát” a „baloldali liberálisoktól.”

Továbbra is úgy beszél tehát, mintha a felfüggesztés nem történt volna meg, ez pedig teljesen szembemegy azzal, amit Manfred Weber csúcsjelölt és a Joseph Daul világosan leírtak a döntés után.

„Most az Európai Néppárt kampányát segítjük, de kérdés, mi fog történni az EP-választások után, merre tart majd a Néppárt?”

– teszi fel a kérdést Orbán. Szerinte abszolút nem mindegy, hogy a „baloldali-liberális” erőkkel, vagy „a jobboldallal” köt-e majd koalíciót a pártcsalád, ő a bevándorlásellenesség és a „keresztény értékek” miatt az utóbbi szeretné az utóbbit.

brüsszel A miniszterelnök sajtókérdésre azt ecseteli, azért nem akarnak a formálódó Európai Ügyészséghez csatlakozni, mert Magyarország Alaptörvénye szerinte „világosan körülírja, mi a legfőbb ügyész” azaz Polt Péter munkáját, ezért azután Európai Ügyészségre nincs is szükség.

Az LMP álláspontja szerint a magyar emberek szempontjából irreleváns, hogy mire jutott egymással a Fidesz és a Néppárt. Mint közleményükben írják:

„A Fidesz számtalanszor bizonyította, hogy nem hajlandó és nem is képes a magyar emberek képviseletére az Európai Parlamentben. A Néppárt pedig azt bizonyította, hogy ugyan megrémült attól, hogy az EP-kampányát alááshatja a Fidesz negatív megítélése, de még a saját belső problémáinak megoldására is képtelen, miközben éveken át elnézte, és ezzel legitimálta a Fidesz elfogadhatatlan intézkedéseit. Mindezzel csak még egyértelműbbé vált, hogy nem lehet az Európai Néppártra bízni Európát. ”

A párt meggyőződése szerint a Néppárt az európai intézményeket irányító koalíció meghatározó szereplőjeként felelős azért, hogy az elmúlt évtized két nagy válságát, a 2008-as gazdasági világválságot és a 2015-ös migrációs krízist sem tudta megfelelően kezelni az EU. Teljesen egyértelmű, hogy egy olyan nemzetközi helyzetben, amikor alapvetően kell újrafogalmaznunk az Európai Unió és benne a magunk szerepét, nem lehet a 20. századi hatalmi technikázást folytatni.

Mint fogalmaztak:

„Elég volt abból a politikai gyakorlatból, amelynek részeként mind a Fidesz, mind az Európai Néppárt arra törekedett, hogy kiszolgálják a multinacionális vállalatokat és érvényesítsék a saját szempontjaikat a különféle európai pozíciókat kapcsán.”

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke nyitotta meg a reakciók sorát.

Nem sokkal azután, hogy kiderült, felfüggesztették a Fidesz tagságát az Európai Néppártban, Tóth a következőt írta:

„A Fidesz elveszítette érdekérvényesítő képességét, Magyarország viszont nem veszítheti el! Mostantól nekünk kell megvédenünk Magyarország érdekeit az Európai Unióban, mert Orbán Viktor erre már nem képes.”

Az MSZP elnöke szerint a Fideszt felfüggesztették a Néppártban, és rövidesen Európából is kitehetik. Ezért, mint írta:

„a mi dolgunk, hogy megakadályozzuk, hogy magával rántsa az egész országot.”

A szocialisták ma délelőtt jelentették be, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek, hogy „a magyar emberek kinyilvánítsák akaratukat Magyarország uniós tagságának megőrzése érdekében”.

brüsszel A miniszterelnök szerint az utóbbi hetekben „megkérdőjeleződött az Európai Néppárt jövője,” szerinte a Néppárt rendkívül sokszínű erő, de Európa legfőbb ereje is.

„Az elmúlt hetekben e nagy színes közösség baloldali-liberális része azzal a javaslattal állt elő, hogy zárják ki a Néppárt jobboldali részét – ezek vagyunk mi – és alakítsák át a szervezetet liberális irányba”

Orbán szerint a vita erről szólt, és a Néppárt jövőjéről, egy választási kampány közepén. Hozzátette, „annál szebb ajándékot egyetlen politikai ellenfelünk sem kaphat”, hogy a Néppártot felszabdalják a választás előestéjén.

Kijelentette, nem tudta elérni, hogy a 13 indítványozó vonja vissza kizárási indítványát, ugyanakkor szerinte a vita során az a végeredmény formálódott ki, hogy a Fidesz szeretné ha „hosszabb távon sem a baloldali-liberális gondolatok uralkodnának”.

„Azt a megoldást választottuk, hogy elővettünk egy 2000-ben kipróbált osztrák forgatókönyvet, hogy a helyzetet megoldjuk.”

A 2000-es forgatókönyv Orbán szerint azt jelenti, hogy az a megoldás lesz most, hogy – mint akkor, mikor az Osztrák Néppárt koalícióra lépett Jörg Haider Szabadságpártjával, egy szélsőjobboldali erővel – akkor az Európai Néppárt egy „Bölcsek Tanácsát” hoznak létre.

„Ha ez Schüssel úrnak annak idején nem derogált, nekem sem fog, sőt mivel húsz évvel ezelőtt Schüssel urat vizsgálták, most pedig ő vizsgál engem, ezért előfordulhat, hogy húsz év múlva viszont én fogok jogállamiságot vizsgálni – például a skandináv liberálisokért.”

Orbán szerint maga a Fidesz függesztette fel egyoldalúan jogainak gyakorlását, nem pedig a többiek, sőt a Fidesz is saját „bölcsek tanácsát” állít fel Novák Katalin, Szájer József és Vargha Judit EP-kapcsolatokért felelős államtitkár részvételével.

„Az Európai Néppárt ma jó döntést hozott”

összegezett Orbán, majd hozzátette, továbbra is támogatja a Fidesz Weber csúcsjelöltségért, és a Néppárttal ápolt Fidesz-viszonyról majd a választás után döntenek.

Orbán Viktor hangsúlyozta, „politikánkon nem kívánunk változtatni.”

Megjegyzés: Amit Orbán mond a Fidesz önfelfüggesztéséről nem igaz. A Néppárt választmánya döntött a Fidesz felfüggesztéséről, amihez a Fidesz csupán hozzájárult, de a döntés valószínűleg a hozzájárulás nélkül is megszületett volna.

A Momentum friss posztjában kritikusan áll a felfüggesztő döntéshez: mint írják, érdemes megvárni, míg kiderül, hogy a felállított „Bölcsek Tanácsa” valóban hatékony munkát végez-e, illetve azt is, hogy a határozat túléli az EP-választási kampányt, vagy sem.

brüsszel Jávor Benedek EP-képviselő a Facebookján ezt is közvetíti:

Orbán sajtótájékoztatója

Gepostet von Jávor Benedek am Mittwoch, 20. März 2019

Az Origo tudósításának címe szerint „Nem zárják ki, nem függesztik fel a Fideszt” – ami ugyan tudjuk, hogy ebben a formában konkrétan nem igaz (hiszen a Fideszt felfüggesztették), de úgy tűnik, abban a szerkesztőségben nem hagyják magukat a tények által befolyásolni.

A cikkben persze kibomlik az igazság egy új szelete:

„Több mint háromórás tanácskozás után a Fidesz úgy döntött, hogy önként felfüggeszti részvételét a Néppárt munkájában egy ideig, ugyanis tárgyalásokat fog folytatni az úgynevezett Bölcsek Tanácsával…”

Érdekes módon az M1-en is ez a hír veleje:

A HírTV-nél is cselesen tálalták a helyzetet:

Funfact: az Origo cikkét még az MTI (Magyar Távirati Iroda) is szemlézte:

Vagyis úgy tűnik, a direktíva az lesz: a Fidesz felfüggesztését úgy adják majd el, mintha az kizárólag Orbán Viktor és pártjának szuverén döntése lett volna.

Nice try.

Éppen erről szól szerinte az, hogy az EPP vezetése szabad szavazást engedett szeptemberben, amikor sok néppárti EP-képviselő meg is szavazta a Sargentini-jelentést és a 7-es cikkes eljárás elindítását, köztük Weber is.

A csúcsjelölt hangsúlyozza, fokozottan kezelik a jogállami aggályokat is, és megemlítette, hogy a Közép-európai Egyetem rektorával, Michael Ignatieffel például ma reggel is beszélt telefonon.

brüsszel „A Fidesznek immár nincs beleszólása a Néppárt politikájába, nem vehet részt az üléseinken és nem szavazhat” – mondja a Néppárt csúcsjelöltje. Szerinte ez világos üzenet, ugyanúgy, hogy a Bölcsek Tanácsa felállítása is.

„Mindez szükséges a bizalom helyreállításához” – hangsúlyozza.

Élőben a Néppárt döntése után!

Gepostet von Jávor Benedek am Mittwoch, 20. März 2019

Információink szerint mindössze hárman szavaztak a felfüggesztés ellen, és 190-en mellette a szavazás során.

brüsszel Az Európai Néppárt küldöttgyűlése úgy döntött, hogy a Fidesz tagságát határozatlan időre felfüggesztik, és egy ezután felállítandó, néppárt „Bölcsek tanácsának” vizsgálatához és részletes, kiértékelő jelentéséhez kötik a jogok esetleges visszaállítását.

A Der Standard tudósítója szerint a döntés „a Fidesz delegáció egyetértésével született meg végül.”

Manfred Weber sajtótájékoztatójára hamarosan sor kerül

Thomas Mayer, az osztrák Der Standard lap alapító tagja is megerősítette, hogy Orbán a szöveg apró módosítása után már hajlandó elfogadni a javaslatot, miszerint a felfüggesztés a három volt vezető európai tisztségviselőből felálló kiértékelő bizottság eljárásának a végéig fog tartani. Ez azt jelentheti, hogy a Fidesz a várható felfüggesztő döntés ellenére is a Néppárt tagja maradhat, holott korábban ennek az ellenkezőjét állították.

brüsszel A görög Kathimerini tudósítója szerint ugyan a végső szöveg „határozatlan idejű” szavazati jogi felfüggesztésről beszél, de mégis belekerült, hogy az a felállítandó néppárti „bölcsek tanácsa” (amelynek tagjai Herman van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Hans-Gert Pöttering) kiértékelő jelentéséig tartana.

brüsszel A határozatlan idejű felfüggesztés szövegébe belekerült, hogy az a Fidesz és a néppárti elnökség „közös megegyezésével” fog történni. Egyébiránt csak az eredeti, néppárti „határozatlan idejű felfüggesztés” és a „bölcsek tanácsának” felállításáról szóló javaslat kerül szavazásra, így tehát az azonnali kizárás és a fideszes önfelfüggesztés sem játszik.

A francia republikánusok, az Osztrák Néppárt ésa bajor CSU is ezt támogatja, a spanyol konzervatívok elégedetlenek, Orbán mellett az olasz Forza Italia, a szlovén SDS és az albán jobboldali küldöttség tört eddig pálcát.

Ide dobják hamarosan be a delegáltak az Orbánék további sorsát eldöntő voksokat.

brüsszel Mondta az immár mindenhová kiszivárgott belső határozati javaslatról Esther de Lange, a Néppárt holland elnökségi tagja a müncheni Süddeutsche Zeitung tudósítójának, ezzel jól jellemezve a pártcsalád jelenlegi megosztottságát.

„Egyesek azt mondják, túl puha a szankció, míg mások szerint túl szigorú!”

Korábban mi is írtunk arról, hogy az Azonnali a KDNP-t és a Néppártot is megkérdezte arról, hogy mi lesz a kisebbik kormánypárt sorsa, ha a Fideszt esetleg kipaterolják az EPP-ből.

A cikk alatt – ahogy azt az Azonnali sasszemmel kiszúrta – Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is kifejtette a véleményét egy kommentben.

Elég keresetlenül fogalmazott:

„A végén az EPP mindenképpen nevetséges lesz. Színvonaltalan öngyilkos akció ez Weberék részéről. A bizalom így is, úgy is megtört. Hogy egy szerencsétlen és alkalmatlan isiászos mentegetése ennyit megér, azt majd a választók eldöntik.”

Azt nem tudni, mennyire vág egybe a kommenthuszárkodó Szalay-Bobrovniczky és a kormány véleménye a témakörben.

via Azonnali

…posztolta Twitterre Christophe Origer, a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt nemzetközi főtitkára, és az Európai Néppárt elnökségi tagja. A tweetet #fidesz címkével látta el.

Korábban már a szlovén jobboldali SDS is jelezte, kizárás esetén elhagynák a legnagyobb európai jobboldali pártcsaládot, most két magyar kisebbségi párt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a szlovákiai Magyar Koalíció pártja is jelezte, ugyanígy tennének.

Az viszont nem világos, egy felfüggesztésre például ugyanezek a politikai pártok hogyan reagálnának.

(Euronews)

brüsszel A Sargentini-jelentést jegyző holland zöldpárti EP-képviselő csalódottan jegyezte meg, hogy úgy látszik, a Néppártot még mindig sokkal jobban sérti Jean-Claude Juncker plakátokra helyezése, mint a magyar jogállami helyzet.

A szavazás eredményéről beszámoló sajtótájékoztató várhatóan háromnegyed hatkor veszi kezdetét.

Gunnar Hökmark a svéd néppárti frakció vezetője korábban hangsúlyozta, az eljárás nem Magyarországról, hanem az Orbán-kormányról szól.

Velük ellentétben a Junckert is magába foglaló luxemburgi néppárti frakció továbbra is a feltétel nélküli, azonnali kizárást javasolja.

(Euronews információ)

berlin Jörg Meuthen arról írt, a mai néppárti döntés minden bizonnyal megerősíti majd, hogy a Néppárt immár „elhagyta keresztény, konzervatív értékeit”, erről pedig a magyar miniszterelnök ma „fájdalmas, kijózanító tapasztalatokat szerzett.”

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}