Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán azt állítja, hogy a Fidesz függesztette fel önmagát

Ez a cikk több mint 5 éves.

brüsszel A miniszterelnök szerint az utóbbi hetekben „megkérdőjeleződött az Európai Néppárt jövője,” szerinte a Néppárt rendkívül sokszínű erő, de Európa legfőbb ereje is.

„Az elmúlt hetekben e nagy színes közösség baloldali-liberális része azzal a javaslattal állt elő, hogy zárják ki a Néppárt jobboldali részét – ezek vagyunk mi – és alakítsák át a szervezetet liberális irányba”

Orbán szerint a vita erről szólt, és a Néppárt jövőjéről, egy választási kampány közepén. Hozzátette, „annál szebb ajándékot egyetlen politikai ellenfelünk sem kaphat”, hogy a Néppártot felszabdalják a választás előestéjén.

Kijelentette, nem tudta elérni, hogy a 13 indítványozó vonja vissza kizárási indítványát, ugyanakkor szerinte a vita során az a végeredmény formálódott ki, hogy a Fidesz szeretné ha „hosszabb távon sem a baloldali-liberális gondolatok uralkodnának”.

„Azt a megoldást választottuk, hogy elővettünk egy 2000-ben kipróbált osztrák forgatókönyvet, hogy a helyzetet megoldjuk.”

A 2000-es forgatókönyv Orbán szerint azt jelenti, hogy az a megoldás lesz most, hogy – mint akkor, mikor az Osztrák Néppárt koalícióra lépett Jörg Haider Szabadságpártjával, egy szélsőjobboldali erővel – akkor az Európai Néppárt egy „Bölcsek Tanácsát” hoznak létre.

„Ha ez Schüssel úrnak annak idején nem derogált, nekem sem fog, sőt mivel húsz évvel ezelőtt Schüssel urat vizsgálták, most pedig ő vizsgál engem, ezért előfordulhat, hogy húsz év múlva viszont én fogok jogállamiságot vizsgálni – például a skandináv liberálisokért.”

Orbán szerint maga a Fidesz függesztette fel egyoldalúan jogainak gyakorlását, nem pedig a többiek, sőt a Fidesz is saját „bölcsek tanácsát” állít fel Novák Katalin, Szájer József és Vargha Judit EP-kapcsolatokért felelős államtitkár részvételével.

„Az Európai Néppárt ma jó döntést hozott”

összegezett Orbán, majd hozzátette, továbbra is támogatja a Fidesz Weber csúcsjelöltségért, és a Néppárttal ápolt Fidesz-viszonyról majd a választás után döntenek.

Orbán Viktor hangsúlyozta, „politikánkon nem kívánunk változtatni.”

Megjegyzés: Amit Orbán mond a Fidesz önfelfüggesztéséről nem igaz. A Néppárt választmánya döntött a Fidesz felfüggesztéséről, amihez a Fidesz csupán hozzájárult, de a döntés valószínűleg a hozzájárulás nélkül is megszületett volna.