Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán szerint maradhat a CEU Budapesten, az egyetem ugyanakkor várja a konkrét jogi garanciákat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kedden levelet írt Orbán Viktor a bajor kormánynak, amelyben a magyar kormány nevében biztosította őket arról, hogy a Manfred Weber által felvázolt konstrukcióban biztosítottnak látja a CEU működését és maradását Budapesten – számolt be róla a 444.

Florian Herrmann kancelláriaminiszter egy német lapnak azt nyilatkozta Orbán leveléről, hogy abban a miniszterelnök garantálta a CEU szabad kutatását és oktatását, és ez szerinte már a békülés egyértelmű jele.

Manfred Weber múlt héten látogatott Budapestre, ahol elmondta, hogy a CEU ügye kulcskérdés a Fidesz néppárti tagságával kapcsolatban, ezért egy konstrukcióval is érkezett, amelynek keretében a CEU EU-s intézményként maradhatna Budapesten, és nem korlátozná a rá szabott törvényi szabályozás, így pedig továbbra is kiadhatna amerikai diplomákat Budapesten.

Ahogy Weber később a német köztévének elmondta, a gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a müncheni Technische Universität és a BMW is beszáll a tanszékek finanszírozásába.

A konstrukció támogatását a CEU is kifejezte kiadott közleményükben, amelyben ugyanakkor azt is leírták, hogy ragaszkodnak ahhoz, hogy „Magyarország miniszterelnöke egyértelmű politikai állásfoglalásban biztosítsa arról európai partnereit, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiadó szabad intézményként Budapesten maradhat.” Tegnapi levelével úgy tűnik, a miniszterelnök megtette az első lépéseket ebbe az irányba.

A Fidesz európai néppárti tagságáról egyébként ma döntenek a Néppárt ülésén, Orbán Viktor pedig úgy tűnik, Manfred Weber mindhárom kérésének az ügyében lépett valamit: elkezdték leszedni a Junckert és Sorost ábrázoló kormányzati plakátokat; bocsánatot is kért, meg nem is a miniszterelnök a Néppárt tagpártjaitól; most pedig levélben biztosította a CEU további teljes körű működését is Magyarországon. Arról, hogy ez mire lesz elég, várhatóan ma este tudunk beszámolni, miután a ma esedékes néppárti ülésen döntenek a Fidesz esetleges szankcionálásáról.

Frissítés (12:20): A Közép-Európai Egyetem kommunikációs osztálya a Népszava érdeklődésére elmondta, hogy nem szeretnének sajtóhírekre reagálni, és továbbra is konkrét jogi garanciákat várnak azzal kapcsolatban a magyar kormány részéről, hogy az egyetem teljes körűen működhet Magyarországon a jövőben is.

Az egyetem részéről azt is elmondták, hogy nem történt megkeresés ezidáig a magyar kormány részéről feléjük, és fenntartják korábbi álláspontjukat: üdvözlik a fejleményeket, de a lehetséges együttműködés előkészítését csak akkor tudják elkezdeni, ha egyértelművé teszi a miniszterelnök, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiadó képzései is maradhatnak Budapesten. Ezt pedig olyan törvényi szabályozásnak kell alátámasztania, amely ezt lehetővé teszi. Az ügyben történt fordulattól függetlenül azonban megnyitják bécsi campusukat is, és úgy készülnek, hogy szeptembertől ott várják az új évfolyamot.

(444, Népszava)