Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szűkszavú nyilatkozatokkal zárult az Orbán-Weber megbeszélés

Ez a cikk több mint 5 éves.

Eredményről nem, „kisebb közeledésről” viszont beszámolt Manfred Weber miután megbeszélést tartott Orbán Viktor miniszterelnökkel ma Budapesten. Weber a Dohány utcai zsinagógában tett látogatása után, a budapesti zsidó hitközség és a Mazsihisz képviselőinek társaságában tartott rövid, angol nyelvű sajtótájékoztatót, amelyen a sajtó munkatársai csak néhány kérdést tehettek fel az Európai Néppárt csúcsjelöltjének.

Ezen Weber, Angela Merkel német kancellár napokban tett kiejelntését ismételve  azt mondta, „az Európai Unió és az Európai Néppárt alapértékeiről” tartott a magyar miniszterelnökkel megbeszélést,

„a párbeszéd konstruktív volt, de még mindig rengeteg a tennivalónk március 20-ig, akkor pedig végül meglátjuk, milyen döntésre jutottunk.”

– fogalmazott Weber arra utalva, hogy március 20-án tárgyalja majd az Európai Néppárt a Fidesz tagságát, és dönt arról is, kizárják-e a magyar kormánypártot a legnagyobb jobboldali frakcióból, avagy maradhat.

Hangsúlyozta, semmiféle ajánlatot, konklúziót nem tud közölni a közvéleménnyel most, mert „a tárgyalások még folyamatban vannak.” Pozitív jelnek nevezte Weber, hogy Orbán felé is jelezte, eltávolítják a Fidesz EP-kampányplakátjait a magyar közterekről.

Aláhúzta azonban, rengeteg kérdés vár még Orbánnal tisztázásra, ezek között az ún. 7-es cikkelyes eljárást is, emellett azonban hozzátette:

„Garantálni akarom, hogy a Fidesz hű marad az Európai Néppárt értékeihez.”

Manfred Weber a Zsinagógában válaszol a sajtó kérdéseire.

Manfred Weber a Zsinagógában válaszol a sajtó kérdéseire.

Posted by Index.hu on Tuesday, 12 March 2019

Európa jövőjéről vallott elképzeléseikről, és Weber EB elnöki terveiről egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és Manfred Weber. Legalábbis ezt mondta a sajtó számára tartott rövid tájékoztatóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A CEU ügyét a „magyar törvényi” keretek között kell kezelni,mondta Gulyás, aki úgy nyilatkozott „biztosítottnak látja” Magyarországon a CEU jövőjét, noha hozzátette, „szívesen fogadják” a Manfred Weber által korábban megszellőztetett bajor hozzájárulás ötletét, amely szerint bajorországi egyetem és cégek finanszíroznák a CEU néhány tanszékét, és nyitottak is ezekre.

Gulyás meglehetősen távirati stílusban még azt is elárulta, elégedetlenek az Európai Bizottság eddigi munkájával, és úgy vélte „a Néppártnak jobban kell a Fidesz, mint nekik a Néppárt.”

„fontosnak tartjuk azt, hogy Európának olyan bizottsága legyen, amely képes a fontos ügyekre koncentrálni, de az elmúlt években az EB nem foglalkozott a migrációval és a demográfiai válsággal sem.”

Ehhez hozzátette, szerinte az Európai Néppárt egyik legerősebb pártja a Fidesz, a legjobb eredményeket mindig mi értük el, éppen ezért a Néppárt érdeke hogy náluk maradjon.

Arra a kérdésre, miért nem Orbán Viktor tart most sajtótájékoztatót, csak annyit felelt, mindkét fél szabadon döntheti el, milyen formában tájékoztatja a sajtót a lezajlott találkozóról, a magyar kormány részéről pedig ő áll rendelkezésre.

ÉLŐ: A Kormány reagál a mai Orbán-Weber találkozóra

ÉLŐ: A Kormány reagál a mai Orbán-Weber találkozóra

Posted by atv.hu on Tuesday, 12 March 2019

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs