Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Okos leány módjára kért bocsánatot levélben Orbán az Európai Néppárt tagpártjaitól

Ez a cikk több mint 5 éves.

Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett azokhoz a néppárti vezetőkhöz, akik kezdeményezték a Fidesz kizárását az EPP-ből – közölte az MTI a Reuters alapján. A miniszterelnök írásában bocsánatot kért „a támadó nyelvezetért”, ugyanakkor hozzátette, hogy fenntartja politikai álláspontját, és – ahogy korábban is elmondták – alapvető politikai kérdésekben a Néppárttal kialakult vita során nem tesznek engedményt.

A Magyar Rádiónak adott interjújában azt is elmondta, hogy ilyen alapvető kérdésnek tekintik a migrációt, és a keresztény kultúra megvédését, azonban „minden másról lehet beszélgetni”. Az egyik, Reuters által megszerzett levélben az is olvasható, hogy Orbán Viktor felkérte a flamand kereszténydemokraták vezetőjét, Wouter Beke-t, hogy vizsgálja felül a Fidesz kizárására vonatkozó javaslatát.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek megerősítette a levelek hitelességét, és azt is, hogy valamennyi néppárti tagpártnak küldtek hasonló levelet, amelyek csatlakoztak a Fidesz kizárására irányuló kezdeményezéshez.

A Néppárt legutóbbi, strasbourgi ülésén a Népszava értesülése szerint vita alakult ki a Fidesz esetleges szankcionálásáról, melyről a március 20-i ülésen dönthetnek majd.

Az európai pártcsalád ülésén az információk szerint elhangzott, hogy az elnökség egy olyan javaslatot terjeszt elő a huszadikai ülésre, amely a Fidesz kizárására, vagy felfüggesztésére tesz javaslatot.

A Népszava szerint Joseph Daul pártelnök, aki 2013 óta vezeti a frakciót hozzátette, hogy a lemondását is megfontolja, ha a küldöttek elutasítják az előterjesztést, és végül nem szavaznak a Fidesz tagságáról az ülésen.

A vitában 10-12 képviselő szólalt fel, köztük azok, akik a kizárást kezdeményezték, illetve az Orbán-kormány néppárti szövetségesei is, mint a pártcsalád szlovén, vagy horvát tagjai.

A Néppártban a kormány Soros-Juncker plakátkampánya után fogyott el a Fidesz körül a levegő, a kizárás kezdeményezéséhez szükségesnél több párt is jelezte, hogy napirendre szeretné venni a témát. Weber, a Néppárt európai csúcsjelöltje két napja Budapestre érkezett, és három feltételt fogalmazott meg a Fidesz néppárti tagságával kapcsolatban:

Miszerint a kormány

  • azonnal és végérvényesen állítsa le a Brüsszel elleni kampányt,
  • kérjen bocsánatot a Néppárt tagpártjaitól, és
  • biztosítsa a CEU teljes oktatási tevékenységének a működését Budapesten.

A látogatás során számos párt, aktivista és diák szervezett akciókat, a Momentum például angol nyelvű feliratokat festett az eltüntetett kormányplakátokra, a CEU diákjai pedig számon kérték az EPP csúcsjelöltjét, mégis mikor érnek el ahhoz a sokat hangoztatott „vörös vonalhoz” a Fidesszel kapcsolatban.

Az Orbán-Weber találkozó szűkszavú nyilatkozatokkal zárult, Gulyás Gergely egy sajtótájékoztató keretében például arról beszélt, hogy Orbán Viktor kész bocsánatot kérni, ha bárkit megbántott a „hasznos idióták” kifejezéssel, illetve elmondta azt is, hogy a CEU ügyét a „magyar törvényi” keretek között kell kezelni. Ennek alapján „biztosítottnak látja” Magyarországon a CEU jövőjét, noha hozzátette, „szívesen fogadják” a Manfred Weber által korábban megszellőztetett bajor hozzájárulás ötletét, amely szerint bajorországi egyetem és cégek finanszíroznák a CEU néhány tanszékét, és nyitottak is ezekre.

Weber Budapesten a találkozó után még azt nyilatkozta, hogy „a párbeszéd konstruktív volt, de még mindig rengeteg a tennivalónk március 20-ig, akkor pedig végül meglátjuk, milyen döntésre jutottunk”, este azonban a német köztévének már keményebben fogalmazott, miszerint az alapjogok, mint az akadémiai és tanszabadság, nem alku tárgyai, azokat alapvetően be kell tartani, és Orbán Viktor ebben az ügyben be fogja adni a derekát, ha nem kívánja kívül találni magát az Európai Néppárton.

(MTI, Népszava, Mérce)

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs