Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Szabad Egyetem a CEU folyosóján csípte el és vonta kérdőre Manfred Webert

Ez a cikk több mint 5 éves.

Magyarországra érkezett Manfred Weber, a Fideszt is magába foglaló Európai Néppárt EP-választási csúcsjelöltje, hogy Orbán Viktorral a Fidesz esetleges Néppártból való kizárásáról egyeztessen.

Egyik feltételéhez (a CEU Budapesten maradásához) híven Weber azonban nem a miniszterelnöknél, hanem a Közép-európai Egyetem rektoránál, Michael Ignatieffnél kezdte budapesti vizitjét, hogy ajánlatáról – mely szerint a bajor kormány és a müncheni Technische Universität finanszírozná részben a CEU-t – tárgyaljon.

Azonban a tárgyaláson nemcsak ők, hanem a CEU diákjainak aktvisitacsoportja, a Szabad Egyetem képviselői is megjelentek a rektori hivatal előtt. A diákok az Ignatiefftől kísérete társaságában épp rohamléptekben távozó Webert sikeresen állították meg, és megkérdezték,

milyen „vörös vonalai” vannak most Orbánnal kapcsolatban?

Az egyik angol nyelven kérdező diák ehhez hozzátette, szerintük az Európai Néppárt fontos és régi alkotóeleme az európai történelemnek és nagyon szomorúan látják azt, hogy folyamatosan az erősödő szélsőjobboldal felé sodródik, ezért azt is megkérdezték:

„Melyek a Néppárt értékei, és hol áll most éppen?”

A helyszínen, telefonnal készült videófelvételen jól látszik, hogy miután egyik asszisztense megmutatja Webernek, hogy a CEU elköltözése ellen tiltakozva októberben a Kossuth térre is kitelepülő diákaktivistákról van szó, a csúcsjelölt néhány mondatra le is állt velük beszélgetni, sőt, még Szabad Egyetemes kitűzőt is átvett.

Weber röviden elmondta, feltételei továbbra sem változtak,

a plakátoknak, – akár Jean-Claude Juncker néppárti EB-elnök, akár Frans Timmermans, a Szocialisták és Demokraták (S&D) EP-frakcióvezetője szerepel rajtuk – el kell tűnniük.

„Megtartottam a kérésüket. […] Garantálnunk kell, hogya CEU továbbra is, teljes mértékben Budapesten maradhat. A tanszabadság európai érték, és – ugyan lehetőségeim korlátozottak, de korlátozott lehetőségeimet a cél érdekében latba fogom vetni.”

Weber a diákok „vörös vonallal” kapcsolatos kérdésére már rövidebben és nagy általánosságban válaszolt csak:

„Ha problémáink vannak, meg kell beszélnünk azokat a másik féllel”

– mondta, hozzátéve, hogy:

„Sok problémánk van. Ott van [Jarosław] Kaczyński Lengyelországban, vagy [Matteo] Salvini Olaszországban, sok problémánk van, de ezeket meg kell tudni beszélni”

– tette hozzá, majd elhagyta a termet.

Weber a CEU-n tartott rövid megbeszélés után látogatását Orbán Viktornál folytatja, a Miniszterelnöki Kabinetiroda korábbi közleménye szerint a megbeszélést, amely nem lesz sajtónyilvános, rövid, kétoldalú nyilatkozat fogja követni.

Korábban láttuk, hogy a magyar kormány megpróbálja Weber legalább egyik feltételét részben teljesíteni, hiszen a néppárti csúcsjelölt repülőtérről városba vezető útjáról már kora reggel lekerültek a Junckert és Sorost együtt ábrázoló kormányzati propagandaplakátok.

Címlapkép: Szabad Egyetem