Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Momentum üzenetekkel várta a plakátok helyén Webert, Gyurcsány figyelmeztette a Néppártot

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miután Manfred Weber múlt szombaton bejelentett budapesti látogatására válaszul az MSZP hajnalban kicsit módosítva, de visszahelyezte a Fidesz eredeti EP-kampányainak üzenetét az időközben megürült plakáthelyekre, nap folyamán már több ellenzéki párt is reagált Weber érkezésére.

A szocialisták után először Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és a Demokratikus Koalíció elnöke tartott rövid sajtótájékoztatót az Orbán-Weber megbeszélést kommentálva. Gyurcsány itt felszólította az Európai Néppárt külföldi tagpártjait,

fontolják meg, hogy az új Európai Parlamentben, májusban nem szavazzák meg Manfred Webert Juncker helyére.

„A mai Manfred Weber – Orbán találkozó nem a magyar kormány vizsgája, hanem az Európai Néppárté és Manfred Weberé.”

– közölte Gyurcsány. Hozzátette, számukra világos, „a Fidesz nem európai, nem keresztény és nem demokratikus párt” ezért a mai találkozó végeredményétől függetlenül elutasítják a Fideszt, „mint Putyin és Erdogan szövetségesét.”

Gyurcány ezzel szemben hozzátette, ma Weber vizsgázik „európaiságból”, ugyanis, mint a közmondást idézte, „madarat tolláról, embert barátjáról! […] ha Manfred Weber barátként tekint a magyar kormányfőre, akkor világos, hogy nekünk nem a barátaink.”

Sajtótájékoztatón reagálok Manfred Weber budapesti látogatására. Oszd meg és kövesd élőben.🇭🇺🇪🇺

Posted by Gyurcsány Ferenc on Tuesday, 12 March 2019

Ezek után az „európai demokratákat” szólította meg, közölve velük, hogy ha a Fidesz az Európai Néppártban marad, azt kéri tőlük, „ne szavazzanak májusban az Európai Néppárthoz tartozó nemzeti pártokra,” valamint ne szavazzák meg Webert az Európai Bizottság elnöki pozíciójára.

Rendőri intézkedés indult a DK szóvivője és aktivistái ellen

Rónai Sándor, a DK szóvivője és több DK-s aktivista is a Budai Vár területén várta az Orbán Viktorhoz látogató Manfred Webert, az Európai Néppárt csúcsjelöltjét. Olyan, papírlapokra írt üzenetekkel várták a néppárti politikust, mint „Ban Fidesz!”, „Make history, not party politics!” vagy ”Weber, Orbán steals from your voters as well”.

A DK tájékoztatása szerint a rendőrség is megjelent a párt aktivistáinak akcióján, és rendőri intézkedésbe kezdtek a DK-sok ellen. „Most már Manfred Weber is tudni fogja, hogy miért csattant fel az ország, amikor Orbán Viktor azt mondta az Európai Parlamentben, hogy ‘mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk’” – olvasható a párt sajtóközleményében.

Az esetről készült videó itt megnézhető:

Gyurcsány Ferenc után röviddel a Momentum részéről Hajnal Miklós szóvivő is reagált, ő párttársaival az immár eltávolított Juncker-Soros plakátok hűlt helyéről jelentkezett be, ahol, mint mondták, „kicsinosították” a plakáthelyeket: Manfred Webernek szóló, angol nyelvű üzeneteket fújtak fel rájuk.

Hajnal az akcióval kapcsolatban elmondta, most, hogy bebizonyosodott, hogy „a Fidesz is szégyelli” a plakátokat, ők immár az Európai Néppárt csúcsjelöltjének üzennének.

Angol nyelven olyan feliratokat fújtak így fel a plakáthelyekre festékszóróval, mint: „Növessz tököket, Weber!”, illetve, „Vak vagy?”és „Egy nappal ezelőtt itt még gyűlöletpropaganda volt.”

Fotó: Momentum Mozgalom

A rendhagyó akciót a Mérce élőben is közvetítette:

A Momentum akciózik a Manfred Weber látogatásának napján eltakart kormányplakátok előtt. Élőben a Mércén!

Posted by Mérce on Tuesday, 12 March 2019

Nyílt levélben reagált Weber érkezésére Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője is. A politikus ebben  fontosnak tartotta hangsúlyozni,

„A Néppárt szemet hunyt az országban uralkodó, főleg uniós forrásokra irányuló korrupció felett is, így lopva el az európai adófizetők pénzét, de szemet huny afelett is, hogy Orbán az Unió biztonságát és stabilitását az orosz elnök Putyinnal karöltve építi le.”

Jávor – miután a 2010-től szerinte folyamatos jogállami leépítés folyamatára hívta fel a bajor politikus figyelmét – levelében végül azt írja Webernek: fontolja meg a Fidesz Néppártból való kizárását,

„az Ön elköteleződése elsősorban az európai állampolgárok és a demokratikus értékek mellett kellene, hogy szóljon, jóval túlmutatva saját pártcsaládjának érdekein. Vagy ez az elköteleződés vezérli Önt, és kizárják a Fideszt a Néppártból, vagy ha nem, úgy Ön is bűnrészes ezeknek az értékeknek és az egész európai projektnek a lerombolásában.
Weber Úr, Öné a választás.”

Délután maga Weber is tartott sajtótájékoztatót, az Orbán Viktorral folytatott tárgyalása után. Erre a Dohány utcai zsinagóga előtt került sor, ahol a néppárti frakcióvezető egyedül állt a mikrofonok elé.

Összességében nem is mondott túl sokat, a magyar miniszterelnök és közte zajló megbeszélésről mindössze annyit árult el:

„Sok kérdésről sikerült beszélnünk konstruktív légkörben, de a problémák közül nem mindre sikerült megoldást találni.”

Weber szerint az Európai Néppártnak vannak olyan alapvető értékei, amelyeket minden tagpártjának, így a Fidesznek is tiszteletben kell tartania, és amelyek nem képezhetik vita tárgyát.

Ezután újra jelezte, hogy a három, korábban szabott feltétel teljesülése esetén a Fidesz maradhat a Néppárt tagja. A feltételek:

  1. A Brüsszel elleni plakátkampány leállítása.
  2. A Fidesz kérjen bocsánatot az EPP tagpártjaitól.
  3. A kormány biztosítsa a Közép-európai Egyetem (CEU) maradását Budapesten.

Ebből az első mára részben sikerült, a 444.hu írásaiból kiderül, hogy több olyan útvonalon, ahol Weber ma elhaladt, lefedték a brüsszelezős-sorosozós-junckerezős plakátokat – például azt is, amit hajnalban még az MSZP hekkelt meg, hogy szembesítsék a bajor politikust a magyar valósággal.

Weber sajtótájékoztatóját az Index közvetítette:

Címlapkép: Szadai Levente, Mérce