Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán nyerni nem tudott, csak a vereségét minimalizálni

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ha visszanézünk annak a folyamatnak az elejére, amely a Néppárt mai döntésével végződött, a Fidesz tagságának felfüggesztéséről senki se várta azt, hogy a végén döntés születik. Se itthon, a kormánypárti és a kormánytól független média, se a nemzetközi sajtó egy centet se rakott volna arra, hogy ez a folyamat akár felfüggesztéssel végződik, még akkor se, ha az eredeti indítvány a kizárás volt.

Most a Fidesz azt próbálja kommunikálni, hogy mindig is Eurázsia pártján álltak, nincs kizárás, nincs felfüggesztés, ők kérték ezt a döntést.

Csakhogy Gulyás Gergely még arról beszélt ma délután a döntés előtt, ha felfüggesztik őket, akkor kilépnek a Néppártból. A Néppárt elnöksége pedig két döntési pontot nyújtott be a Néppárt közgyűlése elé. Függesszék fel a Fideszt, és jöjjön létre egy bölcsek tanácsa, ami kivizsgálja a Fidesz mulasztásait. Ez a kettő pedig el lett fogadva, tehát amit a CDU elnöke javasolt, és amit Weber tolmácsolt a közgyűlés előtt, hogy ebbe mentő körülményként úgymond kompromisszumos javaslatként bekerült annyi, hogy a Fidesz is hozzájárul ehhez (még egyszer, mert ezt sokat fogjuk hallani, nem a Fidesz függesztette fel magát, hanem hozzájárult a felfüggesztéshez), az a döntés megszületése szempontjából lényegtelen.

Hogy ez hosszú távon mit jelent, az kérdéses. Akár a Fidesz kizárásával is járhat, ha a felállított bölcsek tanácsa úgy dönt. Sajtóhírek szerint ez a vizsgálat 6 hónapig fog tartani.

Ellenben rövid távon, ha az új Bizottság és Parlament felállásáig elhúzódik a dolog, konkrét következményei is lesznek a dolognak. A Fidesz nem tud az európai  kulcspozíciókba embereket delegálni, és kérdéses, hogy egyáltalán betudnak-e majd képviselői ülni a Néppárti frakcióba (erről a frakciónak külön kell döntenie). De Orbán elesik azoktól a kulcstárgyalásoktól is az Európai Tanács ülései kapcsán, ahol a pártcsaládok vezetői előre egyeztetik álláspontjukat.

Tehát ez nagy vereség Orbán számára. De nem az ország számára, ugyanis az Európai Néppárt nem Magyarországot büntette, hanem a Fideszt.