Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EPP közleménye cáfolja Orbánék állítását

Ez a cikk több mint 5 éves.

Közzétette honlapján hivatalos állásfoglalását az Európai Néppárt. A közleményben úgy fogalmaz az európai pártcsalád:

Az EPP Politikai Közgyűlésén lefolytatott szavazást követően a Fidesz tagjai azonnali hatállyal, 190 igen és 3 nem szavazat ellenében felfüggesztésre kerültek, miután azt közösen előterjesztette az EPP Elnöksége és a Fidesz.

A közlemény értelmében tehát nem az történt, amit Orbán Viktor állít, hogy a Fidesz függesztette fel egyoldalúan jogainak gyakorlását, a javaslat ugyanis közös volt, azt a Néppárt elnöksége is támogatta és előterjesztette.

Joseph Daul, a Néppárt elnöke a közleményben elmondta, hogy az EPP az értékek pártja, és ezt minden tagnak figyelembe kell vennie. Szerinte ma a belső demokrácia megszólalt azzal, hogy a 13 párt kérésére megszavazták a Fidesz felfüggesztését. Illetve kifejtette azt is, hogy nem köthetnek kompromisszumot a jogállamiság, a sajtószabadság, az akadémiai szabadság, vagy a kisebbségi jogok kérdésköreiben, és az EU-ellenes retorika is elfogadhatatlan.

A közleményben megerősítették azt is, hogy a Fideszt vizsgáló „bölcsek tanácsa” tagjai Herman van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Hans-Gert Pöttering lesznek.

Címlapkép: Twitter