Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem a remek férfi politikusokról kéne szólnia a nőnapnak

Ez a cikk több mint 5 éves.

A március 8-ai Nemzetközi Nőnap alkalmából a Nők a Parlamentben Facebook-oldal közzétett egy videót Nő az erőnk! – Boldog Nőnapot kívánunk! címmel, melyben női ellenzéki politikusok osztják meg gondolataikat az ünneppel kapcsolatban, néhány parlamenti jelenettel kísérve.

Érdekes módon a politikusnők végig férfi politikustársaikkal együtt szerepelnek a videóban, néhányan közülük pedig külön kiemelik ellenkező nemű párttársaik kiválóságát.

Nő az erőnk! – Boldog Nőnapot kívánunk!

Egyszerre vagyunk nők, társak, feleségek, anyák és parlamenti képviselők. Mi már tudjuk, hogy milyen az, ha egyenrangú partnerként kezelnek minket. Ezt kívánjuk nőtársainknak is, így ezzel a rövid videóval kívánunk Boldog Nőnapot!

Posted by Nők a Parlamentben on Thursday, 7 March 2019

Először a DK frakcióvezető-helyettesét, Vadai Ágnest láthatjuk Gyurcsány Ferenc pártelnök társaságában. Miközben a két képviselő beszélget egy íróasztalnál, Vadait hallhatjuk, ahogy a női és férfi politikusok egyenrangúságáról beszél, majd így folytatja:

„Azt kívánom minden nőnek, hogy vegyék körül őket ilyen férfiak, mint az én politikustársaim.”

Az MSZP színeiben Bangóné Borbély Ildikó, Gurmai Zita és Kunhalmi Ágnes képviseltetik különböző kombinációkban Tóth Bertalan pártelnökkel diskurálva.  Bangóné a boldog családot, mint a boldog Magyarország alapját és a boldog nőt, mint a boldog család alapját emeli ki, Gurmai a nők és a férfiak közötti bérkülönbségeket ítéli el, Kunhalmi pedig a magyar parlamentben lévő nők mikroszkopikus arányára hívja fel a figyelmet.

„Mi azt szeretnénk, március 8-ára, Nőnapra (egy csokor virág mellett), hogy ha egyenlő munkáért valóban egyenlő bér járhatna.” – hangzik el a videóban Gurmaitól.

Ezután Szabó Tímea és Karácsony Gergely közös parlamenti pillanataiból nézhetünk meg párat. A Párbeszéd frakcióvezetője szerint kétféle politikus van: amelyik csak szülőgépként tekint a nőkre és amelyik egyenrangú félként tekint rájuk és támogatja őket a munkájukban és a családjukban.

Miközben egyszerre beszélget Karácsonnyal és viseli gondját kisgyermekének, Szabó igyekszik biztosítani a nézőket, hogy pártjában kizárólag az utóbbiakat lehet megtalálni.

„A Párbeszéd társelnökeként és a Parlament egyetlen női frakcióvezetőjeként tudom, hogy férfitársaim mindennapos elismerése és támogatása mellett tudok egyszerre gondoskodó édesanya és elkötelezett képviselő is lenni.”

Bősz Anett, a Liberálisok független képviselője szerint azok a legboldogabb országok, ahol a nők és a férfiak egyenrangúak és azonos méltóságúak – hallhatjuk, miközben azt látjuk, hogy a párt főpolgármesterjelöltje, Sermer Ádám előreengedi egy ajtónál. Bősz is heves dicséretekbe kezd:

„Büszke vagyok arra és hálás vagyok azért, hogy a Magyar Liberális Pártban politikustársaim, kollégáim és mindenki, aki körülvesz engem jól érti ezt.”

Végül Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselőket láthatjuk, előbbi kiemeli, hogy „a női egyenjogúság egyáltalán nem csak a nők dolga, hanem éppúgy a férfiaké is.”, majd boldog nőnapot kíván a nézőknek.

Függetlenül attól, hogy a nők helyzetéről kapcsolatos nézeteit ki mennyire tudja összeegyeztetni a videóban látottakkal és elhangzottakkal, az egész produkció borzasztóan kínossá válik a reklám-jellegétől. A „kivételes” férfi politikustársak folyamatos bemutatásával

sikerült fölhasználni egy a nők helyzetéről szóló alkalmat a pártok és a pártokban politizáló, a nőkkel kiválóan bánó férfiak népszerűsítésre. Ezzel pedig azzal teljesen szembemenni, amiről egy ilyen napnak szólnia kéne.

(Hasonló módon olyan nagyvállalatokhoz, amelyek piaci sikereiket próbálják bővíteni feminizmusba bújtatott marketinggel.)

Az, hogy a patriarchátus, vagy a feminizmus szavak egyszer sem hangzanak el a videóban nem különösebben lepett meg, de például a remek államférfiak helyett igazán szó eshetett volna a „boldog család” említésekor a családon belüli erőszakról, vagy a női egyenjogúságénál a menstruációs szegénységről.

Szerencsére láthatunk ennél sokkal jobb példákat is a nőket érintő elnyomásra való reakcióra. Világszerte feminista sztrájkok zajlottak és zajlanak a napokban, illetve itthon számos női érdekvédelmi szervezet rendezett közös minifesztivált, hogy a résztvevők a magyar nők helyzetéről beszélhessenek.