Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Országos feminista sztrájk Spanyolországban, nőnapi demonstrációk világszerte

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Március 8-a Bizottság tíz szakszervezet támogatásával szervezett 24 órás munkabeszüntetést Spanyolországban, de demonstrációk szerveződtek az egyenlőtlenségek kapcsán rengeteg városban a világon, szemlézzük az egyesült államokbeli és nagy-britanniai eseményeket is.

Spanyolországban a március 8-i nemzetközi nőnap köré több száz demonstrációt szerveztek a „Hogyha mi leállunk, a Föld is megáll”  („If we stop, the world stops”) jelszóval. Megvalósítottak továbbá egy teljes napos, 24 órás munkabeszüntetést is, a szervezésben részt vett a Március 8-a Bizottság mellett 10 szakszervezet is. Az Eurostat adatai szerint a nők 13%-al kevesebb fizetést kapnak az állami-, és 19%-al kevesebbet a magánszektorban.

A sztrájk miatt Madridban akadozik a metróközlekedés, és országosan mintegy 300 vasúti járatot kellett törölni. A Bizottság kiáltványában követeli a szexista elnyomástól, kizsákmányolástól és erőszaktól mentes szabad társadalmat és kijelenti, nem fogadnak el rosszabb munkakörülményeket, és kevesebb fizetést, mint a férfiaké. Eredetileg kizárólagosan női munkabeszüntetést szerettek volna elérni a szervezők, hogy érzékeltessék milyen lenne nélkülük a világ, ezt azonban a spanyol törvények nem teszik lehetővé – szerencsére, így ugyanis a férfiak is csatlakozhattak az egyenlőtlenség elleni harcban, együtt, egyenlően a nőkkel.

A valenciai parlamentben is konfliktusokat okozott a sztrájk, a baloldali képviselőnők bojkottálták az ülést, és táblákat helyeztek el az ülésteremben székükön, „Megállok” felirattal. A kormánypárti képviselőnők részt vettek az ülésen, a kormánypárt (Partido Popular) helyi elnöke, Isabel Bonig pedig, osztotta jobbközép konzervatív pártjának véleményét, miszerint az akciók a feminista elitért vannak, nem a női dolgozók mindennapi problémájának enyhítésére irányulnak. Megrótta képviselőtársait azért, mert nevetségessé teszik a többi nő sztrájk során hozott áldozatait.

Az USA több nagyvárosában is demonstrációkat tartottak, a Trump Torony előtti ülődemonstráción mintegy tucatnyi nőt tartóztattak le, köztük a négy főszervezőt is. Egyikük, Carmen Perez úgy nyilatkozott kiengedése után:

„A cél, hogy megmutassuk a lányoknak és nőknek, hogy az ő hangjuk is számít. Az, hogy lelkesíteni tudunk más nőket a cselekvésre, a legnagyobb öröm számomra.”

Beszámolt továbbá arról, is, hogy a fogvatartásuk alatt már a következő akciójukat tervezgették a cellában.

A New York-i Central Parkban pedig ilyen érzékletesen fogalmazott az egyik tüntető:

„A tavalyi választás rádöbbentett, hogy Novemberben (az alsóházi és a felsőházi választásokon, a szerk.) majd csak szavazni nem lesz elég.”

Nagy-Britanniában mintegy 61 egyetemen vannak sztrájkok, és tüntetők elfoglalták az Egészségügyi és Szociális Ügyek Minisztériumot Londonban. Mindeközben a Liberális Demokraták képviselője, Christine Jardine, javaslatot nyújtott be a Lordok Háza átnevezése érdekében, ugyanis szerinte a mostani gender-specifikus Lordok Háza elnevezés nem megfelelő, mert olyan elavult és elfogadhatatlan normákat terjeszt, mint a politikai döntéshozás a férfiak privilégiuma.

Franciaországban a balközép Libération 25%-al alacsonyabb áron kínálja a nőknek a mai lapszámot. Ezzel kívánják felhívni a figyelmet a Franciaországban jelenlévő nők és férfiak közötti jövedelmi különbség mértékére.

Rómában a BBC beszámolója szerint befolyásos katolikus nők tartottak gyűlést, hogy tiltakozzanak a katolikus egyház nőgyülölő gyakorlata ellen és nagyobb részt követeljenek a nőknek az egyház életében, betölthető tisztségeiben. Ferenc pápa visszautasította a meghívásukat. Mary McAleese, egykori ír miniszterelnök szerint az egyház hierarchiájában gyökerező homofóbia és abortusz-ellenesség nem lehet az egyház jövője és a nők nem kívánnak – Ferenc pápa szavait idézve – a tortát díszítő cseresznyeszem lenni.

(BBC/Time/The Guardian)