Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Menstruációs szegénységről szóló magyar film nyert fődíjat egy nemzetközi filmfesztiválon

Ez a cikk több mint 5 éves.

20 ezer eurós fődíjat nyert kedd este Klopfstein-László Bálint filmje, a CYCLE (CIKLUS) a 14-edik Mobile Film Festivalon. A menstruációs szegénységről szóló mobillal felvett egyperces filmet az európai országokból beküldöttek közül ítélte legjobbnak a televíziós és filmes szakemberekből álló zsűri.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának December 10-ei 70-edik évfordulója alkalmából az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága, az Európai Unió és a Youtube Creators for Change is részt vett idén a francia fesztivál rendezésében. A jelentkezők egy egy percnél nem hosszabb, egyetlen mobiltelefonnal felvett, emberi jogi témájú filmmel pályázhattak, 81 országból 715 alkotás érkezett. Ezek közül 19 ország 51 filmje került be a döntőbe, köztük a CYCLE mellett még a szintén magyar, Regős Ábel által rendezett Bérlők, mely egy fiatal pár elkeseredett lakásvásárlási kísérletéről szól.


A díjakat számos kategóriában osztották ki, a legjobb főszereplő(k), forgatókönyvíró és rendező is 3000 eurós jutalomban részesült, a fődíjazottak pedig 20 ezer eurót, azaz körülbelül hat és félmillió forintot kapnak egy filmük megvalósítására. Ebben részesülnek majd az Európai Fődíjat nyerő CYCLE alkotói is, akik egy Magyarországon kevésbé tárgyalt, ám több ezer nő által ismert jelenséget visz vászonra.

A film egy középiskolás lány mindennapjaiból mutatja be azokat a pillanatokat, amikor tisztasági betét és tampon helyett kevésbé higiénikus alternatívák használatára kényszerül. Osztálytársai tanóra közben egy apró becsomagolt tárgyat próbálnak átadni neki, de egy ponton elejtik és a tanárhoz kerül. Kicsomagolva a tanár és a közönség látja, hogy egy tampont szerettek volna átadni Nonának.

A magyar köznyelvben „menstruációs szegénység”-ként ismert a jelenség, hogy rengeteg lánynak és nőnek nem áll módjában minden hónapban rendszeresen költeni személyes higéniájukra, egészségükre, vagyis megfelelő mennyiségű és minőségű tisztasági betétre és tamponra. Korábban itt írtunk részletesebben minderről, illetve egy ezzel kapcsolatos skóciai kezdeményezésről.

A cikk szerzője is hozzájárult a film megvalósulásához.