Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Skóciában lesz először állami juttatás a tampon

Ez a cikk több mint 5 éves.

Skóciában ingyenessé válnak női higéniai termékek minden közép- és felsőoktatásban tanuló diák számára – írta meg a Guardian. A világban szinte mindenhol indultak már olyan mozgalmak, amik szerint a betétek és tamponok alanyi jogként kell, hogy járjanak minden menstruáló nőnek, azonban az  5,2 millió font költségvetésű csomag bejelentésével Skócia lett a legelső állam, ami államilag támogatott mensturációs termékeket biztosít diákjainak, és amit remélhetőleg sok más ország követ majd.

A különféle női higéniai termékek megvásárlása valóban jelentős anyagi terhet jelent. Egészségügyi szempontok figyelembe véletével egy átlagos nő a menstruációja egy napján legalább négy-öt tampont vagy betétet kell, hogy elhasználjon, ami egyetlen ciklus alatt húsz-huszonöt darabot is jelenthet. Ez egy középárkategóriás tampon árával számolva legalább 1500 foritnyi kiadást jelent havonta, de egy reális összeg eléréséhez ehhez még hozzá kellene adnunk különféle higéniai termékeket, tisztasági betéteket, illetve adott esetben fájdalomcsillapítókat vagy például probiotikus készítményeket (nem is beszélve a hormonális fogamzásgátlókról, főként azoknak a nőknek az esetében, akiknek orvosuk ciklusuk rendezésére írta fel a tablettát). Viszonyításképpen: a skót statisztikák szerint a nők 13 fontot költenek havonta a menstruációjukkal kapcsolatos termékekre, ami életük során több ezer fontra halmozódhat.

Ezek a mértékű havi kiadások tehát minden nő havi megélhetési költségeit megdobják, de sokan vannak, akiknek a legalapvetőbb termékek beszerzésére sincsen lehetősége.

A „period poverty” kifejezés (melynek magyar megfelelője a köznyelvben természetesen nem létezik) arra a jelenségre utal, hogy rengeteg lánynak és nőnek nem áll módjában minden hónapban rendszeresen költeni személyes higéniájukra, egészségükre, vagyis megfelelő mennyiségű és minőségű tisztasági betétre és tamponra. Egy év eleji (skót) felmérés szerint ezek beszerzése minden ötödik nőnek gondot jelent, minden tizedik nő pedig rendszeresen anyagi okok miatt dönt úgy, hogy inkább más háztartási termékeket, illetve élelmiszert vesz női higéniai termékek helyett.

Akik nem engedhetik meg maguknak ezeket az (egyébként kifejezetten drága) termékeket , jellemzően vécépapírt, régi ruhákat vagy újságpapírt használnak helyettük. Csak a rászoruló nők 17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a problémát valamilyen jótékonysági szervezet vagy program segítségével meg tudta oldani. Azonban azoknak a 22 százaléka, akik rendszeresen vásárolnak betéteket vagy tamponokat sem tudja anyagi okok miatt olyan gyakran cserélni azokat, mint ahogyan az egészségügyileg javasolt, és ez 11 százalék számára már okozott jelentős egészségügyi problémákat (legtöbbször fájdalmas hüvelyi és húgyúti fertőzéseket).

Azok a válaszadók, akik a fenti kategóriák valamelyikébe beletartoznak (tehát vagy semennyi, vagy kevesebb higéniai terméket tudnak vásárolni, mint amennyire szükségük lenne) mind kifejezték az egészségügyi gondokon felüli szégyen-, illetve elszigeteltségérzetüket is.

Nagy részük arról számolt be, hogy menstruációjuk idején iskolai vagy munkanapokat, és magánéleti eseményeket is rendszeresen ki kell hagyniuk amiatt, mert nem tudják megvásárolni a szükséges higéniai termékeket.

A kutatás készítői kiemelték, hogy eredményeik nem csak a szegénység szempontjából fontosak, hanem azért is, mert felhívják a figyelmet a menstruáció körüli stigmatizáció abszurditásaira, illetve a nők ilyen jellegű támogatásának hiányára, mint az esélyegyenlőség korlátjára.

A skót kormány most részben ennek a kutatásnak, valamint erőteljes civil kezdeményezések hatására hirdette meg 395 ezer diákot érintő programjukat, melynek keretein belül a fiatal nők diszkrét és méltóságteljes ügyintézés keretein belül jutnak majd minőségi higéniai termékekhez, főként annak érdekében, hogy anyagi gondok helyett valóban a tanulmányaikra tudjanak fókuszálni.

„A program valódi lépést jelent a menstruációval kapcsolatos rászorultság felszámolásáért való küzdelemben. A női higéniai termékekhez való hozzátérés alanyi jogunk kellene, hogy legyen, jövedelmünktől függetlenül. Ezért hamarosan törvénytervezetet nyújtok be egy univerzális rendszer kialakítására, mely mindenkinek ingyenes menstruációs termékeket juttathat Skóciában. Senkinek sem lenne szabad elvesztenie a méltóságát azért, mert nem fér hozzá ilyen nélkülözhetetlen egészségügyi termékekhez.”

– nyilatkozta a rendelkezéssel kapcsolatban Monica Lennon, a Skót Munkáspárt képviselője.