Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Térképre vitték, mely multiknak osztott állami milliárdokat a kormány

Ez a cikk több mint 5 éves.

Adatvizualizációkon keresztül mutatta be a K-Monitor, hogy különböző kormányok mely beruházóknak mekkora összegű támogatásokat adtak az elmúlt 15 évben.

Az adatokból kiderül, hogy 2004-től kezdve minden kormány jelentős összegű támogatást nyújtott döntően külföldi tulajdonú beruházóknak egyedi kormánydöntéseken keresztül. 2010-ig az MSZP-SZDSZ kormányok 131 milliárd forintot adtak vállalkozásoknak azért, hogy munkahelyet teremtsenek az országban, azonban a támogatások összege igazán csak 2010 után ugrik meg.

Az látszik, hogy a 2010-es Fidesz-kormányzástól kezdve 346 milliárd forintot osztottak ki döntően multinacionális vállalatok számára, amik a támogatásért cserébe meghatározott számú munkahely létesítését ígérték. 2004 óta tavaly, 2018-ban kapták a legtöbb támogatást a vállalkozások, és az is látszik, hogy egyre több pénzbe kerül egy létrejövő munkahely.

Az államilag támogatott cégek közül a legtöbb német tulajdonú, a második legtöbb magyar, de sok dél-koreai, egyesült államokbeli, és japán tulajdonú cég is részesült a támogatásokból. Ha a támogatásokat ágazatokra bontjuk le, pedig azt látjuk, hogy a döntő többsége az autóiparba ment.

 

Az adatokból több következtetést is levonhatunk. Egyrészt látszik, hogy az utóbbi 15 évben a bal- és jobboldali kormányok is tevékenyen részt vettek a régióban a külföldi befektetésekért zajló, lefelé tartó árversenyben, aminek a keretében kedvező szabályozási környezetet, telkeket, állami milliárdokat juttattak a multiknak, másrészt kirajzolódik az is, hogy a Fidesz – a retorikájával szemben – úgy tűnik, nem megvédi a globalizáció veszteseit a nemzetközi piacoktól és a multinacionális vállalatoktól, hanem mindenki alá ígér a játszmában: multi-baráttá teszi a szabályozási környezetet és állami milliárdokat oszt a befektetésekért cserébe.

(K-blog)