Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyarországon lassult, Kelet-Európában gyorsult a HIV-fertőzés terjedése

Ez a cikk több mint 5 éves.

A G7 írt cikket az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ jelentéséből, amelyben a 2017-es év adatai alapján közölte az EU-s szervezet, hogy az év során mintegy 160 ezer új HIV-diagnózis született Európában. A legmagasabb arányú növekedést Oroszország mutatja, utána második Ukrajna, majd Fehéroroszország a listán.

Az EU országaiban összességében csökkenő tendenciát mutat a HIV-fertőzések aránya az elmúlt 10 év során, 100 ezer emberre 6,9-ről 6,2-re süllyedt a számuk. Magyarországon nagyon alacsony a vírus terjedése, 100 ezer emberből körülbelül 2-nél diagnosztizáltak HIV-fertőzést tavaly.

A jelentés külön felhívja a figyelmet arra a veszélyes tényre, hogy túl sokan túl későn mennek el orvoshoz, amikor a fertőzés már előrehaladott fázisban van.

A cikk kitér rá, hogy szakértők szerint a homoszexuális emberek stigmatizálása, és az intravénás kábítószerek terjedése komoly tényezőt képez a fertőzés terjedésében, hiszen – félve az ítélkezéstől, esetleges retorzióktól – a meleg közösség érintett tagjai ritkábban keresik fel időben orvosukat.

Magyarországon is van mit javítani a meleg közösséghez tartozók elfogadásán. A Mérce is megírta, hogy nemrég készült el az Európai Társadalmi Elemzések legutóbbi, 2017-es reprezentatív kutatása, amelyben a meleg és leszbikus emberek elfogadása volt a téma. Az adatfelvétel során három kérdésre kellett válaszolni, ezek közül egy pedig a családi elfogadásról szólt.

A kutatás eredménye az, hogy a magyarok 44 százaléka teljesen vagy inkább egyetértett azzal az állítással, hogy „Szégyellném, ha a közeli rokonaim között volna meleg férfi vagy leszbikus nő”.

Forrás:  G7
Címlapkép: Sham Hardy/Flickr