Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Te szégyellnéd, ha meleg lenne egy családtagod?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ma kezdődik hivatalosan az egy hónapig tartó Budapest Pride Fesztivál, ám ennek kapcsán rögvest egy meglehetősen lesújtó eredménnyel végződő kutatást is érdemes megemlíteni.

Nemrég készült el az Európai Társadalmi Elemzések legutóbbi, 2017-es reprezentatív kutatása, amelyben a meleg és leszbikus emberek elfogadása volt a téma. Az adatfelvétel során három kérdésre kellett válaszolni, ezek közül egy pedig a családi elfogadásról szólt.

A kutatás eredménye az, hogy a magyarok 44 százaléka teljesen vagy inkább egyetértett azzal az állítással, hogy „Szégyellném, ha a közeli rokonaim között volna meleg férfi vagy leszbikus nő”.

Ezzel a kutatásban résztvevő európai országok közül Magyarország a harmadik legrosszabb eredményt hozta, nálunk csak Oroszországban és Litvániában nyilatkoztak elutasítóbban a kérdésről. A gyakran konzervatív, katolikus országként emlegetett Lengyelországban például csak 30% volt elutasító. A legelfogadóbb országnak Hollandia bizonyult, ahol a lakosság 96 százaléka számára ez a kérdés semmilyen problémát sem jelentene.

„Az elmúlt években jelentősen megnőtt Magyarországon az azonos nemű párok házasságának és gyermekvállalásának támogatottsága, a családi elfogadás kapcsán mégsem sikerült igazi előrelépést elérni” – jegyezte meg a kutatás kapcsán Hauer Szilvia, a Háttér Társaság lelki egészség programjának vezetője.

„Márpedig az, hogy a legközelebbi családtagok hogyan gondolkodnak erről a kérdésről, alapvető befolyással van az LMBTQI emberek önképére, önelfogadására.”

Fontos kiemelni, hogy az MTA Szociológiai Kutatóintézete és a Háttér Társaság 2010-ben közel kétezer leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) ember megkérdezésével folyt kutatása azt találta: közel kétszer olyan valószínűséggel voltak öngyilkossági gondolatai azon válaszadóknak, akiknek szülei rosszul fogadták előbújásukat.

A Háttér Társaság egy friss kutatása szerint pedig a 900 válaszadó mindössze 24 százaléka mert teljesen előbújni a családjának.

A Háttér Társaság Információs és Lelkisegély Szolgálata évente több mint 3000 hívást fogad, nem csak LMBTQI emberektől, de a helyzetet nehezen feldolgozó szülőktől, családtagoktól is.

És hogy ne csak a lesújtó kutatásokról, de az ehhez kapcsolódó, előremutató kezdeményezésről is legyen szó: a Háttér Társaság új projektet indít, amelyben kiadványok, videók és közösségi találkozók révén próbálják segíteni az LMBTQI emberek családi elfogadását.

Az első eseményre a most induló egy hónapos Budapest Pride Fesztivál keretében, 2018. június 9-én kerül sor, Jobban hasonlítunk, mint különbözünk! – Családi nap az elfogadásról címmel.

(A címlapkép a tavalyi Budapest Pride felvonuláson készült, Csoszó Gabriella fotója)
Címlapkép: Csoszó Gabriella / FreeDoc