Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetnek az oktatás szabadságáért: minden, amit a demonstrációról tudni kell

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kezdjük a legfontosabbakkal:

  • A tüntetésen a tudomány és az oktatás szabadságáért állnak ki.
  • Civil kezdeményezésről van szó, egy önszerveződő hallgatói csoport hirdette meg.
  • Délután 14 órakor kezdődik.
  • Helyszín: Budapest, Fővám tér – innen pedig a Kossuth térre vonulnak át.
  • A demonstráció után pedig napokig tartó program veszi kezdetét a nemzet főterén, lesznek egyetemi előadások, beszélgetések és performanszok is.

Hogy jutottunk el idáig?

Több, egymással párhuzamosan futó probléma eredményezte azt, hogy kialakult egy egyetemeken átívelő elégedetlenség.

Egyrészt úgy tűnik, a kormány végleg eldöntötte, hogy kiseprűzi hazánkból a CEU-t (erről szóló cikkeink ide kattintva olvashatóak), november 24-én, azaz ma pedig már csak egy hét választ el minket attól, hogy ez véglegessé váljon.

Emellett elég nagy felháborodást váltott ki a társadalmi nemek tudományának betiltása is (erről itt írtunk bővebben).

A kormány első körben  csak a Budapesti Corvinus Egyetemet terelte be Palkovics László minisztériuma alá, azonban úgy hírlik, hogy a teljes felsőoktatásra rákényszerítenék valamilyen formában a Corvinus-modellt, vagyis lényegében privatizálná a kormány a felsőoktatást.

Mindeközben folyik a hazai tudományos élet ellehetetlenítése is, többek közt az MTA feldarabolásával és kivéreztetésével (erről itt írtunk bővebben).

És csak egy kis adalék mindehhez: 20 éve nem tanultak olyan kevesen a felsőoktatásban, mint a 2017/2018-as tanévben – ám talán nem nehéz elképzelni, hogy ha a kormányzati tervek megvalósulnak, még tovább csökken majd az egyetemi hallgatók száma…

Szóval bőven van miért elégedetlennek lenniük a hallgatóknak és az oktatóknak is – így nem csoda, hogy az utóbbi időben több megmozdulás is volt.

Tüntetett két alkalommal a Momentum és egyszer az LMP is a CEU ellehetetlenítése ellen, ezek azonban viszonylag kevés embert mozgattak meg.

November 14-én viszont már maguk az egyetemek, a hallgatók és oktatók álltak bele a küzdelembe, az egész napos sztrájkot (amit percről percre tudósítottunk) az ELTE Társadalomtudományi Kara hirdette meg, és a következő intézmények, oktatók és hallgatók csatlakoztak hozzá:

  • az ELTE BTK Média és Kommunikáció tanszék oktatói
  • az ELTE BTK Filmtudomány tanszék oktatói
  • az ELTE BTK Esztétika Tanszék oktatói
  • a CEU Students4CEU csoportja
  • az ELTE TÓK Társadalomtudományi Tanszék
  • az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet 22 oktatója
  • az MTA KRTK RKI Közép- és Észak-magyarországi Tudományos Osztálya
  • az MTA KRTK RKI Alföldi Tudományos Osztály Békéscsabai Csoportja
  • az ELTE BTK Német Nyelvű Irodalmak Tanszékének munkatársai
  • az Budapesti Német nyelvű Andrássy Gyula Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének tudományos munkatársai
  • az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézet tagjai.

A sztrájk napján szolidaritási megmozdulást szerveztek a CEU és Corvinus hallgatói is, a sztrájkba beleálló oktatók óráik helyett a sztrájk témáival foglalkozó előadásokat tartottak, végül a megmozdulást Hallgatói Fórum zárta, ahol a résztvevők úgy döntöttek, nem csatlakoznak a Momentum néhány nappal későbbi demonstrációjához annak pártpolitikai jellege miatt, ám a már korábban, civilek, hallgatók által meghirdetett november 24-i tüntetést támogatják.

Természetesen mindeközben a kormányzati propagandagyár is beleállt a küzdelembe, először a 888.hu támadta be az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék vezetőjét, Hammer Ferencet, miután a tanszék csatlakozott a sztrájkhoz (Hammer válasza itt olvasható), majd a Magyar Idők ment neki az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának (ÁJK), mondván, ott néhányan az oktatók közül kormánykritikusnak nevezhető tevékenységet űznek, vagy űztek valamikor, illetve a kar Társadalmi felelősségvállalás kurzusa keretében a hallgatók „még a Háttértársaság a Melegekért, illetve a Menhely Alapítvány és a Magyar Helsinki Bizottság gyakorlati munkájában is” részt vehetnek önkéntesként. A lap még azt is hozzátette csak hogy végképp megriasszon mindenkit:

„posztkommunista baloldal, a SZDSZ-es értelmiség és a Soros György által pénzelt civilek kéz a kézben tartják szorításukban a hazai felsőoktatási szférát.”

Az ÁJK nem hagyta ennyiben a dolgot, egyrészt jelezték, hogy oktatási tevékenységük

„maradéktalanul követi a jogászképzésnek az Alaptörvényből eredő és a hatályos jogszabályokban konkrétan meghatározott előírásait”,

másrészt pedig az egyetem büszke a társadalmi felelősségvállalás programjára.

A 888.hu viszont ezek után már nem állt meg, sőt, miután még egyszer nekiment Hammernek, egyenesen arra buzdítja az egyetemi hallgatókat, hogy jelentsék fel (illetve hát írják meg a lapnak, de ismerve a propaganda természetét ez nagyjából ugyanazt jelenti) azokat az oktatókat, akik „baloldali politizálást” végeznek a tanóráikon.

És hogyan tovább?

Szóval itt tartunk jelenleg: rengeteg olyan téma van, amely a felsőoktatásban érintettek számára (legyenek hallgatók vagy oktatók) problematikusak.

A tüntetésen a szervezők három dolgot követelnek a kormánytól:

  1. Írja alá a CEU-szerződést
  2. Szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát
  3. Biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőséget

Nagy kérdés persze, hogy a jelenleg egyetemek közti együttműködést felmutató, és egyben sok különböző problémára reflektálni próbáló megmozdulás képes lesz-e ennyi szálon futva fenntartani magát, illetve hogy a mai tüntetés után kitart-e majd a lendület. Az mindenképp biztató, hogy a szervezők nem csak egy napra terveznek.

A november 14-i Hallgatói Fórumon a résztvevők egyébként november 28-ra új fórumot is hirdettek.