Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány a teljes felsőoktatásra kiterjesztheti a Corvinus-modellt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Palkovics László szerint a kormány a magyar felsőoktatás egészére kiterjesztené a Corvinus-modellt–írja a Szabad Pécs. Az innovációs miniszter szombaton adott erről tájékoztatást a HÖOK országos közgyűlésén.

A lap szerint a magyar felsőoktatás hallgatói költségeire szánt pénzt a „versenyképességre„ hivatkozva vonnák ki. Ezt erősítette meg Bódis József oktatási államtitkár is, a Pécsi Tudományegyetem volt rektora.

Palkovics, a Budapesti Corvinus Egyetemen megkezdett munkát felgyorsítaná és kiterjesztené a magyar felsőoktatás egészére, hiszen a cél az, hogy a magyar egyetemek „hatékonyabban, versenyképesebben és egyszerűbben” működjenek. Ha pedig ezt a modellt országos szinten is kiterjesztik, azzal több ezer diák nem veheti igénybe majd az államilag finanszírozott képzést.

A Corvinus fenntartói jogai még nemrégiben kerültek a Palkovics által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. A legfrissebb hírek szerint 2020-tól a felsőoktatásban tanulni kívánó diákok számára már egyáltalán nem hirdetnek állami finanszírozású férőhelyeket. Ehelyett létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat, aminek a célja a jelenlegi arányok megfordítása, vagyis a fizetős hallgatók nagyobb arányban (legalább 60%-ban) történő képzése.

A külföldi (feltehetőleg önköltséges) hallgatók létszámát 2030-ra a jelenlegi 15 százalékról  45 százalékra növelnék.

(szabadpecs.hu // Címoldali kép: MTI Fotó: Kovács Tamás)
Címlapkép: MTI/Kovács Tamás