Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Veszélyben az akadémiai szabadság a felsőoktatási dolgozók szakszervezete szerint

Ez a cikk több mint 5 éves.

A közvélemény tájékoztatása és az érintettek véleményének megismerése nélkül kezdeményezte a felsőoktatás strukturális és financiális átalakítását a kormány az elmúlt hónapokban – írja csütörtökön kiadott állásfoglalásában A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ). Az érdekképviselet szerint a Corvinus Egyetem fenntartási struktúrájának átalakítását célzó kormányzati döntés ugyancsak mellőzte a dolgozói, érdekvédelmi egyeztetést.

A szakszervezet hangsúlyozza közleményében, hogy aggódva fogadták a hírt az új fenntartói működés összes állami felsőoktatási intézményre történő kiterjesztéséről, mivel egyeztetésre vonatkozó felkérést nem kaptak a kormány oldaláról.

Mint írják, a modell alkalmazásának szükségességét  a többi intézményen is a tervezett átalakítás fő elemeinek ismertetése nélkül deklarálták.

„Az FDSZ joga és kötelessége a felsőoktatás munkavállalóinak státuszát, bérezését, munkakörülményeit érintő kérdésekben tájékozódni, véleményt alkotni. […]Veszélyeztetve látjuk az akadémiai szabadságot, az egyetemi autonómiát, szerzett jogainkat!”

– teszik hozzá.

Az FDSZ közleményében felszólította a kormányt arra, hogy a felsőoktatás új fenntartói modelljeinek kidolgozása során garantálja jogaik érvényesítésének, a valamint tárgyalások és az érdemi részvétel lehetőségét, és teremtse meg az ágazati kollektív szerződés megkötésének kereteit.

Ahogyan arról kedden mi is írtunk, hvg.hu információi szerint mégsem pont ugyanazt a modellt terjesztené ki a kormány az ország összes egyetemére, mint amelyiket a Corvinus esetében alkalmaz majd, hanem gyakorlatilag privatizálná a felsőoktatást:az állam fenntartói szerepe teljesen megszűnne, ehelyett az egyetemek saját működési szervezetüket hoznák létre, ami lehet akár egy zrt, egy nonprofit kft., vagy akár egy profitorientált kft. is.

Ebben a piaci modellben az állam megrendelőként működne, a felsőoktatási intézményekkel szerződést kötne, majd az elvégzett munka mennyisége után fizetne az intézménynek. A dolgozók szempontjából továbbra is érvényes lenne az a tényállás, hogy többé nem közalkalmazottak, hanem szerződéses munkavállalók, akik papíron magasabb fizetést is kaphatnak, mint a közszolgálati szektorban dolgozók, ugyanakkor elbocsátani is könnyebben lehet majd őket.

(szakszervezetek.hu)