Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Momentum és az LMP is tüntetést szervez a CEU-ért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miután ma (azaz csütörtökön) a CEU rektora, Michael Ignatieff bejelentette, hogy amennyiben egy hónapon belül nincs megegyezés a kormánnyal az egyetem elhagyja az országot és Bécsbe költözik, a Lehet Más a Politika és a Momentum ellenzéki pártok tüntetéseket jelentettek be.

A Momentum október huszonhatodikai tüntetése Facebook eseményének leírása szerint

„2018-ra eljutottunk oda, hogy a saját kormányunk akar elüldözni minket a hazánkból. Elüldözik a tudást, és vele magyarok százezreit, hogy azok Magyarország helyett más országokat vigyenek előbbre. Felégetik a jövőnket, és a csőd szélére sodorják Magyarországot.

És most elüldözik Európa egyik legjobb egyetemét is, a CEU-t. Mert félnek a tudástól, és mert félnek a kritikusan gondolkodó emberektől.”

Az LMP november hetedikei tüntetését a párt ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő szervezi. A tüntetésen fel fog szólalni Ungár Péter országgyűlési képviselő, a CEU egykori hallgatója, leírása szerint

„a nemzetközileg is elismert intézmény elüldözése Magyarországról súlyos csapás lenne a hazai tudományos életre”

és az eseményen aláírható lesz a Stop tandíj! petíció is, mellyel az állami egyetemek magánosítása és a fizetős felsőoktatás ellen tiltakoznak.

A párt korábban is tiltakozott a Corvinus és más állami egyetemek privatizációja ellen, emellett október 23-i tüntetésük alkalmával is előkerült a téma.

Az index információi szerint az amerikai nagykövet igyekszik kijárni a megegyezést a kormánnyal. Az egyetem jelenlegi hallgatói Budapesten fejezhetik be képzésüket, a változás csupán a mostantól felvettekre vonatkozik. Ignatieff rektor ugyanakkor azzal nyugtatta ma közönségét, hogy

„nem kell aggódni, Bécsig csak 2,5 óra a vonatút.”