Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha egy hónapon belül nincs megegyezés a kormánnyal, elhagyhatja Magyarországot a CEU

Ez a cikk több mint 5 éves.

A hallgatóknak tart ma tájékoztatást a CEU az egyetem jövőjéről. A tájékoztatón az egyetem rektora közölte, ha nincs megállapodás decemberig, Bécsbe költözik a CEU.

A CEU vezetésének tájékoztatása szerint az amerikai nagykövetet arról tájékoztatta a magyar kormány, hogy nem hajlandók aláírni az államközi egyezményt New Yorkkal. Ezután döntött úgy az egyetem vezetése, hogy az amerikai diplomát adó képzéseit Bécsbe viszi az egyetem, ha decemberig nincs döntés. Aki Budapesten kezdte meg a tanulmányait, az itt is fejezheti be, tehát az esetleges változás a következőkben induló évfolyamokat jelenti.

Az Index közlése szerint az amerikai nagykövet megígérte a CEU-nak, hogy decemberig megpróbálja kijárni a megegyezést a kormánnyal.

A HVG beszámolója szerint az egyetem rektora Michael Ignatieff elmondta, szeretnék, ha maradna Budapesten képzés, és megtartják a budapesti épületet. A rektor azt is elmondta a Bécsbe költözés híre mellett, hogy ez csak egy második megoldás, a diákokat pedig azzal nyugtatta:

„Nem kell aggódni, Bécsig csak 2,5 óra a vonatút.”

A CEU 2-kor tart nyilvános sajtótájékoztatót az ügyben.

Cikkünk folyamatosan frissül.