Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszállják a Kossuth teret a diákok a szombati tüntetésen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Múlt héten az ELTE TÁTK-n egy napos egyetemi sztrájkot tartottak a tudomány szabadsága, az oktatási szabadság védelmében és a társadalmi nemek szak megszüntetése elleni tiltakozásként. A kezdeményezéshez több egyetem különböző karai, hallgatói csoportok, más intézmények és szervezetek is csatlakoztak. Az egész napos program végén a hallgatói fórumon a folytatás mellett döntöttek, november 28-ra újabb fórumot szerveznek.

A fórumozók emellett azt is eldöntötték, támogatóként csatlakoznak az önszerveződő hallgatói csoport által szervezett november 24-i demonstrációhoz.

November 24-én tehát újabb tüntetés jön, méghozzá úgy tűnik, egyre többeket megmozgatva. A szervezők három követelést fogalmaztak meg, a következőkre szólítva fel a kormányt:

  1. Írja alá a CEU-szerződést
  2. Szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát
  3. Biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőséget

A demonstráció a Fővám téren kezdődik, ahonnan az ELTE BTK, a CEU és az MTA érintésével a Kossuth térre vonulnak, itt pedig beszédek hangoznak el.

A demonstrációt többek közt szervező I stand with CEU csoport nemrég a Facebookon tett közzé felhívást, amelyben bejelentették:

„megszállják a Kossuth teret”,

ahol úgy tűnik, hosszabb távra terveznek, ugyanis egyetemi előadások, beszélgetések és performansz is várható. Céljuk, hogy „erős üzenetet küldjenek Orbán Viktornak” az oktatás szabadságának védelmében.

Azt, hogy mennyi időre szól a megszállás, a videóban nem határozták meg, a Mérce információi szerint akár egy hétig is eltarthat a tiltakozó akció.

Mivel egy ilyen akció költséges, az I stand with CEU csoport szívesen lát minden támogatást. A videót itt lehet megtekinteni:

Címlapkép: Csoszó Gabriella/FreeDoc