Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A 888 egyetemi tanárok feljelentgetésére buzdít

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Eleged van az egyetemen zajló, kéretlen baloldali politizálásból az órákon? Úgy érzed, véleménye és igaza egyedül a liberális oktatódnak lehet? Ha igen, írd meg nekünk a [email protected] e-mail-címre és megfelelő forrásvédelem keretein belül közzétesszük történeted”

– írja a 888 nevű kormányközeli portál Hammer Ferenccel foglalkozó bejegyzése végén.

Egymás ideológiai alapú feljelentgetésének nagyszerű hagyományait folytatja ezzel a felhívással a fiatal(os) Fidesz-rajongóknak szánt portál, ráadásul mindenki megnyugtatására megadja a lehetőséget, hogy komoly, névtelen feljelentést tegyenek a jelenlegi kurzus rajongói amennyiben úgy érzik, nem az ő szájízük, vagy a kormánynak kedves politikai szemlélet szerint zajlik az oktatás az intézményben ahova járnak.

Amellett, hogy a kormány és sajtója kihelyezi a munkát ingyen dolgozó rajongóinak, kifejezetten praktikus módja ez a lejáratásnak – hisz ezáltal egy-egy tanár pellengérre állításakor lehet hivatkozni a világnézetükben megsértett hallgatókra, politikailag túlfűtött egyetemi előadótermekre és véresszájú kormányellenes oktatókra, akik rettegésben tartják az egyetemistákat.

Az ügy ezúttal azzal pattant ki, hogy Hammer Ferenc az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék vezetője a múlt héten, az ELTE TáTK-s tiltakozással szolidaritásból mintegy 20 perces előadást tartott a CEU, a Corvinus, az ELTE helyzetéről, amit igencsak sérelmezett egyik, a 888-nak író hallgatója.

A hallgató – egyébként nevét vállalva – tárgyi hibáktól hemzsegő cikket írt a portálra az ELTÉ-n uralkodó állapotokról, amelynek tévedéseit a tanszék közleményében Hammer részletesen szétszedte – ebben olyan tárgyi tévedésekre, helytelen idézetekre hívta fel a figyelmet, melyek könnyen leellenőrizhetők és bizonyítják, hogy a hivatkozott 888-as cikk tele van ferdítésekkel, csúsztatásokkal.

A 888 újabb cikke szerint – többek között – ezzel visszaélt hatalmával diákjaival szemben, azt állítva,

„Pozíciójához nemcsak méltatlan, hanem egyenesen vállalhatatlan hangnemben megírt közlemény kiadását engedte meg magának Hammer Ferenc ELTE-s tanszékvezető, melyben a 888.hu munkatársának véleménycikkét hazugnak, annak közzétételét pedig gyomorforgatónak nevezte.”

Habár a cikk több csúsztatását felsorolja válaszában, hogy tisztábban lássunk, nézzük meg, mit is nevez Hammer konkrétan hazugságnak:

„Lehet sivalkodni, hogy nem jut elég pénz projektorra és villanykörtékre, az persze nem zavarja a tanárokat, hogy havonta több mint félmilliót keresnek átlagosan.”

Ez – amellett hogy az állítás meggyanúsítja az oktatókat, miszerint mesés fizetéseket kapnak miközben lerohad az infrastruktúra – hazugság, mármint a mesés fizetések. Hammer cáfolata szerint

„a 10 főállású oktató nettó átlag még 250-et sem nagyon keres. Amúgy a közalkalmazotti bértábla rendelkezik az oktatók fizetéséről.”

A feljelentő állítása a bértábla alapján egyértelműen nem igaz, tehát hazug: az értékelés korrekt. Nézzük a következőt. Hammer szerint

„A 888.hu többek között ”sivalkodás” címszóval látta el a szóban forgó cikket. Mint szerkesztőségnek, ezt szíve-joga tenni. Hogy ezt zömmel közpénzből teszik, ahhoz már talán kell némi gyomor.”

Ez viszont erősen szubjektív: kinek beveszi a gyomra a közpénzből fenntartott, elvileg privát tulajdonú kormányzati propagandamédiát, kinek nem. Nyilvánvalóan van akinek igen, különben nem lenne aki a 888 cikkeit írja.

Meg a komoly, névtelen feljelentéseket az ideológiai elhajlókról.

via 888.hu