Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ELTE jogi kara visszaszólt a Magyar Idők lejárató cikkére

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának (ÁJK) vezetése hivatalos közleményben állt ki a Magyar Idők online felületén megjelent cikkel szemben, melyben a kormánypárti lap azzal igyekezett az egyetemet lejáratni, hogy néhányan oktatói közül kormánykritikusnak nevezhető tevékenységet űznek, vagy űztek valamikor, valamint, hogy a kar Társadalmi felelősségvállalás kurzusa keretében a hallgatók „még a Háttértársaság a Melegekért, illetve a Menhely Alapítvány és a Magyar Helsinki Bizottság gyakorlati munkájában is” részt vehetnek önkéntesként.

A kar közleményében kijelenti, hogy az ottani oktatási tevékenység egyrészt

„maradéktalanul követi a jogászképzésnek az Alaptörvényből eredő és a hatályos jogszabályokban konkrétan meghatározott előírásait”,

másrészt pedig az egyetem büszke a társadalmi felelősségvállalás programjára,

„melynek keretében hallgatóink önkéntes munkát teljesítenek olyan szervezeteknél, amelyek nehéz sorsú, fizikai állapotuknál vagy társadalmi helyzetüknél fogva hátrányos helyzetben lévő embereket támogatnak.”

A Magyar Idők cikke – amit a Tűzfalcsoport blogról szemlézett a lap – szerint egyébként az ELTE jogi kara jeles példája annak, hogy a „posztkommunista baloldal, a SZDSZ-es értelmiség és a Soros György által pénzelt civilek kéz a kézben tartják szorításukban a hazai felsőoktatási szférát.” Erre a jogi kar esetében többek közt a következő bizonyítékokat hozza fel a lap, a teljesség igénye nélkül:

  • 2016-ban Dr. Novoszádek Nóra, a Helsinki Bizottság munkatársa és Dr. Gönczöl Katalin, a Magyar Kriminológiai Társaság elnöke mindketten részt vettek egy tudományos ülésen, melyen a Helsinki Bizottság kutatásának főbb eredményeit mutatták be. Mindketten voltak az ÁJK oktatói, és „rendkívül kritikusak a jelenlegi kormányzattal szemben, egyúttal forrásaink szerint egyértelműen liberális szellemben nevelték a jövő jogászgenerációját.”
  • Az ÁJK „Társadalmi felelősségvállalás” programjában a hallgatók részt vehetnek a tárgyfelvételkor kiválasztott szervezet munkájában önkéntesként. „Még” a Háttér Társaságnál, a Menhely Alapítványnál és a Helsinki Bizottságnál is.
  • Nagy Boldizsár, az ÁJK oktatója 2005-ben (!) részt vett a TASZ-szal, a Helsinki Bizottsággal és a Másság Alapítvánnyal közösen szervezett emberi jogi fesztiválon a Gödör Klubban. Nagy ráadásul azóta se állt le az ilyen jellegű tevékenységével, például nyíltan kritizálta a Stop Soros törvénycsomagot.

Nem ez az első alkalom az utóbbi napokban, hogy a felsőoktatás képviselői kiakadtak a kormánypropagandára, a hét elején az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének vezetője, Hammer Ferenc cáfolta közleményben a 888.hu-nak az előadásáról írt cikk állításait.

Címlapkép: Mérce