Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kivilágítják a Nemzeti Nyomozó Irodát az ELIOS-nyomozás leállítása miatt felháborodott polgárok

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mint ismeretes, a magyar nyomozó hatóságok nemrég megszüntették a nyomozást az ELIOS-ügy néven elhíresült, és az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) kezdeményezésére világosságra került, gyaníthatóan szervezett csalási ügyben.

Az OLAF 2015-től vizsgálta az Orbán Viktor vejének érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. által elnyert tendereket. Az OLAF jelentése szerint a vidéki települések közvilágítási pályázatain üzemszerűen csalhatott a vállalat: mind a 35 önkormányzati közvilágítási projektnél találtak szabálytalanságot, 17 esetben pedig egyértelműen szervezett csalási mechanizmusról van szó.

Az OLAF viszont csak vizsgálatokat végez, tájékoztat és javaslatot tesz az elcsalt EU-s források visszafizettetéséről, büntetőeljárást nem indíthat, vádat nem emelhet és nem kényszerítheti javaslatait a tagállamok hatóságaira. A magyar hatóságok viszont nem mutatkoztak túl készségesnek a nyomozás lefolytatására, eleve jóval később indult el a vizsgálat, ami során ráadásul nem is kértek be fontosabb dokumentumokat.

A nyomozás leállítása miatt felháborodott Főnix Mozgalom „Világítsunk rá!” – néven tiltakozó akciót hirdetett hétfőre. Az esemény során a Nemzeti Nyomozó Iroda épületét különféle fényforrásokkal fogják megvilágítani, mivel, ahogy írják:

„Annak ellenére, hogy az OLAF egyértelmű csalásokat tárt fel. Annak ellenére, hogy országszerte 14 megyében, 28 településen sötétségben tartják az embereket.

Fel kell tennünk a kérdést a nyomozó hatóságnak:
Mégis mi folyik itt?!
Kiket védtek?
Kiket szolgáltok?

A bűn nem maradhat következmények nélkül. Fény kell, hogy derüljön végre az igazságra!”

(Címoldali kép: MTI / Burger Barna)