Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az OLAF fenntartja állításait Tiborcz-ügyben, a Bizottság tovább vizsgálódik

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Az OLAF nyomozása feltárta, hogy nem csupán súlyos szabálytalanságok voltak a projektek nagy részében, de érdekütközésre is bizonyítékokat talált.”

Ezt közölte az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) az Euronews televízióval, arra reagálva, hogy a magyar rendőrség megszünteti a nyomozást Orbán Viktor vejének cége, az ELIOS-szal és annak EU-s támogatásokkal kapcsolatos ügyeivel szemben.

Az OLAF sajtóirodája azt is elmondta:

„még ha nem is nyitottak ügyet nemzeti szinten, ez nem érvényteleníti az OLAF eredményeit és a pénzügyi visszaélésre talált bizonyítékokat. Pénzügyi szinten, ugyanezen OLAF jelentés alapján, melyet a magyar hatóságoknak megküldtünk, az EB jelenleg is eljárást folytat”

Az európai ügynökség 2017 végén indított eljárást az ELIOS Zrt. által elnyert közbeszerzési ügyeivel, és kifejezetten az általuk számos magyar város közvilágításának felszerelésére. A rendőrségi nyilatkozatot követően kormányzati források bejelentették, szerintük a nyomozás megszüntetése is bizonyítja, hogy az Elios-ügyben folytatott OLAF-vizsgálat alapdokumentuma „brüsszeli kampányjelentés volt”, és a magyar rendőrség „alapos vizsgálata” kiderítette, hogy csak „politikailag akarták támadni” Orbán Viktort és kormányát.

A nyomozás hirtelen lezárását korábban az Európai Parlament is kritizálta, és az is kiderült, hogy Magyarország jelentős EU-s pénzeket bukhat hosszabb távon, az EU-s pénzek gyanús felhasználása miatt. Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője már azt is hozzátette, hogy Környezet és energia operatív program keretében jelenleg is állnak a kifizetések, emiatt pedig

a magyar költségvetésnek máris 1000 milliárd forintos hiánya keletkezett.

Korábban a G7 írt arról, hogy a bizottság két ügy az Elios ügye és a 4-es metró körüli korrupciós ügyekben vár lépéseket a magyar kormánytól az uniós kifizetések újraindításához.

Címlapkép: Átlátszó/Youtube