Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tiborcz és a 4-es metró ügyéhez köti EU-s pénzek kifizetését a Bizottság

Ez a cikk több mint 5 éves.

Három operatív program kapcsán lényegében leállította az uniós források kifizetését az Európai Bizottság (EB) – írja a G7. A lap úgy tudja, akkor fogják újra befogadni a magyar csekkeket, ha a kormány lépéseket tesz két, a korrupció kapcsán szimbolikus ügy, az Orbán Viktor vejéhez köthető Elios Zrt., és a szocialista korrupcióként számon tartott 4-es metró ügyében.

„Konkrétan az történt, hogy az EB egy figyelmeztető levelet (warnings letter) küldött idén a magyar kormánynak. Ez azt jelenti, hogy a bizottság nem fogad be számlákat, és ez most már elég nehéz helyzetbe hozza a magyar kormányt, hiszen megegyezés nélkül elszállhat a költségvetési hiány” – írja a G7

A  gazdaságfejlesztési és innovációs (GINOP), a környezeti és energiahatékonysági (KEHOP), illetve a terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) az a három uniós fejlesztési program, amelyben nem fogad be számlákat a Bizottság a magyar kormánytól. A Bizottság azt kifogásolja, hogy rendszerszinten fellelhető a korrupció a magyar EU-s pénzek felhasználása körül, és a magyar kormány nem hajlandó lépni ebben az ügyben.

Ez két okból is kellemetlen lehet a kormánynak. Egyrészt az uniós pénzek nélkül lassul a magyar gazdaság növekedése, másrészt pedig nő az államháztartási hiány. Nem meglepő, hogy míg pár hónapja a Magyar Nemzeti Bank arról beszélt, nincs szükség államkötvények kibocsájtására, nyár végén mégis erről döntött.

A támogatás utalásáért cserébe két dolgot várnak el a G7 értesülései szerint. Azt, hogy az Elios Zrt. és a 4-es metró ügyében vagy fizesse vissza a magyar állam az uniós pénzeket, vagy tegyen feljelentést.

Ez a 4-es metró ügyében mehetne könnyebben, de emlékezhetünk, hogy az OLAF 4-es metró kapcsán tett jelentése után semmilyen nyomozás nem hozott eredményt, sőt, a Fidesz még a saját maga által ígért parlamenti vizsgálóbizottságot se hozta létre. De tudjuk azt is, 2012-ben az ügyészség a Siemens belső korrupciós vizsgálatának anyagai után se kezdett nyomozást a 4-es metrót érintő korrupciós ügyekben.

Címlapkép: Orbán Viktor/ Facebook
Címlapkép: Orbán Viktor/ Facebook