Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fej-fej mellett a balközép és a jobbközép tábor – Percről percre a svéd választásokról

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az eredmények szinte teljes feldolgozása után már biztosra mondható: az élen az eddig is kormányzó Szociáldemokraták végeztek, ám a mandátumbecslések alapján úgy tűnik, a balközép és a jobbközép pártok fej-fej mellett haladnak. A szélsőjobb erősödött ugyan, de nem olyan látványosan, mint sokan gondolták, végül a harmadik helyen végeztek. Hosszú tárgyalások állnak még a svéd politikusok előtt: a kormányalakítás nem lesz könnyű munka.

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Mára búcsúzunk.

Egyik oldalon bulizó, éneklő fiatal szocdem aktivisták lassan vonatoznak a kinti váróban. Épp az imént fedeztem fel egy szobát, ahol idősebb párttolók figyelik az események alakulását, síri csönd uralkodik köztük, szinte vágni lehet a feszültséget. Aggódó szemek, lerágott körmök, telefonon lógó képviselő-jelöltek.

Közel 90 százalékos feldolgozottságnál továbbra sem tudni, hogy melyik blokk lesz a választás győztese. A szocdemeket rettentően alulmérték a kutatók, 28 százalékkal továbbra is Svédország legerősebb partja marad. A koalíciós társaik viszont nem szerepeltek ennyire jól, a Baloldali Párt, úgy fest, 10 százalék alatt marad, a zöldek is elmaradnak a várttól, a bejutás küszöbén táncolnak 4 százalékkal.

Kint pakolnak, lassan vége a bulinak, az utolsó csepp kávé is elfogyott közben. Mára én is búcsúzom, holnap 7:17-kor hallhattok a 92.9 Klubrádión!

Jonas Sjöstedt: Mi vagyunk a választás nyertesei. Mi nőttünk egyedül a vörös-zöld pártok közül. Mi álltunk ki a feminizmusért, mi álltunk ki a rasszizmus ellen. Nekünk köszönhető, hogy a vörös-zöld pártok nagyobbak maradtak a jobboldalnál! Akessonnak és Kristerssonnak azt üzenem: nem ti nyertétek meg ezt a választást! Marad a kormány, marad Löfven, és mi nagyobb befolyást akarunk!

Mi nyertük meg a választást! Nagyobbak lettünk, több képviselőnk lesz. Nagy befolyásunk lesz arra, hogy mi fog történni a következő években Svédországban – mondja.

A két hagyományos blokk között két mandátum a különbség a mostani állás szerint. A Mérsékeltek azt ígérték, hogy kormányt váltanak. A Szövetség azonban kisebb, mint a baloldal. Ulf Kristersson (a Mérsékeltek elnöke – Mérce), hogyan akarsz kormányt váltani? Kit választasz Stefan Löfvent vagy Jimmie Akessont? Erre választ kell adnod! – szólította fel a legnagyobb jobbközép párt vezetőjét.

Nem vagyunk elégedettek! Most végre valós befolyásunk lesz! Minden rólunk szólt! Az egész választás! Minket akart mindenki a hatalmon kívül tartani! Mi készen állunk, hogy felelősséget vállaljunk. Minden párttal készek vagyunk tárgyalni! De először is Ulf Kristerssonhoz szólok! A mostani kormánynak nincs támogatottsága! Ez világos. Ulf Kriserssont tárgyalni hívom arról, hogyan kormányozhatjuk Svédországot!

Az igazi játszma csak most kezdődik! – jegyzi meg Petter Lörberg, szociáldemokrata parlamenti képviselő. Ki kell teríteniük a kártyáikat a jobbközép blokk pártjainak, rajtuk áll Svédország jövője.

Lörberg ugyanakkor örül, helyben a szocdemek rettentő erősek, egyes varősrészekben, így a „no-go-zónának” minősített Norrbyban 72 százalékos támogatottságot elvez a párt.

…miután látják a boråsi eredményeket: a Szociáldemokraták itt továbbra is a legerősebb párt, 30 százalék körüli támogatottságot élveznek. Helyben rosszul sülhetett el a Moderaterna (M) kampánya, az SD támogatottsága 2 százalékponttal magasabb, mint a Mérsékelteké, 18 körül alakul.

Mindenki a telefonokat lesi, Borås polgármestere közben megköszöni a kampányban kapott segítséget a helyi önkéntesektől, szimpatizánsoktól. Nagyjából 40-en lehetünk itt, többen hazaindulnak közben – holnap munkanap van.

Adam közben jobbkedvű, a szocdemek belehúztak, jelenleg 28 százalékkal vezetnek, az SD visszaesett 17 százalékra, a Moderaterna foglalja el a második helyet, valamivel 20 százalék alatt van. Rettentő szoros lesz így is a vége. Úgy tűnik viszont, hogy a Zöldek még épp becsúszhatnak a parlamentbe.

83 százalékos feldolgozottságnál így néznek ki az eredmények:

  • Szociáldemokraták: 28.2%
  • Mérsékelt Párt: 19.7%
  • Svédországi Demokraták: 17.7%
  • Centrum Párt: 8,6%
  • Baloldali Párt: 8%
  • Kereszténydemokraták: 6.4%
  • Liberálisok: 5.5%
  • Zöldpárt: 4.4%

Ez azt jelenti, hogy a szélsőjobboldalnak nem sikerült felkapaszkodnia a második helyre, ugyanakkor teljesen bizonytalan, hogy ki alakíthat kormányt. A szocdem-bal-zöld tábor jelenleg 40,6 százalékon, a jobbközép pártokat tömörítő Szövetség pedig 40,2 százalékon áll.

A jobbközép vezető ereje, a Mérsékeltek szerint az eredmények alapján világos, hogy Svédországnak új kormánya lesz. Az egyetlen kérdés, hogy Stefan Löfven ma este mond-e le vagy amikor elveszíti a parlamentben a miniszterelnök személyéről szóló szavazást.

Szociáldemokraták ezzel szemben úgy látják, ők maradtak a legnagyobb párt. A mostani eredmények alapján a Zöldekkel és a Baloldali Párttal nagyobbak, mint a jobboldali Szövetség. Ezért nekünk kell kormányt alakítanunk – vélik.

Mit csináljon egy unatkozó svéd az eredményváró közben? Mondjuk ehet. Egészen eklektikus, paradicsom mellett eper, egy kis hal, valami azonosíthatatlan szósz, a boråsi szocdemek a hasukra is gondoltak az eredményvárón. Van, aki most issza a hatodik kávéját, hosszú éjszakának néznek elébe.

Sikerét nagyrészt annak köszönheti, hogy profilt váltva sikeresen szólította meg a fiatalabb választókat. A régmúltra visszatekintő parasztpárt a jobboldali szövetség tagjaként gazdaságilag liberális politikát képvisel, az elmúlt években a fiatal Annie Lööf vezette párt pedig az egyik leginkább toleráns álláspontot képviselte a menekültkérdésben. Négy évvel alatt a 18 és 21 év közötti – tehát nagyrészt először urnákhoz járuló – korosztályban a korábbi 7 százalékos eredményüket feltornázták 12%-ra, a 22 és 30 év közötti szavazók körében pedig a korábbi 6 százalékos eredményüket jócskán felülmúlva 11%-ot szereztek.

Most, hogy már több, mint 4289 választókörzetet összeszámoltak a 6009-ből, a közszolgálati tévé választási szakértője szerint biztosan kijelenthetjük, hogy a Mérsékeltek maradt Svédország második legnagyobb pártja. A szakértő szerint az SD ezt a hátrányt már nem fogja tudni ledolgozni. A közszolgálati tévé szakértői szerint a nagyvárosok vannak főleg hátra, ahol hagyományosan a Liberálisok, a Mérsékeltek, és a Zöldek erősek. Az SD a nagyvárosokban eddig kevésbé tudott áttörni. A szociáldemokraták is tipikusan a kis és közepes városokban erősek.

Imént estem be a szocdemek bulijába. Adam szemébe könnyek gyűlnek az SD számai láttán.

Techno zene, taps, a helyi fiatal szocdemek bulikáznak, 4 évestől 80-ig minden korosztály képviselteti magát. Svédek, szomáliaiak, afgánok, szírek – vegyes a csapat. Ilyen maradhat Svédország? Jelen állás szerint talán igen, orrhosszal ugyan, de vezet a bal-zöld-szocdem oldal.

 

A jelenlegi állás szerint a jobbközép pártok szövetsége 39,9 százalékon áll, a balközép pártok pedig 40.6-on. A Svédországi Demokraták (SD) a várakozásokat egy kissé alulmúlva 17.9 százalékon állnak. Egyébként jelenleg így néznek ki a részleges szavazatarányok.

  • Szociáldemokraták: 28.1%
  • Mérsékelt Párt: 19.3%
  • Svédországi Demokraták: 17.9%
  • Centrum Párt: 9.8%
  • Baloldali Párt: 8.1%
  • Kereszténydemokraták: 6.4%
  • Liberálisok: 5.4%
  • Zöldpárt: 4.4%

(Forrás: Svéd Választási Iroda)

A svéd közszolgálati tévé exit pollja alapján a munkások között továbbra is svéd szociáldemokraták messze a legnépszerűbb párt. Igaz, az elmúlt 16 évben minden választáson egyre kevesebb munkás választja őket. Míg 2002-ben még a munkások 50 százaléka szavazott a szociáldemokratákra, ma 34 százalékuk választotta őket. A szociáldemokrata kormányfő, Stefan Lövfen politikai karrierje előtt egyébként hegesztőként dolgozott, majd szakszervezeti vezető volt.

Épp Mike Walls-szal beszélgetek, aki itt tanít szociológiát a boråsi egyetemen. Walls aggódva jegyzi meg, hogy amennyiben az SD nyer, úgy alaposan felforgatásra kerülhet a svéd oktatási rendszer: Marx, Bourdieu, Foucault, mindenki mehet a kukába. Az SD szerint ugyanis túl baloldali a közepiskolai tananyag, hatalomra kerülésük esetén alaposan „megreformálnak” azt. Társadalmi nemek tanulmánya helyett családi tudományok jöhetnének.

Hogyan szavaztak a Popzene Vittulából című film helyszínén? A messze északon, a finn határ közelében fekvő Pajala egy baloldali bástya volt mindig is, és az is maradt.

A közszolgálati tévé exit pollja alapján a nők között a szociáldemokraták a legnépszerűbb párt, a női választók 28 százaléka szavazott rájuk. A Mérsékelteket a nők 16 százaléka, az SD-t 13 százaléka, és a Baloldali Pártot 10 százaléka választotta.

…hajszállal ugyan, de a szélsőjobb (SD) még mindig a harmadik helyen. A Szociáldemokraták (S) magabiztosan vezetnek.

(Forrás: Svéd Választási Iroda)

Az eredményeket nem csak a legutóbbi Riksdag választással érdemes összehasonlítani, hanem a 2014-es EP-választásokkal is. Akkor a jelenleg a kiesés szélén álló zöldek a második helyet érték el a szocdemek mögött, egy mandátummal többet szereztek, mint az akkor kormányon lévő Mérsékeltek. Akkoriban még az SD sem volt olyan meghatározó szereplő a politikai palettán: még a most 4,5 százalék körül ingadozó Liberálisok is megelőzték őket.

 

Baloldali Párt parlamenti képviselője, Nooshi Dagoster a svéd közszolgálati tévén: Mi vagyunk a baloldal motorja.

Mi, svédek be vagyunk oltva a nacionalizmus ellen, nem lehet, hogy az SD nyerjen – így és ehhez hasonlóan kommentáljak a boråsiek az eredményeket. Lassan 1000 választókörzetben számolták össze a szavazatokat (a több mint 6000-ből): ezek szerint marad a 8 párt a parlamentben, de a Zöldek nagyon billegnek a 4 százalékos küszöbön. Szocdemek jelenleg nagyon vezetnek (28%), a Baloldali Párt 8 százalékon áll a részeredményekben. Maradhat a jelenlegi kisebbségben lévő szocdem-zöld kormány?

A Göteborg melletti szupervallásos kis szigeten az alábbiak az eredmények: a számok alapján Kereszténydemokraták támogatóinak nagy része Fotö szigetén él.

Az SD frakcióvezetője, Mattias Karlsson abban bízik, hogy kormányt tudnak alakítani a Mérsékeltekkel és a Kereszténydemokratákkal. Ez persze azt jelenti, hogy az SD az exit pollok jelezte eredményüknél sokkal jobbra számít.

A szociáldemokraták frakcióvezetője, Anders Ygeman a Dagens Nyheternek (a legnagyobb svéd, országos politikai napilap):

Ellentmondásosak az exit pollok, minden bizonytalan még. Hosszú este elé nézünk. Szerinte az este legfőbb kérdése, hogy egy olyan kormánya lesz-e az országnak, amely a szélsőjobboldal támogatásával tud csak kormányozni, vagy egy olyan kormánya, amely már bizonyította, hogy képes blokkokon átívelő, széles kompromisszumokat kötni (a szociáldemokrata-zöld kormány az elmúlt 4 évben 26 ilyen törvényhozási alkut kötött – Mérce).

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy ők készek engedni, ők készek az együttműködésre, és a Liberálisoknak és a Centrumpártnak is hasonlóan kell viselkednie, az ország érdekét kell a pártérdek elé helyezniük (a szociáldemokraták hónapok óta „udvarolnak” a két liberális pártnak, hogy hagyják ott a 2004-ben alapított jobboldali, négypárti Szövetséget és alakítsanak velük kormányt- Mérce).

A frakcióvezető a zöldek eredményével kapcsolatban aggodalmát fejezte ki, „nagyon sötéten néz ki”, mondta. A Mérsékeltek eredményét az exit pollok alapján katasztrofálisnak nevezte. Szerinte a Szociáldemokraták fizetnek a kormányzásért, de a Mérsékeltek ellenzékből veszítenek szavazókat, akik az SD-hez mennek tőlük.

A riporter közbevetésére elismerte, hogy az ő eredményük sem jó, de ők a nyáron fokozatosan javítottak, míg a Mérsékeltek rontottak. Nagyon szokatlan az európai politikában, hogy a legfőbb ellenzéki párt rontson az eredményén – tette hozzá. (A kutatások is azt jelezték előre, hogy a tavasz és a nyár folyamán a választóik egyharmada hagyta ott őket – Mérce).

Ezzel szemben a Mérsékeltek párttitkára a Dagens Nyheternek úgy nyilatkozott Stefan Löfven szociáldemokrata kormányfőnek le kell mondania.

A választási iroda szóvivője elmondta, nem tudják, mi lehet a hiba, de dolgoznak a megoldáson.

A balosoktól zeng a pályaudvar, amikor a téve képernyőjén megjelenik, hogy a fiatalok (18-29) körében 12 százalékon áll a Baloldali Párt (V), a 65-nél idősebbek körében viszont csak 6 százalékos támogatottságuk van. Egy Stockholmban élő lány azért szavazott a Baloldali Pártra, mert vélemenye szerint ők azok, akik a legtöbbet tették az elmúlt 4 évben a nemek közötti egyenlőtlenségek mérsékléséért.

Így teljesítettek a pártok a 18-29-es korosztályban (Forrás SVT)

A közszolgálati tévé exit pollja szerint fiataloknál (18-29 évesek) az SD csak harmadik és csak egy százalékkal előzi csak meg a Baloldali Pártot, míg a fiatalok között a Mérsékeltek lettek a legnagyobb párt. A 65 évesnél idősebb korcsoportban messze a szociáldemokraták támogatottsága a legnagyobb, de a második párt, messze kiemelkedve a mezőnyből a Svédországi Demokraták.

Így teljesítettek a pártok a 65 évnél idősebbek között (Forrás: SVT)

21 éve itt élő szíriai tanár, negyvenes évei végén járó hölgy – két helyi baloldali jelölt, akik valószínűleg hétfőtől hivatásos politikusként dolgoznak borås-i önkormányzatban. A helyi baloldal jelöltjei sokban reprezentálják azt a színes Svédországot, amire most nemet szeretnének mondani az SD szimpatizánsai. De vajon sikerül nekik?

A svéd köztévé által rendelt felmérés szerint a bevándorlásellenes, szélsőjobboldali párt szavazói négy évvel ezelőtt így szavaztak. Az eddig napvilágot látott exit pollok alapján még nem lehet eldönteni, hogy a fromáció második vagy harmadik helyre fut-e be.

Jelen állás szerint a Baloldali Párt 12 székkel több helyet birtokolhat az új parlamentben, 9 százalékos támogatottságot prognosztizált nekik a svéd nemzeti tévé által készített, ötezer főt megkérdező exit poll.

A kilenc százalék láttán újongás, tapsvihar tör ki az időközben megtelt boråsi kocsmában. Egyre feszültebb a helyzet. Jelen állás szerint Borås városa adhat egy baloldali képviselőt a Riksdagnak. Összesen 7 képviselőt ad egyébként a körzet a 349 fős nemzetgyűlésnek.

Egy svéd sorozat, a Blå Ögon (Kék szem) három éve megjósolta a ma estét (ahogy most az exit pollok alapján kinéz). A sorozat egy politikai thriller volt, amelynek egyik szála szélsőjobboldali terroristákról szólt, a másik szála pedig a szélsőjobboldali párt előretörése által dominált választási kampányról. A sorozat a választás éjszakáján ért véget, ahogy a Mérsékeltekre hasonlító fiktív párt minden korábbi fogadkozásuk ellenére még a választások éjszakáján tárgyalásokat kezdeményezett a jól szereplő szélsőjobboldallal arról, hogy milyen feltételekkel támogatnának egy polgári-jobboldali kormányt.

A svéd közszolgálati tévében a pártok parlamenti képviselői kommentálják az eredményeket. Az SD képviselője szerint az exit pollok hagyományosan alábecsülik az eredményeiket. A jöbbközép Szövetség már a zöldek kieséséről spekulál, hiszen akkor ők alakítanak kormányt.

A svéd közszolgálati televízió egyes csatornájának felmérései ezt mutatják:

Szociáldemokraták:: 26.2%

Svédországi Demokraták: 19.2%

Mérsékelt Párt: 17.8%

Centrum: 8.9%

Kereszténydemokraták: 7.4%

Liberálisok. 5.5%

Baloldali Párt: 9%

Zöld Párt: 4.2%

Ez alapján a Zöld Párt épp csak meghaladja a négy százalékos bejutási küszöböt, a szélsőjobb viszont második helyen végezhet.

A közszolgálati tévé mandátumbecslés szerint a baloldali bloknak 141, a jobboldali Szövetségnek 140, míg az SD-nek 68 mandátuma lenne így.

Valamennyi jelölt itt ül, 13 perccel az urnák zárása előtt mindenki nyugodtan majszolja a vacsoráját.

A baloldal nagyot nyerhet a kampány sikerének egyik kovácsa Grayson Lookner lehet, aki Bernie Sanders korábbi tanácsadójakent dolgozott. Lookner májusban több hetet töltött Svédországban, Malmöben, Stockholmban, Boråsban és megannyi nagyvárosban tartott workshopot a Baloldali Pártnak. Ebben kommunikációs trükköket osztott meg, és tanacsaival segítette a Baloldali Párt minél sikeresebb kampányát

Izgatott arcok, véget értek a választások. Lássuk az eredményeket, egy helyi kocsmában ülök a vasútállomás mellett Borås városában. Vörösbe öltözött balosok izgatottan lesik a tévék képernyőjet.

Érdemes nézni, hogy a két blokk – szociáldemokraták, zöldek és Baloldali Párt – és a Szövetség – Mérsékeltek, Liberálisok, Centrum és Kereszténydemokraták – hogyan állnak egymással szemben. Jelenleg kisebb, mint 1 százalék a baloldal elsőbbsége. Ha ez lesz az SD tényleges eredménye, akkor az este nem róluk, hanem a kormányalakításról fog szólni.

A TV4 televízió szerint ez lesz a szavazás végeredménye:

  • Szociáldemokraták: 25.4%
  • Mérsékeltek: 18,4%
  • Svédországi Demokraták: 16,3%
  • Baloldali Párt: 9.8%
  • Centrumpárt: 9.4%
  • Kereszténydemokraták: 6,6%
  • Zöldek: 5.8%
  • Liberálisok: 5,7%

A svéd közszolgálati tévé szavazóköri felmérése szerint a választók 41 százaléka váltott pártot 2014-hez képest.

De nem csak egyik választásról a másikra gondolhatják meg magukat a svédek. Mivel a szavazás gyakorlatban 10 napja tart, és a mai csupán az utolsó felvonás, még a voksok leadása után is változtathatnak preferenciáikon a szavazók.

A menekültválság 2015-ös kirobbanása óta a becslések szerint kb. 163 ezer menedékkérő érkezett a skandináv országban, ami európai szinten a legnagyobb egy lakosra jutó arányt jelenti. Nem meglepő tehát, hogy sokan kézenfekvő összefüggést látnak a migráció és a Svédországi Demokraták megerősödése között.

Egy nemrégiben publikálta kutatás szerint azonban a jelenség gyökerei máshol keresendők. Az öt közgazdász-szerző szerint a 2006-ban hatalomra lépő jobbközép kormány jóléti államot leépítő intézkedései, illetve a 2008-as válság vezetett a szélsőjobb felfutásához. A jobbközép kormány a munkanélküliségi, a betegségi és fogyatékossági juttatások megvágásával kiszolgáltatottabb helyzetbe hozta a társadalom amúgy is nehezebb helyzetben lévő rétegeit, és ezen csavart még egyet a világválság.

A tanulmány szerint ez magyarázza, hogy 2010-ben a Svédországi Demokraták történetükben először bejutottak a parlamentben, és tovább tudták növelni támogatottságukat 2014-ben is, még a menekültválság kirobbanása előtt.

(HuffingtonPost)

A választások lassan a végére érnek, még  20 percig lehet voksolni. A legkitartóbbak még mindig mozgósítanak. Ezt a képet szavazásom előtt készítettem, egy helyi szociáldemokrata szavazólapokat oszt a szavazásra kijelölt gimnázium ajtaja előtt. A svédeknél ez teljesen bevett szokás.

… itt olvashatjátok.

Érdemes néhány szót szólni a svéd választási rendszerről, ami alapjaiban különbözik a Magyarországon használttól. Svédországban ugyanis arányos rendszerben dől el a képviselői helyek sorsa.

Így nézett ki a választási térkép 2014-ben: baloldalt a választási körzetek, jobboldalt pedig a települések szerinti felbontás látható (Forrás: Avopeas / Wikimedia Commons)

Nincsenek egyéni választókerületek, az országot 29 körzetre osztották, a választáson induló pártok pedig minden körzetben állítanak egy területi listát, amire a választók leadhatják a szavazatukat. És az egyes körzetekből arányosan annyi képviselőhelyet nyer el egy párt, ahány százalékot a területi listájuk elért (egy-egy ilyen körzetben 2 és 39 között változik a kiosztható képviselőhelyek száma).

Ezzel a módszerrel 310 mandátumot osztanak ki, a maradék 39-et pedig arra használják, hogy csökkentsék a különböző szavazókörzetekben tapasztalható kiugró eltéréseket, vagyis hogy megakadályozzák, hogy bármelyik párt is túlnyerje magát néhány átlag feletti eredménnyel egy-egy körzetben.

Ez a rendszer amellett, hogy igazságos képviseletet biztosít, meggátolja azt, hogy bármelyik párt is egyedül kormányt alakíthasson – legalábbis az elmúlt közel 100 évben nem történt ilyen, a pártok mindig koalícióban vagy kisebbségben kormányoztak.

A svéd pártstruktúrára jellemző, hogy alapvetően a jobboldal a széttöredezettebb: a legutóbbi jobboldali kormányfő, Frederik Reinfeldt (M) kabinetjét négy párt alkotta (M,L,C,KD). A baloldal ezzel szemben egy nagy pártba tömörül (S), ehhez csatlakozik a sokkal kevésbé erős zöldpárt (MP), illetve jelenleg külső támogatóként a Baloldali Párt (V). Így a kérdés nem is az, hogy a szociáldemokraták megőrizhetik-e első helyüket: ez az elmúlt 100 évhez hasonlóan most is biztosnak mondható. Viszont azt szinte lehetetlen megsaccolni, hogy a jobboldali vagy a baloldali blokk fog több mandátumot nyerni.

Ez nem kis részben a Svéd Demokraták(SD) várható megerősödésének köszönhető, akikkel viszont nem biztos, hogy minden jobboldali párt hajlandó lenne-e együttműködni.

Az egykamarás törvényhozó szerv, a Riksdag 349 helyéért összesen 8 nagyobb párt indul, ezek név szerint a következők:

  • Szociáldemokrata Párt (S) – 113
  • Mérsékelt Párt (M) – 83
  • Svédországi Demokraták (SD) – 49
  • Zöld Párt (MP) – 25
  • Centrumpárt (C) – 22
  • Baloldali Párt (V) – 21
  • Liberálisok (L) – 19
  • Kereszténydemokraták (KD) – 16

A pártok neve melletti szám azt mutatja, hogy hány képviselőhelyet nyertek el a legutóbbi, 2014-es országgyűlési választáson. Mint az látható, a két nagy párt (S, M) mellett rengeteg kis- és középpárt foglal helyet a Riksdagban, és a töredezett pártstruktúra miatt gyakran ők jelentik a mérleg nyelvét. A Liberálisok, a Kereszténydemokraták és a Centrumpárt Szövetség néven együttműködnek a Mérsékelt Párttal, ez a jobboldali szövetség legutóbb 2006 és 2014 között vezette az országot.

A jelenlegi, Stefan Löfven (S) vezette baloldali kormánykoalícióban a Szociáldemokraták mellett a Zöld Párt vesz részt. A Baloldali Párt külső támogatást nyújt a Löfven-kabinetnek, amelynek még így sincs meg a többsége a parlamentben, ám Svédországban megszokott dolognak számítanak a kisebbségi kormányok.

A legutóbbi választás legnagyobb meglepetése a radikális-jobboldali Svéd Demokraták megerősödése volt. A nyolcvanas évek óta létező, kezdetben nyíltan fasiszta és fehér felsőbbrendűséget hirdető párt először 2010-ben került be a Riksdagba, majd 2014-ben a korábbi 5.7 százalékos eredményüket jócskán túlszárnyalva 12.9 százalékot értek el, ezzel ők lettek a harmadik legnagyobb erő a svéd parlamentben. És mivel a radikális bevándorlásellenes párttal egyik politikai erő sem volt hajlandó az együttműködésre, egy igencsak instabil helyzet alakult ki a Riksdagban, ami 2014 végén majdnem a baloldali kormány bukásához vezetett, mivel nem sikerült keresztül vinniük a parlamenten a költségvetési tervezetüket.

A legtöbb közvélemény-kutató a Svéd Demokraták további erősödését és a baloldal visszaesését várja a mai választásoktól. Valószínűleg továbbra is a Szociáldemokraták fognak az első helyen végezni (mint ahogy mindig az elmúlt 100 évben), de valószínűleg történelmük egyik legrosszabb eredményével. A második helyért a Mérsékeltek és a Svéd Demokraták vívnak fej-fej melletti harcot. Az, hogy ki alakíthat majd kormányt az szinte megjósolhatatlan, mivel minden párt kizárta az együttműködést az SD-vel, viszont lehet, hogy nélkülük nem lehet majd kormányt alakítani.

A választás legfőbb témája nem csak a bevándorlás kérdése, hanem az egészségügy helyzete is. A kormánypárt a várólisták és a nővérhiány csökkentésére összpontosította a kampányát- ma este kiderül, hogy ez az alapvetően gyakorlatias téma mennyire lesz képes megfékezni a populista szélsőjobb térnyerését.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}