Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tényleg a migráció okozza a szélsőjobb felfutását?

Ez a cikk több mint 5 éves.

A menekültválság 2015-ös kirobbanása óta a becslések szerint kb. 163 ezer menedékkérő érkezett a skandináv országban, ami európai szinten a legnagyobb egy lakosra jutó arányt jelenti. Nem meglepő tehát, hogy sokan kézenfekvő összefüggést látnak a migráció és a Svédországi Demokraták megerősödése között.

Egy nemrégiben publikálta kutatás szerint azonban a jelenség gyökerei máshol keresendők. Az öt közgazdász-szerző szerint a 2006-ban hatalomra lépő jobbközép kormány jóléti államot leépítő intézkedései, illetve a 2008-as válság vezetett a szélsőjobb felfutásához. A jobbközép kormány a munkanélküliségi, a betegségi és fogyatékossági juttatások megvágásával kiszolgáltatottabb helyzetbe hozta a társadalom amúgy is nehezebb helyzetben lévő rétegeit, és ezen csavart még egyet a világválság.

A tanulmány szerint ez magyarázza, hogy 2010-ben a Svédországi Demokraták történetükben először bejutottak a parlamentben, és tovább tudták növelni támogatottságukat 2014-ben is, még a menekültválság kirobbanása előtt.

(HuffingtonPost)