Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Érkeznek a politikusi nyilatkozatok is

Ez a cikk több mint 5 éves.

A szociáldemokraták frakcióvezetője, Anders Ygeman a Dagens Nyheternek (a legnagyobb svéd, országos politikai napilap):

Ellentmondásosak az exit pollok, minden bizonytalan még. Hosszú este elé nézünk. Szerinte az este legfőbb kérdése, hogy egy olyan kormánya lesz-e az országnak, amely a szélsőjobboldal támogatásával tud csak kormányozni, vagy egy olyan kormánya, amely már bizonyította, hogy képes blokkokon átívelő, széles kompromisszumokat kötni (a szociáldemokrata-zöld kormány az elmúlt 4 évben 26 ilyen törvényhozási alkut kötött – Mérce).

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy ők készek engedni, ők készek az együttműködésre, és a Liberálisoknak és a Centrumpártnak is hasonlóan kell viselkednie, az ország érdekét kell a pártérdek elé helyezniük (a szociáldemokraták hónapok óta „udvarolnak” a két liberális pártnak, hogy hagyják ott a 2004-ben alapított jobboldali, négypárti Szövetséget és alakítsanak velük kormányt- Mérce).

A frakcióvezető a zöldek eredményével kapcsolatban aggodalmát fejezte ki, „nagyon sötéten néz ki”, mondta. A Mérsékeltek eredményét az exit pollok alapján katasztrofálisnak nevezte. Szerinte a Szociáldemokraták fizetnek a kormányzásért, de a Mérsékeltek ellenzékből veszítenek szavazókat, akik az SD-hez mennek tőlük.

A riporter közbevetésére elismerte, hogy az ő eredményük sem jó, de ők a nyáron fokozatosan javítottak, míg a Mérsékeltek rontottak. Nagyon szokatlan az európai politikában, hogy a legfőbb ellenzéki párt rontson az eredményén – tette hozzá. (A kutatások is azt jelezték előre, hogy a tavasz és a nyár folyamán a választóik egyharmada hagyta ott őket – Mérce).

Ezzel szemben a Mérsékeltek párttitkára a Dagens Nyheternek úgy nyilatkozott Stefan Löfven szociáldemokrata kormányfőnek le kell mondania.