Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kik a legfontosabb szereplők?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az egykamarás törvényhozó szerv, a Riksdag 349 helyéért összesen 8 nagyobb párt indul, ezek név szerint a következők:

  • Szociáldemokrata Párt (S) – 113
  • Mérsékelt Párt (M) – 83
  • Svédországi Demokraták (SD) – 49
  • Zöld Párt (MP) – 25
  • Centrumpárt (C) – 22
  • Baloldali Párt (V) – 21
  • Liberálisok (L) – 19
  • Kereszténydemokraták (KD) – 16

A pártok neve melletti szám azt mutatja, hogy hány képviselőhelyet nyertek el a legutóbbi, 2014-es országgyűlési választáson. Mint az látható, a két nagy párt (S, M) mellett rengeteg kis- és középpárt foglal helyet a Riksdagban, és a töredezett pártstruktúra miatt gyakran ők jelentik a mérleg nyelvét. A Liberálisok, a Kereszténydemokraták és a Centrumpárt Szövetség néven együttműködnek a Mérsékelt Párttal, ez a jobboldali szövetség legutóbb 2006 és 2014 között vezette az országot.

A jelenlegi, Stefan Löfven (S) vezette baloldali kormánykoalícióban a Szociáldemokraták mellett a Zöld Párt vesz részt. A Baloldali Párt külső támogatást nyújt a Löfven-kabinetnek, amelynek még így sincs meg a többsége a parlamentben, ám Svédországban megszokott dolognak számítanak a kisebbségi kormányok.

A legutóbbi választás legnagyobb meglepetése a radikális-jobboldali Svéd Demokraták megerősödése volt. A nyolcvanas évek óta létező, kezdetben nyíltan fasiszta és fehér felsőbbrendűséget hirdető párt először 2010-ben került be a Riksdagba, majd 2014-ben a korábbi 5.7 százalékos eredményüket jócskán túlszárnyalva 12.9 százalékot értek el, ezzel ők lettek a harmadik legnagyobb erő a svéd parlamentben. És mivel a radikális bevándorlásellenes párttal egyik politikai erő sem volt hajlandó az együttműködésre, egy igencsak instabil helyzet alakult ki a Riksdagban, ami 2014 végén majdnem a baloldali kormány bukásához vezetett, mivel nem sikerült keresztül vinniük a parlamenten a költségvetési tervezetüket.

A legtöbb közvélemény-kutató a Svéd Demokraták további erősödését és a baloldal visszaesését várja a mai választásoktól. Valószínűleg továbbra is a Szociáldemokraták fognak az első helyen végezni (mint ahogy mindig az elmúlt 100 évben), de valószínűleg történelmük egyik legrosszabb eredményével. A második helyért a Mérsékeltek és a Svéd Demokraták vívnak fej-fej melletti harcot. Az, hogy ki alakíthat majd kormányt az szinte megjósolhatatlan, mivel minden párt kizárta az együttműködést az SD-vel, viszont lehet, hogy nélkülük nem lehet majd kormányt alakítani.

A választás legfőbb témája nem csak a bevándorlás kérdése, hanem az egészségügy helyzete is. A kormánypárt a várólisták és a nővérhiány csökkentésére összpontosította a kampányát- ma este kiderül, hogy ez az alapvetően gyakorlatias téma mennyire lesz képes megfékezni a populista szélsőjobb térnyerését.