Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony, Szél, Gyurcsány és Orbán is kampányt értékel -Percről percre

Ez a cikk több mint 6 éves.

Elindultak a pártok kampányzárói:

  • A Demokratikus Koalíció kezd a Szent István Parkban 16.00-kor
  • Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP 17.00-tól Székesfehérváron a Fő téren startol
  • Karácsony Gergely és az MSZP-Párbeszéd ugyancsak 17.00-tól a pesti Szabad Sajtó útján zárja le kampányát
  • Az LMP kampányzárója pedig 17.30-tól indul
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Köszönjük, hogy velünk voltatok!

Húsvét után jön egy másik ünnep, a Karácsony! Karácsony 8 éve lett politikus, ha végig néz ezen a 8 éven, azt látja, más lett a politika – sokkal rosszabb lett. Az elmúlt 8 évben az összes remény, az összes érték amiért ő küzd, „lábbal lett tiporva”.

Őt viszi tovább a remény, amiben 3 évvel ezelőtt az is megerősítette, hogy Zuglóban polgármesterré választották. De érezte, hogy nem lehet egy kerületből megváltani a világot. A benne élő remény eséllyé változott. Az MSZP-Párbeszéd szövetsége a legerősebb szövetség ma, amely esélyt teremt a mindennapokban, hogy a gyerekeinkett jó iskolába járassuk vagy hogy a kórházba meggyógyulni és ne megbetegedni menjünk.

Soha ilyen lelkes nem volt még. 36 óra múlva az esélyből valóság lesz. A választópolgárokhoz szól: egy kihívója van Orbán Viktornak, egy embertől fél – a változást akaró polgártól. Van Magyarországon egy hely, ahol nincs félelem, ahol kimondhatjuk az igazságot – ez a hely a választófülke. Négy évente van egy perc, amikor erősebbek vagyunk mint a kétharmad, amikor erősebb a hangunk, mint Andy Vajna és Mészáros Lőrinc összes médiája együtt – ez a pillanat az, amikor behúzzuk azt a bizonyos ikszet.

A gyűlölet rossz tanácsadó. Arra kéri a szavazókat, hogy ne gyűlöletből szavazzanak. Az MSZP-Párbeszéd szövetségének 100 pontos programjához kér mandátumot. Büszkre arra, hogy pártfüggetlen, de vilgágos értékek mentén mozgó emberekből állított fel árnyékkormányt Magyarországon egyedüliként.

Csak egy sokszínű kormánnyal lehet megváltozatni ezt az országot, ezért kész arra, hogy a DK-val és az LMP-vel koalíciós kormányt alkotva hozza ki a válságból az országot. A szociális demokrácia modelljét szeretné létrehozni: demokrácia kell az iskolában, az egyetemen, az egészségügyben, a munka világában és a mindennapokban. Ha a demokrácia intézményei nem hajták át a mindennapjainkat, jöhet „egy újabb szélhámos gengszter, egy újabb Orbán Viktor”. A szívünk nem véletlenül van a bal oldalon, szavazzunk szívvel! – így buzdít Karácsony szavazásra.

Szerinte Orbán Viktor teljesen kifordult önmagából. Nem változtatta meg az országot, a hatalom változtatta meg őt. Karácsony viszont ugyanaz a srác akar lenni, mint aki most.

Budapest, 2018 április 6: Karácsony Gergely az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje kampányzáró beszédet tart a Szabad Sajtó útján / Fotó: Mérce

Az LMP miniszterelnök-jelöltje azzal kezdte beszédét, hogy nincs hatásosabb találkozás a valósággal, mint egy ilyen választási kampány. Ezalatt megtapasztalhatta: minden adott ahhoz, hogy egy sikeres ország legyünk a 21. században. Mindent, amit az LMP tud és hisz a világról, az megvalósítható Magyarországon.

Szél szerint az LMP saját lábára tudja állítani Magyarországot. Tud olyan országot teremteni, ahol a munka egyenlő a biztos megélhetéssel. Az emberek tudják, hogy a 21. században nem kell bérrabszolgának lenniük, és az LMP mindent meg fog tenni, hogy méltó bérek járjanak a munkáért.

Ezek után Szél néhány szakpolitikai területen vázolta fel az LMP vízióját:

  • a családtámogatást nem három gyereknél, hanem egy gyereknél kell elkezdeni. A nagycsaládosok támogatását megtartja az LMP, de minden családnak jár a támogatás Magyarországon, azoknak is ahol csak egy gyerek van, és azoknak is, amelyben csak egy szülő.
  • szociális bérlakás-támogatás kell: minden egyes magyar embernek, magyar családnak kell biztos lakhatás.
  • a devizahiteleseket kárpótolni fogják.
  • beindítják az elmúlt 30 év legnagyobb infrastrukturális programját: lakásokat fognak építeni, szigetelni fogják a létező lakásokat, megújuló energiaforrásokat fognak telepíteni.
  • meg fogják duplázni az oktatásra fordított összegeket. Minden magyar tudja, hogy az oktatás a jövő. A politikának ki kell szállnia az oktatásból, és mindig meg kell hallgatni a fiatalok, a diákok szavát, igényeit.

„Mi Magyarországot a saját lábára fogjuk állítani, ebben partnerünk lesz a nap, a szél.”

Szél visszaemlékezett, a kampány során sokan kérdezték, honnan van ereje tovább küzdeni, dolgozni. Elmondása szerint a támogatók adják az erőt. „Minél többen szavaznak az LMP-re, annál több erőnk van előre haladni. Egy olyan országba, ahol nincs korrupció, ahol jó az oktatás és az egészségügy.”

„Vasárnap tali a szavazófülkékben”

Az LMP vezetője szerint vasárnap mindannyiunknak el kell menni szavazni. Arra kérte a választókat, adjanak erőt, hogy a következő években egy erős LMP-vel megvalósítsuk azt, ami az ország jövője. Csak egy erős LMP-vel tudjuk elérni, hogy az orosz befolyás ne nőjön ebben az országban. Vasárnap arról is szól, hogy visszatérjünk az európai útra, amelyen Szent István óta haladunk – véli Szél.

„Mi vagyunk az új erő és a remény az országban” – zárta beszédét.

Székesfehérváron Cser-Palkovics András polgármester után lépett be a miniszterelnök, aki „utolsó nagy hajrára” buzdította a támogatókat vasárnapig. A miniszterelnök kijelentette, hogy újra előfordulhat a 2002-es eset,

„amikor szombaton és hétfőn többen voltunk, vasárnap viszont nem”

Ezek után Orbán röviden összefoglalta, mit értek el szerinte 8 év alatt a Fidesz-kormányok. Mint mondta, először is

Kiváltottuk magunkat az adósrabszolgaságból.

Székesfehérvár, 2018. április 6.
Orbán Viktor miniszterelnök, pártelnök beszédet mond a Fidesz központi kampányzáró rendezvényén Székesfehérváron, a Városház téren 2018. április 6-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Azután pedig azon véleményét emelte ki, mely szerint a Fidesz számára

1990 óta nem volt ilyen nagy tétje a választásoknak, mert „el akarják venni az országunkat, mivel idegen érdekeket kiszolgáló ellenzéki pártokat akarnak hatalomra juttatni.” Ezzel pedig a beszéd rá is fordult a „migránsozás-brüsszelezés” párosra.

Párhuzamként felvetette, hogy Székesfehérváron „indult a keresztény magyar államiság története,” ezt pedig most a bevándorlás ellen kell szerinte megvédenie a magyaroknak. Orbán szerint Brüsszel erői hatalmasak és őellenük vannak, de a fideszeseknek azt javasolta,

Ne higgyenek a közvélemény-kutatásoknak, amelyek a kormánypártok nagy fölényét mutatták.

Zárásként kiemelte, két jövő közül lehet választani április 8-án az urnáknál: Soros György és a Fidesz-KDNP jelöltjei között. Ezért Orbán szerint a kormánypártiaknak a következő két napban a „fegyelemezettebb énüket” kell elővenni, hogy győzhessenek.

Székesfehérvár, 2018. április 6.
A Fidesz központi kampányzáró rendezvényének kezdésére várakozók Székesfehérváron, a Városház téren az Országalmánál 2018. április 6-án. A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök, pártelnök mond beszédet.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az a politika amit Orbán Viktor Magyarország számára megfogalmazott elfogadhatatlan Európában. Szerinte nincs az az európai állampolgár aki eltudja fogadni, hogy Európát ócsárolják, miközben Orbánék az ő európai adófizetői pénzét költik.

Európa Róna szerint nem kérte, hogy Orbán megvédje Európát. Azt kérte 1200 menekültet fogadjanak be, ezt nem teljesítette Magyarország. Róna arról beszél, hogy az európai parlament két legnagyobb bizottsága úgy döntött elindítják a 7-es cikkely eljárást Magyarország ellen, sőt múlt héten egy 60 milliárdos uniós támogatás befagyasztásáról is döntöttek.

Róna szerint az unió befogja fagyasztani a magyarországi EU-s támogatásokat, és ezzel órási bajba fog kerülni a magyar gazdaság. Szerinte a külföldön dolgozó magyarok hazaküldött pénze, és az uniós támogatások nélkül nem fog növekedni a magyar gazdaság.

Beszél arról is, hogy nem igaz, hogy a magyar növekedés a második legnagyobb az EU-ban, azt állítja 7 országnak is nagyobb a növekedése mint nekünk.

Szerinte ha bekövetkezik ez, akkor minden amiért az LMP dolgozott kútba esik. Nem lesz erős oktatás, tovább fognak nőni a bérkülönbségek, és a szegénység. Aki a Fideszre szavaz vasárnap Róna szerint az búcsút akar mondani az EU-nak.

Az MSZP elnöke érzi és tudja, hogy az emberek többsége eldöntötte, le akarja váltani ezt a kormányt. Néhány héttel ezelőtt ledőlt az apátia fala – emlékszik vissza a hódmezővásárhelyi győzelemre: van remény, van esély, leváltható a hatalom.

Akinek van iskolás gyereke, az tudja, az oktatási rendszert végletesen tönkretették, akinek a rokona volt mostanában kórházban, látta milyen az egészségügyi ellátás, azok a nyugdíjasok, akik szeretnék, hogy emelkedjen a nyugdíjuk, azok a családok, akik érzik, hogy a kormány csak elméletben családbarát, aki nem szeretne a rokonaival Skype-on beszélni, mert külföldön él, azt üzeni mindannyiuknak, menjenek el szavazni.

Sokszor hallja, hogy az emberek félnek attól, hogy retorzió éri őket, ha elmennek szavazni. A szavazófülkében semmilyen hatalom nem kontrollálhatja az embereket. Taktikus szavazásra biztat: az első  szavaztával helyben mindenki szavazzon az legesélyesebbre és váltsa le a kormányt, a második szavazattal pedig válasszunk magunkak jövőt.

Beleszáll a Jobbikba: ha valaki arról panaszkodik, hogy a Fidesz az ő programját hajtja végre, akkor arra nem is kellene szavaznunk. A Jobbik nem hajlandó összefogni a baloldallal, ellenben akár össze is fog Orbán Viktorral, ha a helyzet úgy alakul.

 

Kunhalmi szerint a szavazók összefogtak. Szerinte szocdemek, liberálisok, zöld demokraták elmennek szavazni, és legesélyesebb jelöltre fognak szavazni, mert nem tűrik, hogy a saját hazájukban fenyegessék őket.

Kunhalmi szerint Soros, sose támogatta a baloldalt, Soros Magyarországon is csak egy pártot támogatott, a Fideszt. „Hát gratulálok a projektjéhez” -üzente az MSZP budapesti elnöke a milliárdosnak.

Szerinte nem jött el Európában a lázadás éve, az európai demokraták, ha nehezen is de megvédték a nyugati jóléti államokat, és ennek kell jönnie Magyarországon is. Kunhalmi szerint a demokrácia nem magától értetődő, nyugaton, és itt Európa szívében is újra és újra meg kell harcolni érte. Szerinte másfél nap múlva meg lehet nyerni ezt a harcot! Másfél nap múlva mindenki legfőbb ügyész és bíró lehet majd a szavazófülkékben!

Szél Bernadett és Róna Péter beszél.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán világával szemben együtt kell működni, a munka azonban még nincs befejezve, nem a következő 2 napban fogjuk megnyerni a választást. Ahogy Lendvai is kifejtette, szerinte is jó vitatkozni, ez a természetes módja a közéleti létezésnek. Lehetnek vitáink arról, mi történt 2010 előtt, de ezek a viták nem fontosak ahhoz képest, ami most van. Gyurcsány nem fog belemenni a vitákba, nem fogja megmagyarázni, hogy akkor és ott miért és mit gondoltak helyesnek. Az ő kormánya nem gondolta magát tökéletesnek.

Felteszi a kérdést: kiválasztottakat akarunk vagy olyan embereket, akik egy ideig szolgálják az országot? A demokratikus Magyarország azt kívánja, hogy a vezetői ne felsőbbrendűek legyenek nálunk, hanem egyek közülünk.

Felszólal a gyűlöletkampány ellen is: gyűlöli, amikor azt mondja Orbán Viktor, hogy egyszínű Magyarországot akar. Ezzel azt mondja, mindenki legyen olyan mint ő. Szerinte nincs annyi Xanax, hogy ezután a gondolat után nyugodtan aludjunk. Azt pedig embertelenségnek tartja, hogy a cigányság már többszáz éve itt él, mégis képesek menekültekkel összehasonlítani őket.

Nem azért akar kormányváltást, hogy a Fidesz Magyarországa után ők neveljék Magyarországot. Nem akar nevelni, imádja, hogy az emberek önállóak, sok tekintetben másmilyenek, mint ő. Engedni akarja, hogy az ország polgárai olyanok legyenek, amilyenek valójában. Szeretné meghúzni a határt közélet és magánélet között.

Magyarország jelentős része azzal foglalkozik, hogy van-e a nyomor fölött egy picike élet. Nem elég beszélni a nemzetről abban az értelemben, hogy közös a nyelvünk és az országunk, de meg kell értenünk, hogy a mi életünk egy kicsit a másiké is. Az önmagát keresztényként definiáló hatalom pedig elfordítja a fejét az embertelenségtől, a nyomorúságtól és ezzel nem igazán viselkedik keresztényien. Emberek fagynak meg az utcán, emberek szenvednek, de a kormány nem vesz róla tudomást.

Lényegében lehetetlen 4 év alatt rendbetenni az egészségügyet, az oktatást és a szociális ellátást. Nem összehasonlítgatni akarja Magyarországot más országokkal, csak azt kéri számon, tesz-e a kormány tisztességes célokért lépéseket vagy sem. Mi lenne, ha mindannyian kormányoznánk? – kérdezi.

Ez a választás nem szabad és nem tisztességes, de nem adhatjuk fel. El kell menni, nem adhatjuk oda az országunkat.

Kuncze poénnal indít, elég a tapsból, ő már a DK-ra szavaz. Ez szerinte ez egy elcsalt választás. Elcsalták, amikor a választási törvényt készítették, elcsalták a kamupártokkal, elcsalták a határon túli magyarok szavazatszámlálásánál, elcsalták azzal is, hogy határ menti településekre több ezren jelentkeztek be.

Szerinte Orbán 3 szót tudott mondani a kampányban: Soros, migráns, ENSZ. Szerinte az egészségügyről az oktatásról nem beszél a Fidesz.

Kuncze szerint itt nincsenek migránsok, így nem őket, hanem csak egymást gyűlöljük, ezt csinálta a Fidesz és ez elfogadhatatlan!

Szerinte nem az a kérdés, marad-e a kerítés, hanem az, hogy tudunk-e emberségesen bánni a menekülőkkel. Szerinte az ellenzék és a Fidesz között az a különbség, hogy az ellenzék befogadná a rászorulókat, a Fidesz pedig csak a gazdagokat, és köztük a bűnözőket is beenged.

Kuncze szerint Kósa Lajos a Fidesz szőke nője.

Végül azt kérte, hogy senki se felejtse el a mondást: „Ha találkozik egy fideszessel mondja neki, hagyjon otthon még egy embert.”

Elmondta, hogy ő ugyan másik listát képvisel és másik listára szavaz, de mindkét párt-pártszövetség ugyanazt a „rendszerváltást” akarja. Lednvai fájlalta, hogy a Főellenség.hu nevű új oldalon, amelyről ő talán azt hiszi, hogy kormánypárti, valójában azonban paródiaoldal, Gyurcsány „már dobogós helyezést sem ért el,” ott vannak viszont a migránsok és Soros György.

Az MSZP volt elnöke szerint a szegénység, a meghaladandó múlt és a „Kelet felé fordulás” a valódi ellenségek. Semjén Zsoltnak üzeni: igazán nem volt szép, hogy pont a Mikulás rénszarvasát lőtte ki, attól pedig könnybe lábad a szeme, hogy Kósa mennyire szereti az anyukáját – reflektál Kósa 1300 milliárdos botrányára.

A Fidesz-paródia után kifejti, elmegy szavazni többek közt az unokáiért, a szegényekért és azért is, hogy újból jókat veszekedhessen Ferivel és Kuncze Gáborral – mert ő ezt szerette.

Ezzel érvelt Homonnay Gyurcsányék mellett. Azt is megemlíti, hogy „az Együtt ne mfog bekerülni a parlamentbe, a DK viszont biztosan ott lesz.”

Szavait hangos taps követi.

a kisfilmet a párt korábban készítette, különböző civilek, ismert emberek érvelnek benne a szavazáson való részvétel és Gyurcsány pártja mellett, most pedig újra levetítik.

A videó után pedig maga, Erzsi macska gazdája szólal fel.

A Szolidaritás vezetője szerint ők „az életükért” küzdenek. „Az nem lehet, hogy az én fiam egy olyan országban nőjön fel, ahol a nem fideszesnek kuss a neve, ahol nem lehet kiállni egymás mellett.”

A beszédeket a Mérce élő videóban is közvetíti.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}