Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán mindenkit a saját arcképére akar formálni

Ez a cikk több mint 6 éves.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán világával szemben együtt kell működni, a munka azonban még nincs befejezve, nem a következő 2 napban fogjuk megnyerni a választást. Ahogy Lendvai is kifejtette, szerinte is jó vitatkozni, ez a természetes módja a közéleti létezésnek. Lehetnek vitáink arról, mi történt 2010 előtt, de ezek a viták nem fontosak ahhoz képest, ami most van. Gyurcsány nem fog belemenni a vitákba, nem fogja megmagyarázni, hogy akkor és ott miért és mit gondoltak helyesnek. Az ő kormánya nem gondolta magát tökéletesnek.

Felteszi a kérdést: kiválasztottakat akarunk vagy olyan embereket, akik egy ideig szolgálják az országot? A demokratikus Magyarország azt kívánja, hogy a vezetői ne felsőbbrendűek legyenek nálunk, hanem egyek közülünk.

Felszólal a gyűlöletkampány ellen is: gyűlöli, amikor azt mondja Orbán Viktor, hogy egyszínű Magyarországot akar. Ezzel azt mondja, mindenki legyen olyan mint ő. Szerinte nincs annyi Xanax, hogy ezután a gondolat után nyugodtan aludjunk. Azt pedig embertelenségnek tartja, hogy a cigányság már többszáz éve itt él, mégis képesek menekültekkel összehasonlítani őket.

Nem azért akar kormányváltást, hogy a Fidesz Magyarországa után ők neveljék Magyarországot. Nem akar nevelni, imádja, hogy az emberek önállóak, sok tekintetben másmilyenek, mint ő. Engedni akarja, hogy az ország polgárai olyanok legyenek, amilyenek valójában. Szeretné meghúzni a határt közélet és magánélet között.

Magyarország jelentős része azzal foglalkozik, hogy van-e a nyomor fölött egy picike élet. Nem elég beszélni a nemzetről abban az értelemben, hogy közös a nyelvünk és az országunk, de meg kell értenünk, hogy a mi életünk egy kicsit a másiké is. Az önmagát keresztényként definiáló hatalom pedig elfordítja a fejét az embertelenségtől, a nyomorúságtól és ezzel nem igazán viselkedik keresztényien. Emberek fagynak meg az utcán, emberek szenvednek, de a kormány nem vesz róla tudomást.

Lényegében lehetetlen 4 év alatt rendbetenni az egészségügyet, az oktatást és a szociális ellátást. Nem összehasonlítgatni akarja Magyarországot más országokkal, csak azt kéri számon, tesz-e a kormány tisztességes célokért lépéseket vagy sem. Mi lenne, ha mindannyian kormányoznánk? – kérdezi.

Ez a választás nem szabad és nem tisztességes, de nem adhatjuk fel. El kell menni, nem adhatjuk oda az országunkat.