Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megvédte a Médiatanács a köztévé meleggyógyító műsorát

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nem indít eljárást a médiahatóság az M5 Ez itt a kérdés című műsorának  január 16-án sugárzott adásában elhangzottak miatt, mivel „bár a műsorszám széles körben elfogadott nézetekkel ellentétes véleményt hangoztatott, nem vonta kétségbe a homoszexuális személyek egyenlő emberi méltóságát, semmiféle degradáló, gúnyos vagy pejoratív kifejezést nem használt rájuk nézve, agresszió vagy támadó megnyilvánulás nem jelent meg a más szexuális irányultságú személyekkel szemben, és a műsorszám nem érvelt az érintett csoport tagjainak kirekesztése ellen sem”.

Indoklásában a Médiatanács azt is leszögezte, „a műsorszámban elhangzottak tudományos megalapozottságát nem vizsgálhatja a testület médiaigazgatási jogi eszközökkel, hanem csak a feldolgozásmód, a lehetséges hatás, a sugallt üzenet vethet fel jogsértést”.

De ami a definíciószerűen közszolgálatot ellátó csatorna kapcsán a legérdekesebb a döntést megalapozó dokumentumban: „az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint a szólás védelme

nem tagadható meg azon az alapon, hogy az sérti mások érzékenységét, nézeteit, vagy azt egyesek bántónak, megalázónak érezhetik,

mert az Alaptörvény a szólást annak érték- és igazságtartalmára tekintet nélkül védi”.

A Mércén is írtunk arról, hogy az ominózus adásban Trombitás Kristóf Hodász András katolikus pappal és Szőnyi Szilárddal, a Heti Válasz egykori újságírójával beszélgetett a homoszexualitásról. A műsor egyik felkonferáló blokkjában kérdésfelvetésként az „állapot”, „betegség” és „torzulás” fogalmak szerepeltek a homoszexualitás lehetséges meghatározásaiként, a beszélgetés szereplői pedig az ebből való kigyógyulás tudományos megalapozottságáról értekeztek.

A melegjogokkal foglalkozó Háttér Társaság a műsor adásba kerülése után közleményben reagált az ott elhangzottakra. Véleményük szerint az adásban megtévesztő, ártalmas és rosszindulatú állítások hangzottak el a homoszexualitással és az LMBTQI emberekért dolgozó szervezetekkel kapcsolatban, és álláspontjuk szerint a melegek csoportjának betegnek címkézése kimeríti a kirekesztés fogalmát. A hatósághoz több bejelentés is érkezett az adás kapcsán, amelyek többek között gyűlöletkeltőnek és kirekesztőnek találták a homoszexuálisok „gyógyításáról” tett kijelentéseket.

A Médiatanács idén nem (idén sem) először foglal állást a köztévé valamely nagy felháborodást keltő anyaga mellett: januárban azt Híradó-anyagot védték meg, amelyben az MTVA-székház előtt tartott tüntetés apropóján lejáratóanyagot készítettek Hadházy Ákosról.

Címlapkép: M5