Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem egy, hanem sok Lendvai Józsi bácsira lenne szüksége Magyar Péternek

Hősök tere -Budapest A magasra tett léchez képest szerényebb, de az ellenzéki pártvilágon belül így is messze kiemelkedő méretű demonstrációt hozott össze szombaton Magyar Péter a TISZA párt kampányzáróján. A Hősök terére összehívott nagygyűlés a párt alelnöke és első számú (tulajdonképpen egyetlen) arca által április óta hangoztatott ígéret, „a rendszerváltás utáni legnagyobb politikai demonstráció” nem állta ki a valóság próbáját, de ebből pontos követketéseket levonni nem könnyű. Egyfelől utalhat a párt lendületének általános megtorpanására vagy a fővároson belüli gyengeségre (a tüntetők zömét már csak a zászlók és transzparensek alapján is vidéki szimpatizánsok tették ki). De persze ki lehet emelni a nyári hőség szerepét is – a Magyar Hang számításai szerint összesen tizenhatszor kellett orvost hívni egy-egy rosszulléthez. A színpad betolása a tér közepére, ezáltal az egész tér körülbelül harmadának eleve kiüresítése, mindenesetre utalhatott a szervezők óvatosságára a tekintetben, hogy milyen mértékben sikerül megtölteni a placcot. 

Magyar Péter kampányzáró nagyrendezvénye a Hősök terén 2024. június 8-án. Fotó: Bogatin Bence/Mérce

Az ilyen körülmények között talán feleslegesen hosszúra nyújtott kulturális műsorblokk után mondott, ugyancsak nem rövid beszédet Magyar, aki amellett, hogy szavazásra buzdított, és az ellenzéki apátia legyőzése felett triumfált, a szónoklata díszletéül szolgáló oszlopcsarnok szimbolikájáról beszélt még sokat. Konkrét hosszú távú célokat is megjelölt, mint például az Orbán-kormány megbuktatását. Pártprogramszerűen ígéreteket is sorolt, és a korrupció elleni harc eszközeként „immunitási” programot hirdetett az irányított közbeszerzések leleplezőinek. Míg retorikájában beazonosíthatóan a jobboldali érzületű szavazókra igyekezett hatni, az is feltűnő volt, hogy a hivatalos program kezdete előtt a rendezvény hangosbemondója számos alkalommal figyelmeztetett, hogy a bejutási küszöbön táncoló pártokra leadott voks elvesztegetett szavazat, így vélhetően a még bizonytalannak számító ellenzékiekre is próbáltak hatni. 

Magyar Péter kampányzáró nagyrendezvénye a Hősök terén 2024. június 8-án. Fotó: Bogatin Bence/Mérce

A demonstráció legérdekesebb pontja talán az elmúlt alig 24 órában a TISZA-szavazók körében szinte népmesei hőssé avanzsáló Lendvai Józsi bácsi színpadra lépése volt. Magyar Péter elmondása szerint a kapuvári vegyészmérnököt a Béke menetes táborból sikerült „átállítania” a saját oldalára. A „NO WAR” feliratú tábláját ellenzéki kontextusban is megőrző friss TISZA-szimpatizánst nagy üdvrivalgás fogadta, többen fotózkodni kezdtek vele a rendezvény után. 

Az exfideszes kapuvári szavazó Magyar Péter nagyrendezvényén. Forrás: Magyar Péter Youtube-csatornája

Többek között a  Medián június 7-i reprezentatív felmérése is azt mutatja, hogy a TISZA esetleges további erősödésének a kulcsa a Lendvai Józsi bácsik lehetnek, akikről tágabb értelemben tulajdonképpen Magyar már első partizános interjújában is beszélt

„A jobboldalon, a saját közegemben is azt érzem: tudjuk, hogy problémák vannak, tudjuk, hogy ez nem szép, tudjuk, hogy ennek nem így kéne működnie, tudjuk, hogy nem veszi be a gyomrunk, de hát végül is van egy jó miniszterelnökünk, és végül is jó irányba megy az ország.”

Bár Magyar Péter a Hősök terén is elmondta, országjárása során számosan adták neki oda átlépésük jeléül korábbi Fidesz-tagkártyájukat, a pártja indulásának bejelentése óta készített első felméréseket követően mára még nagyobb többségben lettek azok a TISZA-támogatók, akik a korábbi ellenzéki szavazótáborból érkeztek, és a mostani tiszások körülbelül tizede egykori Fidesz-szavazó. (Igaz, a Medián szerint az is figyelemre méltó, hogy nem kevesen vannak, akik azt állítják, most a Tisza Pártot választják, pedig ’22-ben egyáltalán nem is szavaztak.)

Részlet a Medián által június 7-én közölt közvélemény-kutatásból. Forrás: Medián