Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A főpolgármester-jelöltek reakciói a roma polgárjogi aktivisták követeléseire

Budapest Mint arról korábban beszámoltunk, hat-hat pontból álló követeléslistát állított össze az 1Magyarország Kezdeményezés a budapesti főpolgármester-, illetve az Európai Parlamenti képviselő-választás listavezetői számára. A pontokban a magyarországi romák valós politikai képviseletéért és egyenjogúságáért küzdő szervezet a roma közösséget érintő szakpolitikákkal, a romák kulturális reprezentációjával és a a döntéshozatalban való részvételükkel kapcsolatban foglalta össze elvárásait.

Budapest (akkor még) három, értelmezhető támogatottságú jelöltjéhez, Karácsony Gergelyhez, Vitézy Dávidhoz és Szentkirályi Alexandrához az alábbi követeléseket juttatták el:

  • Mozdítsa előre a romák és a mélyszegénységben élők szempontjából kiemelten fontos szakterületeket, és ezekben nyilvánosan képviselje, kommunikációjával, üzeneteivel támogassa a romák érdekeit, nyerje el a Fővárosi Közgyűlés támogatását minden területen.
  • Megválasztása esetén képviselje az európai uniós és hazai források méltányos elosztását, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a roma integrációra szánt források cél szerinti felhasználása megvalósuljon, annak haszonélvezői valóban az érintettek legyenek.
  • Legyen az alapvető emberi jogok példamutató főpolgármestere és ezzel együtt támogassa az esélyegyenlőségre vonatkozó adatgyűjtést.
  • Képviselje és érvényesítse a romák kulturális autonómiáját és integritását a Fővárosi Közgyűlésben.
  • Köteleződjék el, és megválasztása esetén érvényesítse főpolgármesteri munkáját érintő szakterületeken a romák részvételét és a befogadó szemléletet.
  • Ösztönözze a fiatal roma értelmiség szerepvállalását a fővárosi szakpolitikák formálásában, a fővárosi valós politikai képviselet megismertetésében.

Szentkirályi Alexandrát az aktivistáknak sehogyan sem sikerült elérniük, és időközben vissza is lépett a jelöltségtől, a versenyben maradt Vitézy Dávid, illetve Karácsony Gergely viszont reagáltak a pontokra.

Vitézy először nem reagált az 1Magyarország megkeresésére, ám egy utcafórumon a mozgalom egyik aktivistájának felvetésére a főpolgármester-jelölt elmondta, hogy fontos számára a romák esélyegyenlősége és inklúziója. Később írásban is válaszolt a megkeresésre, ekkor ígéretet tett arra, hogy a választásokat követően együttműködésre törekedik a kezdeményezéssel.

Karácsony személyes találkozón fogadta kezdeményezés készítőit, és csatlakozott a budapesti roma közösségek érdekében megfogalmazott követelésekhez. A főpolgármester szakpolitikai stábja ígéretet tett arra is, hogy a választások után tágabb körben is folytatják a szakmai egyeztetést a pontokról.