Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy éve tart a tanárok hosszútávfutása

Ez a cikk több mint 1 éves.

Nem véletlen, hogy a mai, utolsó napon kíséri a legtöbb akció a pedagógusok országos sztrájkhetét: a mostani tiltakozássorozat keretében éppen egy évvel ezelőtt tartottak  országos figyelmeztető sztrájkot a tanárok azt követően, hogy 2021 végén a tanárszakszervezetek egyesült erővel sztrájktárgyalást kezdeményeztek az oktatási kormányzatnál (amely akkor még a megboldogult Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozott). Akkor a pedagógustársadalom 13 százaléka, a szakszervezetek becslései szerint mintegy 26 ezer tanár, tanító, óvodapedagógus, iskolai dolgozó szüntette be a munkát.

Ezt követően a Fidesz-kormány előbb a veszélyhelyzetre hivatkozva rendeleti, majd az újbóli április választási győzelmet követően törvényi úton üresítette ki a tanárok sztrájkjogát azzal, hogy gyakorlatilag munkavégzésére kényszeríti őket a még elégséges szolgáltatások tartalmának megváltoztatásával.

Ezután a törvény betűjének is megfelelő sztrájkok száma csökkent, és már 2022 tavaszi félévében elkezdődtek a polgári engedetlenségi megmozdulások – azaz a nem bejelentett, abszolút munkavégzés nélküli sztrájkok – a tanárok részéről, amelyeket az őszi félévben egyre többen követtek. Erre a hatalom brutális, ám meglehetősen következetlen retorzióval reagált: összesen 14, többségében fővárosi pedagógust bocsátottak el azért, mert ebben a formában fejezte ki tiltakozását – miközben náluk sokkal többen választották a polgári engedetlenség eszközét. A kormány legutóbb azzal igyekezett lépni a polgári engedetlenkedők ellen, hogy az eddigi 15 napos határidő helyett a tanév végéig lesz lehetősége a fenntartónak a tiltakozó tanárok kirúgására.

Mindezzel együtt – mint az a Civil Közoktatás Platform térképén is látszik – a pedagógussztrájkok és a tanárokkal való szolidaritás a fővároson messze túlmutatóan gyűrűzött be egészen meglepő helyekre, akár vidéki kistelepülésekre is.

A legutóbbi – eredménytelen – sztrájktárgyalás végeztével Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője úgy értékelte az egy éve tartó, több hullámban megvalósuló sztrájkot, hogy habár  a megoldással még nem állt elő, a kormány a kiállások eredményként ma már elismeri a rendszer hiányosságait.

Címlapkép: A Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium Keveháza utcai tagiskolájában a mai napon 6 pedagógus folytatott polgári elégedetlenséget. Fotó: Klopfer Judit