Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Következetlenül, esetlegesen könyvelik a tankerületek a pedagógusok polgári engedetlenségét

Ez a cikk több mint 1 éves.

A tavalyi évben láthattuk, hogy a kormány elég esetlegesen torolja meg a sztrájk ellehetetlenítése miatt polgári engedetlenkedő pedagógusok engedetlenkedését. Van akit felmentenek az engedetlenségben való részvétel miatt – adott esetben csoportosan – míg más esetekben nem alkalmaznak ilyen drákói szigort.

A Tanárok a Tanárokért csoport szerint ez annak is lehet a következménye, hogy a tankerületek igen slendrián módon tartják számon a polgári engedetlenséggel töltött órákat.

A szervezet Facebook-posztjából kiderül, hogy a tankerületek nem könyvelik konzekvensen a polgári engedetlenséggel töltött órákat, sokszor annak ellenére, hogy írásban dokumentálják őket. Olyan kollégáról is tudnak, aki 24 órát engedetlenkedett, mégsem könyvelték őket.

Hovatovább előfordul, hogy nem „igazolatlan hiányzás” hanem „sztrájk” címen rögzítik a hiányzást. Ami már csak abból a szempontból is furcsa, hogy a sztrájk formája jogilag kötött – és a feltételei épp a kormány intézkedései miatt nagyon szigorúak – épp ezért polgári engedetlenkednek a tanárok.

„Ez azért is lehetetlen helyzet, mert a hatályos rendelet értelmében a sztrájkban való részvételnek szigorú adminisztratív követelményei vannak, amit alulírottak nem teljesítettek”

– írják bejegyzésükben.

De a slendriánság mellett a retorziók esetlegessége és igazságtalansága is fontos probléma.

„A Belügyminisztérium adatai szerint 2022. szeptember 1. és 2022. december 15. között 2018 fő polgári engedetlen iskolai dolgozót tartottak számon. Hogy ők miért nem szolgáltak rá az azonnali felmentésre, arról csak találgatunk”

– írják közleményükben.

A tanárok sztrájkjogát a pedagógus szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan szigorította a kormány, ami komoly felháborodást váltott ki szélesebb társadalmi körben is, és noha jogszerűsége is kétséges volt, az Alkotmánybíróság végül nem talált benne kivetnivalót. A sztrájk szinte totális ellehetetlenítése miatt folyamodott tavasz óta számos pedagógus és tantestület a polgári engedetlenség keretein belüli munkabeszüntetés eszközéhez, mint az ellenállás nem kodifikált, ugyanakkor – épp ezért – hozzáférhetőbb módjához.

Noha a belügyminisztérium kollektívan fenyegeti a polgári engedetlenségben résztvevő tanárokat, a Tanárok a Tanárokért beszámolójából számszerűen is kiderül, amit eddig sejteni lehetett: miszerint nem áll átlátható rendszer a pedagógusok kirúgása mögött.

Mint emlékezhetünk, először egy turnusban öt, majd nyolc, végül a harmadik alkalommal egy tanárt bocsátottak el a polgári engedetlenségben való részvétele miatt. A pedagógusok és kollégáik beszámolói alapján pedig már akkor is tudvalevő volt, hogy egyeseket figyelmeztettek a tankerületek az engedetlenség miatt, míg másokat nem. És volt akit elbocsátottak mert a figyelmeztetés ellenére újfent engedetlenkedett, míg másoknak – még a tiltakozások emblematikus figuráinak – nem mondtak fel a figyelmeztetés és a továbbra is folytatott polgári engedetlenség ellenére sem.

A Tanárok a Tanárokért – fent beágyazott – nyilatkozatát aláíró pedagógusok ezen ellentmondásos gyakorlat miatt követelik az egyenlő bánásmódot. Ennek nyomatékosítására hozták nyilvánosságra polgári engedetlenséggel eltöltött óráik számát is, hogy ezzel is rávilágítsanak a rendszer esetleges működésére.

A pedagógus szakszervezetek és más érdekvédelmi csoportok immár több mint egy éve küzdenek méltó megélhetést biztosító és kiszámítható bérezésért, ugyanakkor – a kormányzati propagandával ellentétben – más követeléseket is megfogalmaztak a közoktatás jobbá tétele érdekében.

A közoktatásban tavaly tavasszal és ősszel is nagyszabású sztrájk- és polgári engedetlenségi hullám söpört végig, amelynek a tanárok bérrendezése mellett számos más célja is van. Követeléseiket október 23-án sűrítették az alábbi 9 pontba:

  1. „Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
  2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
  3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
  4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
  5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
  6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
  7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
  8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
  9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!”

A tiltakozások idén is folytatódnak. Jelenleg is zajlik a Miskolcról Budapestre tartó Tudásmenet, ami holnap érkezik meg a fővárosba, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumhoz, ahol a menet lezárásaként délután fél öttől tüntetést tartanak.

Kiemelt kép: A belügyminisztérium előtt tüntet az Egységes Diákfront 8 tanár kirúgása miatt Fotó: Alföldi Dániel István